Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Τα γιαννοψώμια του Γέρμα

Τα γιαννοψώμια ή σταυροψώμια: Ένα ιδιαίτερο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό Γέρμας. Το πρωί του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην εκκλησία μας οι γυναίκες του χωριού φέρνουν γλυκά ή αλμυρά ψωμιά στα οποία αφού διαβάσει ο ιερέας την ευχή του σπορέως, τα ευλογεί και τα μοιράζει σε όλο το εκκλησιαζόμενο ποίμνιο! Τα ψωμιά αυτά έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό! Μέσα σε ένα από αυτά υπάρχει ένα μικρό σταυρουδάκι το οποίο όποιος το πετύχει είναι ο τυχερός της χρονιάς. Βεβαίως, πρέπει και ο ίδιος την επόμενη χρονιά να κάνει σταυροψώμια γιαννοψώμια και να μοιράσει στην εκκλησία! Συνήθως μαζί με το σταυρό, ο τυχερός λαμβάνει και κάποιο δώρο που έχει προνοήσει να φέρει ο τυχερός της προηγούμενης χρονιάς!
Το έθιμο αυτό έχει διπλή σημασία και συμβολισμό. Από τη μια με το σταυρό σφραγίζεται το ιερό δωδεκαήμερο το οποίο λήγει σήμερα. Από την άλλη θυμίζει το σταυρό που έπεσε χθες στα νερά και ευλόγησε τα ύδατα όλου του κόσμου! Ο Σταύρος του Χριστού ως το μεγαλύτερο σύμβολο της πίστεως μας γίνεται και το αντικείμενο λατρείας και παράδοσης!
Φέτος το σταυρό του Αι-Γιάννη τον πέτυχε ο Ελλογιμότατος εν αποστρατεία εκπαιδευτικός κύριος Αλέξανδρος Ε. Χατζηζήσης, ο οποίος έλαβε και ως δώρο την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και βέβαια έχει την ευλογία να κάνει αυτός τα ψωμιά του χρόνου στην εκκλησία και να μοιράσει για το καλό!

Δημήτρης Παπατζίμος

 

Back to top button