Καστοριάφωτορεπορτάζ

“Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε” στην παγωμένη Καστοριά (σειρά φωτογραφιών)

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε» και πάλι ακούγεται! Το ψύχος και ο παγετός σε έξαρση, όμως οι καμπάνες ξανά πανηγυρικά χτυπούν, οι ψάλτες ανυμνούν τον Επιφανέντα Κύριο, οι πιστοί από νωρίς προσέρχονται στον καταστόλιστο Ναό για να προσευχηθούν και να αγιαστούν, ο επιχώριος Επίσκοπος και οι Κληρικοί λαμπροφορούν και συμπροσεύχονται να δώσει ο Θεός φώτιση σε όλον τον κόσμο.

Κάπως έτσι και φέτος εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην παγωμένη – με πολικές θερμοκρασίες, μα με ζέουσα πίστη – Καστοριά. Στον καταστόλιστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, που με περισσή φροντίδα ετοιμάστηκε για να υποδεχτεί την μεγάλη δεσποτική εορτή της του Κυρίου Επιφανείας, η ακολουθία του Όρθρου ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Ο Επίσκοπος με τους Κληρικούς παρόντες από την αρχή της ακολουθίας, ενώ λίγο αργότερα, στις Καταβασίες της εορτής, χοροστάτησε.

Προ της Θείας Κοινωνίας όπου πλήθος πιστών προσήλθε στο Ποτήριο της Ζωής, αναγνώστηκε η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή των Θεοφανείων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αθανάσιο Γιαννουσά.

Τελέστηκε επίσης ο Μέγας Αγιασμός της πανευφρόσυνης αυτής ημέρας και στη συνέχεια, εν πομπή, μέσα από τους παγωμένους δρόμους της βυζαντινής καστρούπολης, η λιτανεία πορεύθηκε στο σημείο «Σταυρός», όπου έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του σταυρού, με αρκετούς τολμηρούς αλλά πιστούς κολυμβητές να βουτούν στα παγωμένα νερά της λίμνης.
Χρόνια πολλά! Καλή φώτιση! Και του χρόνου!

imkastorias.gr

Back to top button