του Νίκου ΚωνσταντάραΗ βόμβα στα σκαλιά του ναού του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι και ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος, το οποίο ανηγέρθη εις μνήμην των 1.000 Εβραίων της Καστοριάς που εξοντώθηκαν από τους ναζί, αποδεικνύουν (αν χρειαζόταν άλλη απόδειξη) την έκταση της παρακμής μας. Οι δράστες και των δύο επιθέσεων παρέμεναν άγνωστοι έως χθες το βράδυ· είναι, όμως, σίγουρο ότι προέρχονται από αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος. Κοινοί παρονομαστές, η μισαλλοδοξία, η θέληση να εξοντώσουν τους «εχθρούς» (τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο) και η ατιμωρησία. Οσο οι δράστες δεν καταλήγουν στο εδώλιο, όσο η κοινωνία παραμένει απαθής, τόσο τα περιστατικά βίας θα αυξάνονται σε αριθμό και σε ένταση, έως το σημείο που το μίσος και ο φόβος θα κυριαρχούν.
Η ετήσια έκθεση «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του υπουργείου Παιδείας, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, επισήμανε σημαντική αύξηση (159%) τέτοιων περιστατικών το 2017 από το 2016. Το 2018 ίσως να είναι ακόμη χειρότερο.
Η έκθεση καταγράφει 11 περιστατικά εις βάρος εβραϊκών στόχων το 2017 (από 5 το 2016 και 4 το 2015), ενώ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) καταγράφει 13 φέτος. Μόνο το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης έγινε στόχος τέσσερις φορές το 2018. Πρώτος στόχος είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, με 537 περιστατικά στο σύνολο των 556 το 2017. Αυτός ο αριθμός, όμως, συμπεριλαμβάνει βανδαλισμούς, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και «λοιπές βεβηλώσεις». Περιστατικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας είναι περίπου 25, δείχνο-ντας πόσο δυσανάλογα μεγάλος είναι ο αριθμός επιθέσεων σε εβραϊκούς και μουσουλμανικούς στόχους (οκτώ).
Είτε πρόκειται για μέλη ομάδων που, ως καλοί «αντιεξουσιαστές», εκπληρώνουν το καθήκον να πλήξουν την «επικρατούσα θρησκεία» είτε για υπερεθνικιστές που θέλουν να αφανίσουν τους κατά φαντασίαν εχθρούς του έθνους (Εβραίοι ή μουσουλμάνοι), και στις δύο περιπτώσεις «ανταμείβο-νται» με την ενθάρρυνση των ομοϊδεατών τους και με τη σχεδόν πλήρη αδιαφορία της υπόλοιπης κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης. Ισως, όμως, τα εγκλήματα στο Κολωνάκι και στην Καστοριά σηματοδοτήσουν μιαν αφύπνιση: στη μία περίπτωση τραυματίστηκαν άνθρωποι και οι Αρχές πρέπει να βρουν τους δράστες· στη δεύτερη ήταν ενθαρρυντική η καταδίκη της βεβήλωσης από τον δήμαρχο προχθές, αλλά και το γεγονός ότι πολίτες έσπευσαν να καθαρίσουν το μνημείο. Ίσως η δραστηριοποίηση των Αρχών και η ευαισθητοποίηση των πολιτών καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του μίσους και της βίας.