Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη της Ρωμαϊκής και Πρωτο-Βυζαντινής εποχής σε 3D (βίντεο)

Mια μοναδική ψηφιακή απεικόνιση, έργο της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, μας γυρίζει σχεδόν δύο χιλιετίες πίσω. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη της Ρωμαϊκής και της πρωτο-βυζαντινής εποχής, με τα εντυπωσιακά μνημεία που σώζονται μέχρι σήμερα.

Η Καμάρα, η Ροτόντα, το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, η Βασιλική και η Αψιδωτή Αίθουσα, είναι μερικά από τα σημαντικότερα ρωμαικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Η ανέγερση τους ξεκίνησε στο τέλος του 3ου µ.Χ. αιώνα, όταν ο Γαλέριος νίκησε τους Πέρσες στην Αρµενία. Μετά τη σηµαντική του νίκη, ο αυτοκράτορας επέστρεψε στη Βαλκανική και όρισε ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη, μεταμορφώνοντάς την σε μια από τις σημαντικότερες αυτοκρατορικές πόλεις της ύστερης ρωμαϊκής εποχής.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μετά από μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, η ΙΣΤ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση του Γαλεριανού Συγκροτήματος, η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα πολυμέσων της Εφορείας που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γούναρη και Σβώλου.

Στην Εικονική περιήγηση, συναντάμε τη Ροτόντα, ένα θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης που προοριζόταν για ναός του Διός ή των Καβείρων ή κατ΄άλλους για μαυσωλείο του ίδιου του Γαλερίου.

Νότια της Ροτόντας υπάρχει η θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, η γνωστή μας Καμάρα, η οποία κτίσθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Γαλερίου κατά των Περσών. Σήμερα σώζονται μόνο τρεις πεσσοί, με ανάγλυφες παραστάσεις.

Ακολουθούν η Αψιδωτή Αίθουσα για τη διοργάνωση συμποσίων και άλλων τελετών και η Βασιλική ένα μεγαλοπρεπές κτήριο, το οποίο λειτουργούσε ως αίθουσα υποδοχής και ακροάσεων. Από το συνολικό οικοδόμημα είναι σήμερα ορατή μόνο η δυτική τοιχοποιία και το μεγαλύτερο τμήμα της αψίδας.

Το Οκτάγωνο αποτελεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα κυριότερα οικοδομήματα του συγκροτήματος. Προοριζόταν για αίθουσα ακροάσεων ή αίθουσα θρόνου των ανακτόρων, ενώ αργότερα λειτούργησε και ως χριστιανικός ναός.

Κατά τους χρόνους της Τετραρχίας, ο Ιππόδρομος ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα, καθώς, εκτός από τους αγώνες που διεξάγονταν σε αυτόν, αποτελούσε έναν κατ` εξοχή πολιτικό χώρο, όπου ο λαός επικοινωνούσε με τον αυτοκράτορα και εξέφραζε τη βούλησή του.

Οι εικόνες της ψηφιακής αναπαράστασης και το αντίστοιχο βίντεο υλοποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Φώτη Τσακμάκη, ενώ όλο το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

ert.gr

 

Back to top button