Το νέο, υπερηχητικό και «ανίκητο» υπερόπλο του Πούτιν (βίντεο)

Την επιτυχή δοκιμή του νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος με την ονομασία Avangard παρακολούθησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από κτίριο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στη Μόσχα.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι – προγράμματα για την ανάπτυξη των οποίων έχουν οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα – είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτισθούν από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.

Οι Avangard μπορούν να οπλισθούν με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι πύραυλοι ότι θα μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφύγουν τις αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

Μετά την επιτυχημένω δοκιμή του νέου πυραυλικού συστήματος, ο Πούτιν δήλωσε ότι «από το 2019, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα έχουν το νέο διηπειρωτικό στρατηγικό σύστημα Avangard. Είναι μία μεγάλη στιγμή για την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων και για την ζωή της χώρας. Η Ρωσία απέκτησε έναν νέο τύπο στρατηγικού όπλου».

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πυρηνικός εξοπλισμός της Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι – σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν υπογράψει Μόσχα και Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου – η Ρωσία θα δημιουργήσει, σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, τα αντίστοιχα χερσαία οπλικά συστήματα.

ΑΠΕ