Ελλάδα

Πέθανε ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Η εταιρεία Μπαμπατζίμ ιδρύθηκε το 1875 στην Κωνσταντινούπολη. Διατηρώντας ιδιόκτητους αμπελώνες στους Δεληώνες Σιλιβρίας ασχολήθηκε με την παραγωγή οίνων για εξαγωγές και αποσταγμάτων (Raki) για εγχώρια κατανάλωση.
Ξεκίνησε από τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο του Σταύρου το 1875 στην Κωνσταντινούπολη με ιδιόκτητα αμπέλια στους Δελλιώνες της Σηλυβρίας.
Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος γεννήθηκε σε μια ταραγμένη για την Ελλάδα εποχή καθώς βρισκόταν πάνω στο ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου, το 1940 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων το 1958. Πολύ νωρίς από τα έντεκα βοηθούσε τη μητέρα του στις δουλειές στηρίζοντας έτσι την οικογενειακή επιχείρηση. Στη Ελλάδα συνεχίσθηκε η οικογενειακή παράδοση των αποστάξεων με την παραγωγή και διάθεση του Ούζου. Από το 1971 ξεκινά η νέα εποχή.
Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, εγγονός, φυτεύει στις πλαγιές του Όρους Βερτίσκου τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα για να ακολουθήσει επέκταση και εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας πλέον στα 244 στρέμματα.

Στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης λειτουργεί οινοποιείο και αποσταγματοποείο με παραγωγή ούζου, τσίπουρου, αποσταγμάτων και μιας σειράς Τοπικών Οίνων Μακεδονίας και Μεσήμβριας. Έτσι κρίνεται επιβεβλημένο ένα νέο οινοποιείο να εγκατασταθεί στην Όσσα Λαγκαδά εν μέσω του βιολογικού αμπελώνα. Το οινοποιείο της Όσσας παράγει οίνους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς αποκλειστικά από τα βιολογικά σταφύλια του κτήματος. Οι ποικιλίες που αναπτύχθηκαν μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον είναι οι: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Μαυρούδι, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Ugni Blanc, Μαλβάζια και Μαλαγουζιά.
Το 1988 η εταιρεία Μπαμπατζίμ παρουσιάζει πρώτη το Τσίπουρο Μακεδονίας, εμφιαλωμένο και ελεγχόμενο ποιοτικά και φορολογικά. Παντρεύτηκε το 1968, την Αγγελική Στεφανή, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Χρήστο Μπαμπατζιμόπουλο.
Υπήρξε μια από τις πιο πληθωρικές μορφές των παραγωγών αποσταγμάτων και οίνου στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Έφυγε σήμερα το πρωί ενώ η κηδεία του θα γίνει την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

 parallaximag.gr

 

Back to top button