ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Σπάνιες φωτογραφίες της παλιάς Καστοριάς

Στις 11/06/1941, ένας Ιταλός λοχαγός Guido Barilli στη πορεία του από την Αλβανία προς την Αθήνα, φωτογραφίζει την Καστοριά. Ο Barilli, φωτογράφισε επίσης περιοχές της τότε Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Από την Καστοριά έχει 14 λήψεις. Καθώς ήταν φωτογράφος του επιτελείου του ιταλικού στρατού, φωτογράφιζε υπό το πρίσμα της προπαγάνδας. Έτσι υπάρχουν φωτογραφίες από πυροβόλα και πολεμοφόδια του Ελληνικού Στρατού που είχαν εγκαταλειφθεί στη περιοχή. Με τον θάνατο του το 1968, δώρισε το αρχείο του στο Μουσείο της πόλης, το οποίο και είναι ψηφιακό και προσβάσιμο σε όλους.

Στη πρώτη φωτογραφία επάνω ο λοχαγός Guido Barilli, δινει τον τίτλο ” Η Εβραϊκή Συνοικία” . Είναι το Τσαρσί , δεξιά κι αριστερά μαγαζιά, άσφαλτος έχει στρωθεί ( άτσαλα) πάνω στο καλντερίμι, ενώ περαστικοί μαγαζάτορες και παιδιά χαζεύουν τον “capitano”.

Πηγή Ιστορικό Αρχείο της Mantova

Ρωμύλος Μαντζούρας στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

Στη σημερινή πλατεία Ομονοίας. Εβραϊκά σπίτια κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς. Στη λεζάντα ο λοχαγός Guido Barilli, ψεύδεται. Στο τσαρσι βομβάρδισαν τυφλά οι Ιταλοί και όχι τα στούκας όπως γράφει.

Δίπλα στα κατεστραμμένα εβραϊκά σπίτια και μαγαζιά και τον αθέατο ναό του Προδρόμου, ξεχωρίζει το επιβλητικό σπίτι του Τζινο Αλμπαλα. Η ιστορία του σημαντική το 1890 αγοράστηκε από το Βουλγαρικό σχολείο Καστοριάς ως οικοτροφείο ( άλλωστε οι μαθητές του δεν είχαν οικογένεια στη πόλη..) μετά το 1912, στεγάσε τα Δικαστήρια. Στο υπόγειο δίπλα στα κάρβουνα για τις σόμπες (!) είχαν αποθηκευτεί όλα τα παλιά Οθωμανικά αρχεία. Τον Νοέμβριο του 1943, αντάρτες του ΕΛΑΣ, έβαλαν φωτιά στο κτίριο των Δικαστηρίων και τα πάντα έγιναν φωτιά…

Το Κουλέ Τζαμί που βρισκόταν στη σημερινή πλατεία Δαβάκη, ζει τις τελευταίες του στιγμές. Τον λοχαγό εντυπωσιάζει η φωλιά των Πελαργών.

Φωτογραφία της Βόρειας παραλίας στο ύψος του Τρίτου Δημοτικού Σχολείου. Οι Ιταλοί είχαν επιτάξει το σχολείο ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Προφανώς ο λοχαγος Guido το επισκέφτηκε.

Φωτογραφία από το στενό πίσω από του Καραβιδά, κάτω από το παλιό Γυμνάσιο.

Φωτογραφίζοντας τα κατεστραμμένα Εβραϊκά σπίτια στη σημερινή πλατεία Ομονοίας, ο λοχαγός Guido, στράφηκε προς τα πίσω και μας χάρισε αυτή την όμορφη όψη της Μανωλάκη με το καμπαναριό της Μητρόπολης στο βάθος.

Back to top button