Κόσμος

Ισραήλ: Πέθανε ο συγγραφέας Άμος Οζ

Ο διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του οποίου «Ιστορία αγάπης και σκότους» γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του.

Ο συγγραφέας πέθανε από τις συνέπειες του καρκίνου, ανέφερε ο Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twitter, ευχαριστώντας «εκείνους που τον αγάπησαν».

Ο θάνατος του Άμος Οζ είναι «μια απώλεια για όλους εμάς και για τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμάνουελ Νάχσον.

Ο Άμος Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 4 Μαΐου του 1939 σε μια οικογένεια ρωσικής και πολωνικής καταγωγής.

Ο συγγραφέας, που η κριτική τον υποδέχθηκε στα πρώτα του βήματα ως τον «Ισραηλινό Καμί», ένθερμός υποστηρικτής της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, κατήγγελλε τα τελευταία χρόνια την πολιτική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμαρτυρόμενος για τον «αυξανόμενο εξτρεμισμό», όπως τον χαρακτήριζε, της κυβέρνησης.

Είχε τιμηθεί με το περίβλεπτο βραβείο Γκαίτε το 2005 στη Γερμανία, το βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ το 1998, το βραβείο Μεσόγειος το 2010 και το βραβείο Φραντς Κάφκα το 2013. Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο Άμος Οζ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους Ισραηλινούς όλων των πλευρών, κυρίως για το χιούμορ του.

ΑΠΕ

Back to top button