Καστοριά

Η Παναγία Κουμπελίδικη, το έμβλημα της πόλης μας εκπέμπει SOS

Σε χώρο στάθμευσης έχει μετατραπεί η πλατεία του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κουμπελίδικης.

Τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα οχήματα που σταθμεύουν εκεί αλλά και οι κραδασμοί που προκαλούν, δημιουργούν φθορές στο μνημείο έμβλημα της πόλης της Καστοριάς.

Πριν από αρκετά χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς είχε προβεί σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού, ωστόσο εξωτερικές τοιχογραφίες έχουν υποστεί φθορές εξαιτίας των αυτοκινήτων που σταθμεύουν εκεί.

«Με την είσοδο και την έξοδο των αυτοκινήτων δημιουργούνται κραδασμοί και εντείνουν τις ρωγμές που ίσως υπάρχουν στο μνημείο. Υπάρχει φοβερό πρόβλημα με τα καυσαέρια, πολλές φορές βλέπουμε αυτοκίνητα σταθμευμένα με την εξάτμιση τους προς τις τοιχογραφίες με το γνωστό πρόβλημα, εντάξει, δεν λέμε ότι φταίει μόνο αυτό αλλά σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση. Εμείς είχαμε προτείνει και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές και στη νυν κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αποκλειστεί η είσοδος με κάποιους περιορισμούς για έκτακτες περιπτώσεις. Θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούμε για να ληφθούν μέτρα να λυθεί αυτό το πρόβλημα», ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

Οι κάτοικοι της περιοχής από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος πάρκινγκ γι’ αυτό και χρησιμοποιούν την πλατεία του ναού.

Πρέπει όμως το συντομότερο δυνατό οι αρμόδιοι να βρουν μια λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα πριν καταστραφεί ένα ακόμη μνημείο της Καστοριάς.

Ε.Ψ.

fonikastorias.gr

 

 

Back to top button