ΕλλάδαΚόσμος

Καζαμίας 2019: Τι θα γίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο

Ό,τι θα διαβάσετε, δε θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα

To newsbeast.gr διαβάζει φλιτζάνια, μασάει φύλλα δάφνης, μελετά κρυστάλλινες σφαίρες, ρίχνει τα ταρώ και προβλέπει τι θα γίνει το 2019 στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Για πάμε…

Ιανουάριος

Η χρονιά ξεκινά με έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή το γεγονός ότι ο Άη Βασίλης δεν επισκέφθηκε τη χώρα μας και πολλά παιδιά έμειναν χωρίς δώρο. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διώχνει τους επενδυτές από τη χώρα και εύχεται το νέο έτος να φέρει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και υπόσχεται πως τα επόμενα Χριστούγεννα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επενδυτές, οι νέοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού και ο Άγιος Βασίλης.

Τα Θεοφάνεια, σε κεντρικό πρόσωπο εξελίσσεται ο Πάνος Καμμένος για δύο περιστατικά. Πρώτα, την ώρα της δοξολογίας, ένα λευκό περιστέρι κάθεται αυτοβούλως στον ώμο του, προκαλώντας πολλά σχόλια. Και μετά, στον αγιασμό των υδάτων, ο υπουργός Άμυνας αποφασίζει να βουτήξει κι αυτός για να πιάσει τον σταυρό. Δεν τα καταφέρνει, αλλά βρίσκει τη Γοργόνα, που τον ρωτά αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος. «Όχι απλά ζει, αλλά τσακώνονται και για το ποιος θα τον πρωτοέχει βασιλιά», της απαντά, και φεύγει κουνώντας χαρούμενα την ουρά της.

Στα μέσα του μήνα, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνει κατά πλειοψηφία τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και πλέον πρέπει η συμφωνία να κυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Ζόραν Ζάεφ ψάχνει στο τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει, αλλά δεν το σηκώνει. Παίρνει στο σπίτι, στο Μαξίμου, σε συνεργάτες του, αλλά είτε δεν είναι εκεί, είτε είναι σε σύσκεψη, ή κοιμάται ή είναι στην τουαλέτα. Ο Ζάεφ υποψιάζεται πως ο Έλληνας ομόλογός του τον αποφεύγει, και αποφασίζει να πραγματοποιήσει ταξίδι-έκπληξη στην Αθήνα για να τον αιφνιδιάσει. Τον πετυχαίνει τυχαία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογείται ότι ήθελε να τον πάρει τηλέφωνο, αλλά δεν είχε μονάδες στην κάρτα. Ο Ζάεφ τον ενημερώνει για τις εξελίξεις, και αυτός του υπόσχεται ότι η Βουλή θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πιθανότερη ημερομηνία την 29η Φεβρουαρίου. Ο Ζάεφ παραξενεύεται γιατί νόμιζε ότι το 2019 δεν είναι δίσεκτο, αλλά δε λέει τίποτα.

Φεβρουάριος

Ο Γιώργος Λάνθιμος γράφει μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με το The Favourite να σαρώνει στα Όσκαρ, αποσπώντας 5 βραβεία, μεταξύ των οποίων τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Όχι κι άσχημα για μία ταινία που όταν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, έκοψε μόλις 42 εισιτήρια, σε αντίθεση με το υπερεπιτυχημένο «Γνωστοί από την τηλεόραση ηθοποιοί παίζουν σε μία πατάτα», το οποίο έσπασε τα ταμεία.

Τον Γιώργο Λάνθιμο υποδέχονται στην Αθήνα οι Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας με τιμές αρχηγού κράτους και ο σκηνοθέτης ευχαριστεί θερμά την Ελλάδα που δεν μπλέχτηκε στα πόδια του και έτσι μπόρεσε να προκόψει.

Παράλληλα, κατατίθεται στη Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τις πιέσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εν τω μεταξύ τσέκαρε το ημερολόγιο και επιβεβαίωσε πως το 2019 δεν είναι δίσεκτο. Όπως είχαν προαναγγείλει, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση, διατηρώντας όμως την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Στην κρίσιμη ψηφοφορία, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων υπέρ της συμφωνίας. Παίζοντας το τελευταίο της χαρτί, ζητά η ψηφοφορία να είναι μυστική, ελπίζοντας να ψηφίσει κάποιος κατά λάθος «ναι» αντί για «όχι». Και όπως κάθε άνθρωπος που ποντάρει στη βλακεία των άλλων, βγαίνει κερδισμένη, καθώς ο «μαγικός» αριθμός 151 συμπληρώνεται, η συμφωνία εγκρίνεται και ο ντετέκτιβ του μέλλοντος θα σπάει μια ζωή το κεφάλι του για να λύσει το μυστήριο του ποιος έκανε την πατάτα.

Θα περίμενε κανείς η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών να πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, όμως στην πραγματικότητα περνά απαρατήρητη, καθώς το ίδιο βράδυ της ψηφοφορίας παίζεται το δημοφιλές ριάλιτι επιβίωσης «15 Λεπτά Δημοσιότητας στην Άγρια Ζούγκλα» και το κοινό παρακολουθεί καθηλωμένο στις οθόνες του τις εξελίξεις, οι οποίες κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο και τις επόμενες μέρες. Σε ένα κάλεσμα για συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζεύονται μόνο τρεις μακεδονομάχοι, ένας με στολή του Λεωνίδα, ένας ξεκάρφωτος Πέρσης και ένας αυθεντικός απόγονος του Βουκεφάλα με pedigree.

Είχε δεν είχε, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει πολιτικό χρόνο και γλιτώνει τις πρόωρες εκλογές. Η επιτυχία του δεν περνά απαρατήρητη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του τηλεφωνεί και τον ρωτά πώς κουμαντάρει ταυτόχρονα την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εξωτερικών. Το τι του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας δεν το γνωρίζουμε, αλλά την επόμενη μέρα ο Ντόναλντ Τραμπ καθαιρεί τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης και αναλαμβάνει ο ίδιος τα υπουργεία τους, ενώ συστήνει και ένα υπερυπουργείο Υπουργείων, το οποίο αναλαμβάνει ο ίδιος, ευχαριστώντας τον Αλέξη Τσίπρα για την ιδέα.

Μάρτιος

Η 28η Φεβρουαρίου έχει παρέλθει χωρίς συμφωνία για το Brexit, κι έτσι η Βρετανία αποχωρεί ατάκτως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η 1η Μαρτίου είναι μία χαοτική ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι σχολιάζουν φλεγματικά πως «τέτοιο μπάχαλο ούτε στην Ελλάδα».

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται η μεγαλύτερη διαδήλωση στα χρονικά του Ηνωμένου Βασιλείου, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε πλατείες του Λονδίνου και να εκφράζουν έντονα την αποδοκιμασία τους προς την κυβέρνηση, σταυρώνοντας τα χέρια και ρουθουνίζοντας «hmph». Η βασίλισσα Ελισάβετ παρεμβαίνει για να ηρεμήσει το πλήθος, διαβεβαιώνοντας ότι τα αποθέματα της χώρας σε τσάι και μπίρες είναι επαρκή. Ανακοινώνει επίσης ότι η Κέιτ Μίντλετον είναι έγκυος στο τέταρτο παιδί της. Την επόμενη μέρα όλα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία συνεχίζει να συγκλονίζεται από τις βίαιες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», που δοκιμάζουν τις αντοχές του Εμανουέλ Μακρόν. Μία νέα ομάδα διαδηλωτών κάνει την εμφάνισή της, αυτή τη φορά υποστηρίζοντας την πολιτική του Μακρόν – είναι τα επονομαζόμενα «καφέ παντελόνια». Οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο άγριες, και σε μία από τις οδομαχίες μία αδέσποτη ρουκέτα πέφτει πάνω στον Πύργο του Άιφελ και τον μετατρέπει σε άμορφη μάζα σιδερικών. Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Την ευθύνη αναλαμβάνει τελικά το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν το πιστεύει κανείς.

Στο Κύπελλο, ο Ολυμπιακός γνωρίζει άδοξο αποκλεισμό από τον ΟΦΗ και η διοίκηση της ομάδας για να τιμωρήσει τους παίκτες τους αναγκάζει να επιστρέψουν κολυμπώντας από το Ηράκλειο στον Πειραιά. Σκάφη του Λιμενικού τους εντοπίζουν μεσοπέλαγα και, νομίζοντας ότι είναι παράτυποι μετανάστες, τους μεταφέρουν σε κέντρο υποδοχής, όπου φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι να γίνει η επεξεργασία του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το περιστατικό και δεν κουνιέται φύλλο. Την επόμενη μέρα το καταγγέλλει η FIFA, και δέκα λεπτά αργότερα οι παίκτες αφήνονται ελεύθεροι για να παίξουν στο επόμενο ματς πρωταθλήματος.

Απρίλιος

Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κλιμακώνεται, όταν σε μία ομιλία του στο Ντιγιάρμπακιρ ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως ο ελληνικός καφές είναι στην πραγματικότητα τούρκικος. Άμεση είναι η αντίδραση του Πάνου Καμμένου από το Καστελόριζο, ο οποίος διαμηνύει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν όποιον τολμήσει να πειράξει τον ελληνικό καφέ. Το ίδιο απόγευμα, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 παρενοχλούν το ελικόπτερο που μεταφέρει τον Πάνο Καμμένο από το Καστελόριζο στη Ρόδο, και ο υπουργός Άμυνας υποβάλλει μήνυση για παρενόχληση και απόπειρα βιασμού, κερδίζοντας τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και του κινήματος #MeToo.

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Άγκυρα, όπου συναντάται με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μετά από 18 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι ο ελληνικός καφές θα παραμείνει ελληνικός, με αντάλλαγμα κάτι άχρηστες βραχονησίδες που έτσι κι αλλιώς τις είχαμε εκεί πέρα να κάθονται και δεν πρόσφεραν τίποτα.

Εν τω μεταξύ, βλέποντας τη μόδα της χορτοφαγίας να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς και προκειμένου να κερδίσει καμιά ψήφο παραπάνω, η κυβέρνηση αποφασίζει να χορηγήσει επίδομα βετζετέριαν σε όσους δεν τρώνε κρέας, καταθέτοντας ως δικαιολογητικά αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και μία υπεύθυνη δήλωση από τον κρεοπώλη της γειτονιάς ότι δεν έχουν ψωνίσει από εκεί τον τελευταίο μήνα. Η βίγκαν κοινότητα υποδέχεται με ενθουσιασμό το νέο, αλλά οι υπόλοιπες κοινότητες όχι και τόσο, ειδικά με δεδομένο ότι η κίνηση αυτή γίνεται λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα. Σε μία καταγγελία-κόλαφο, ο Μάκης Βορίδης καταγγέλλει πως η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το Πάσχα, όπως άλλωστε και τα Χριστούγεννα. Την ίδια στιγμή, η Βαρβάκειος εξελίσσεται σε προπύργιο των ανταρτών κρεατοφάγων που υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς αρνάκι η σούβλα δε γυρνά, πελάτη μπορείς χωρίς λαχανικά».

Βέβαια, όπως τελικά αποδεικνύεται, όλη αυτή η διαμάχη ήταν άσκοπη, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι εκφράζουν ενστάσεις για το επίδομα, εκτιμώντας ότι εξαιτίας του ίσως να μην επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, και η κυβέρνηση αναγκάζεται να το πάρει πίσω κακήν κακώς.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούνται με νέο «λουκέτο» στις κρατικές υπηρεσίες (shutdown), καθώς οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο μπλοκάρουν την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για κονδύλι ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός ναρκοπεδίου στα σύνορα με το Μεξικό ώστε να αποτραπεί η παράτυπη μετανάστευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, οργισμένος, στυλώνει τα πόδια και απειλεί ευθέως πως αν δεν περάσει το δικό του, θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει. Τελικά οι δύο πλευρές συμβιβάζονται συμφωνώντας στην ανέγερση του πολυθρύλητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το κράτος λειτουργεί και πάλι και ο Τραμπ ξαναβρίσκει την ανάσα του.

Μάιος

Ο μήνας των διπλών εκλογών φτάνει, και οι προσδοκίες των κομμάτων είναι υψηλές – όχι πως νοιάζεται κανείς για το Ευρωκοινοβούλιο ή για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά όλοι αντιμετωπίζουν τη διαδικασία ως πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές. Η μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο είναι σκληρή, με τη Νέα Δημοκρατία να κατεβάζει υποψηφίους τρεις πρώην παίκτες του Survivor και του Nomads, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με πρώην παίκτριες του My Style Rocks και του Power of Love, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί μία πιο παραδοσιακή τακτική, επιστρατεύοντας ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Η Χρυσή Αυγή, από την άλλη, εντάσσει στο ψηφοδέλτιό της απόστρατους στρατιωτικούς, το ΚΚΕ συνταξιούχους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την Ένωση Κεντρώων συνταξιούχους πολιτικούς που ελπίζουν να πάνε διακοπές στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Τη βραδιά των εκλογών συμβαίνει κάτι πρωτοφανές: οι δημοσκοπήσεις πέφτουν μέσα, με τη Νέα Δημοκρατία να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με διαφορά 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτοι σε σταυρούς σε όλη την επικράτεια αναδεικνύονται οι Ντάνος Αγγελόπουλος, Ιωάννα Τούνη, Γιάννης Σπαλιάρας, Στέλλα Μιζεράκη και Στέλιος Χανταμπάκης. Η Ελλάδα δίνει για άλλη μία φορά τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κώστας Μπακογιάννης κερδίζει τον δήμο Αθηναίων, ο Αντώνης Κανάκης με μία υποψηφιότητα-έκπληξη τον δήμο Θεσσαλονίκης και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, οικογενειακά δράματα έχουμε στην οικογένεια Πατούλη, όπου ο Γιώργος Πατούλης χάνει από τη Ρένα Δούρου στην κούρσα για την περιφέρεια Αττικής, ενώ η Μαρίνα Πατούλη κερδίζει το δήμο Αμαρουσίου, με αντιδήμαρχο τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο και σλόγκαν: «Ο Χρυσός Αιώνας του Αμαρουσίου ανατέλλει».

Εν τω μεταξύ, το φινάλε της Superleague είναι συγκλονιστικό. Ο ΠΑΟΚ έχει σίγουρο μαθηματικά το πρώτο του πρωτάθλημα από το 1976, καθώς πριν την τελευταία αγωνιστική έχει απόσταση 9 βαθμών από τη δεύτερη θέση. Όμως στην τελευταία στροφή συμβαίνει το αναπάντεχο: σε μία ανύποπτη φάση στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο διαιτητής ακυρώνει κανονικό γκολ του Πρίγιοβιτς και ακολουθεί πανδαιμόνιο, με παίκτες, παράγοντες και οπαδούς να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά.

Το παιχνίδι διακόπτεται, η υπόθεση πηγαίνει στην αθλητική δικαιοσύνη, η οποία και τιμωρεί τον ΠΑΟΚ με αφαίρεση 10 βαθμών και πρόστιμο ίσο με το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Έτσι, το πρωτάθλημα κατακτά ο Ατρόμητος, που χάρη σε έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο και εκμεταλλευόμενος τα στραβοπατήματα των «μεγάλων» ήταν δεύτερος πριν την τιμωρία του ΠΑΟΚ. Η διοίκηση του Δικεφάλου του Βορρά προσφεύγει στο CAS, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Διαγαλαξιακό Δικαστήριο του Κρόνου, αλλά μάταια.

Όσο για την Eurovision του Ισραήλ, εξελίσσεται σε βατερλό για την ελληνική συμμετοχή, η οποία μένει εκτός τελικού, παρά το γεγονός ότι παντρεύει μαεστρικά τον μοντέρνο ήχο με τα παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα, δίνοντας αυτό το πιασάρικο έθνικ ύφος που συνήθως αγαπούν οι Eurofans. Παραδόξως, η χιπ χοπ εκδοχή του «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» με ποντιακή λύρα και σκρατσάκια δε συγκινεί τους μουσικόφιλους.

Η συνέχεια στο Newsbeast.gr

Back to top button