Όλα ανοιχτά για το πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες -Ποιοι και γιατί θεωρούν καλύτερο σενάριο τις κάλπες στις 26 Μαΐου Το… κακό σενάριο για κάλπες στις 17 Μαρτίου
Η νέα χρονιά έχει μπροστά της τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις καθώς τον ερχόμενο Μάιο θα στηθούν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) αλλά και για τι ευρωεκλογές. Γρίφοςπαραμένει το πότε τελικά θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές αφού κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία των Πρεσπών.
Τρείς ωστόσο είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών καθώς η πολιτική κατάσταση αναμένεται να μπει σε περιδίνηση και όλα φαίνεται να είναι ανοικτά.
Όσοι βιάζονται για να στηθούν οι κάλπες ισχυρίζονται αμέσως μετά το τέλος Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε πολλά και δύσκολα γεγονότα καθώς οι ΑΝΕΛ αναμένεται να αποχωρήσουν από την κυβέρνησηδιαφωνώντας με την συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει διασφαλίσει τον κατάλληλο αριθμό ψήφων για να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο την συμφωνία. Στην περίπτωση που κάτι απ’ όλα αυτά πάει στραβά τότε –όπως ισχυρίζονται κάποιοι- ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να στήσει κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 17η Μαρτίου.
Φυσικά το σενάριο αυτό έχει εμφανείς αδυναμίες για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να συνδέσει την εκλογική αναμέτρηση με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό. Άρα το ενδεχόμενο αυτό είναι ίσως το πιο κακό για την κυβέρνηση.
Τα περισσότερα στελέχη στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Κυριακή 26 Μαΐου είναι η καλύτερη ημερομηνία δεδομένου την ίδια ημέρα οι πολίτες της χώρας θα ψηφίσουν για τους δήμους και τις περιφέρειες. Κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η Κυριακή αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη για πολλούς λόγους.
Κατ’ αρχήν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει απομακρυνθεί από την πολιτική επικαιρότητα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους γεγονός που θεωρείται καθοριστικό από τα στελέχη της Κουμουνδούρου καθώς έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της συσπείρωσης στο οποίο έχει πρόβλημα το κυβερνών κόμμα.
Ακόμα, μια σειρά από θετικά μέτρα τα οποία σκοπεύει να εφαρμόσει μέσα στο 2019 η κυβέρνηση θα έχουν αποδώσει καρπούς και άρα το κλίμα την άνοιξη του 2019 αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο. Άρα το σενάριο αυτό είναι ίσωςτο πιο ασφαλές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως επιμένει να μιλάει για τον ερχόμενο Οκτώβριο δηλαδή για το τέλος της τετραετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές είπε στους δημοσιογράφους ότι ψάχνει ημερομηνία για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 θέλοντας έτσι να κλείσει την φιλολογία των τελευταίων μηνών ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Η λήξη της τετραετίας είναι μια καλή λύση καθώς θεωρείται από πολλούς ότι η κυβέρνηση θα έχει μπορέσει να δείξει σε βάθος το κοινωνικό της πρόσωπο εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της, ενώ θα έχουν γίνει και κάποια βήματα σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά το σενάριο αυτό είναι μάλλον το πιο αδύναμο καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον μεγάλο σκόπελο της συμφωνίας των Πρεσπών.