Ελλάδα

Σήμερα στην ΕΡΤ2: Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους (φωτογραφίες – βίντεο)

Στην Αμερική του 1869, 100 χρόνια δηλαδή πριν την προσσελήνωση του Apollo 11, oι πολεμοχαρείς κλαίνε τη μοίρα τους γιατί ο πόλεμος έχει τελειώσει και έχουν πέσει όλοι τους σε απραξία. Αναπολούν το ένδοξο παρελθόν και νιώθουν άβολα με τα πένθιμα ρούχα που παλιώνουν αχρησιμοποίητα στις ντουλάπες και το μπαμπάκι που ξαναφυτρώνει στα χωράφια, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Βερν! Τότε ακριβώς έρχεται ο πρόεδρος του Τηλεβολικού Συλλόγου, ο σοφός Ίμπεϋ Μπαρμπικάν να δώσει τη λύση ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για τη ρήψη μίας οβίδας από τη Γη στη Σελήνη, πράξη που θα αποτελέσει και την πρώτη ουσιαστική επικοινωνία τού ανθρώπου με τον δορυφόρο της Γης και θα δοξάσει και τις 36 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα πέρατα του πλανήτη. Ένας άσπονδος εχθρός του προέδρου αλλά και ένας παράξενος Γάλλος που θα απαιτήσει και τελικά θα πετύχει να μπει μέσα στην οβίδα για να πάει στη Σελήνη, είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που κάνουν τη συνέχεια συγκινητική και ταυτόχρονα σπαρταριστική.

Σήμερα Δευτέρα 24/12 στις 22:00 στης ΕΡΤ2

“Από τη Γη στη Σελήνη”: Η πρώτη Ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, ξεκίνησε να σχεδιάζεται το καλοκαίρι του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013. Έχει διάρκεια 87 λεπτά. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ιούλιου Βερν (Jules Verne, “De la Terre à la Lune”, 1865) και εστιάζει κυρίως στην χιουμοριστική αλλά και καυστική κριτική που κάνει ο Βερν στους πολεμοχαρείς όλου του κόσμου χωρίς να ξεχνά να εξάρει παράλληλα και την απαράμιλλη γενναιότητα τους. Είναι μία «χειροποίητη» ταινία που κλείνει το μάτι στην υψηλή αισθητική και στο χοντρό γέλιο.

Η ταινία είναι κατασκευασμένη με την τεχνική του κολάζ. Τα πρόσωπα και τα σώματα των ηρώων αποτελούνται από τμήματα διαφορετικών ανθρώπων, αλλά και μηχανικών εξαρτημάτων αφού οι πρωταγωνιστές της ταινίας -όλοι τους γενναίοι στρατιώτες του Πυροβολικού των Η.Π.Α.- σπάνια είναι αρτιμελείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σπίτια, τα αντικείμενα και τα ζώα, που αποτελούνται κι εκείνα από διάφορα συρραμμένα τμήματα. Το κολάζ εισχωρεί και στο σενάριο της ταινίας.

Έτσι, ο θεατής βρίσκεται πολύ συχνά μπροστά σε αναχρονισμούς, γίνεται για παράδειγμα μία αναφορά στους Beatles ή εμφανίζεται ένα μπολσεβίκικο καπέλο ή γίνεται χρήση ενός ηλεκτρονικού εξαρτήματος υψηλής τεχνολογίας και όλα αυτά συμβαίνουν το 1869, πράγμα που εκπλήσσει και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ταινίας!

Σενάριο, σκηνοθεσία, animation: Άγγελος Σπάρταλης
Μουσική: Ζηνοβία Αρβανιτίδη
Τραγούδι: Διονύσης Σαββόπουλος, Ψαραντώνης
Φωνές:
Μάνος Βακούσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης,
Στράτος Τζώρτζογλου, Δημήτρης Σταρόβας
Σχεδιασμός ήχου: Λουκάς Μεσσηνέζης
Ηχοληψία: Κώστας Τυμπακιανάκης
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Παραγωγοί: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου
Συμπαραγωγός: Πάρις Καραγιώργος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Παραγωγή: Wish You Luck film productions (c) 2013

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

http://www.spartalis.gr/moon/photos/stils/big/00_Spartalis_Portrait.jpg

Ο Άγγελος Σπάρταλης (1973) είναι ζωγράφος και κινηματογραφιστής. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στo Düsseldorf της Γερμανίας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολογία- Αεροναυπηγική).

Έχει αποσπάσει μεταξύ άλλων το Βραβείο Καινοτομίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) για την ταινία “Από τη Γη στη Σελήνη” και τον Χρυσό Ψηφιακό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008) για την ταινία “Το Σύνδρομο της Χιονάτης”

Back to top button