Ελλάδα

Εθνική Άμυνα: Ακυρώσεις επισκέψεων Αρχηγών ΓΕ και σύγκληση Συμβουλίου Άμυνας από τον Πάνο Καμμένο

Ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Εθνικής Άμυνας την τρέχουσα εβδομάδα, οι οποίες σχετίζονται  με τις αποφάσεις του Πάνου Καμμένου, για παραμονή ή αποχώρηση από το ΥΠΕΘΑ και τις επικείμενες κρίσεις των Αρχηγών, οι οποίοι στις 15 Ιανουαρίου, συμπληρώνουν δύο χρόνια θητείας και θα πρέπει να τους γνωστοποιηθεί η παράταση ή όχι της θητείας τους κατά ένα έτος, όπως ορίζει ο νόμος.
Του Ηλία Προύφα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που φθάνουν στο kranosgr, μια ημέρα μετά την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος, έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Άμυνας στο Υπουργείο, όπου αναμένεται να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις στους Αρχηγούς. Μάλιστα υπήρξαν και ακυρώσεις προγραμματισμένων επισκέψεων σε μονάδες και σχηματισμούς από Αρχηγούς, προκειμένου να βρίσκονται στην Αθήνα για την κρίσιμη συνεδρίαση.
Μέχρι στιγμής πάντως το μόνο πρόγραμμα που ισχύει κανονικά και δεν έχει ακυρωθεί είναι της ΥΦΕΘΑ Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία την Πέμπτη, έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε στρατόπεδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ΥΦΕΘΑ θα συνοδεύει ο Γενικός Επιθεωρητής Νικόλαος Μανούρης.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΥΝΑΣ (ΣΑΜ)
Πρόκειται για ένα όργανο το οποίο προωθεί την διαμόρφωση μιας ευρύτερης αντίληψης για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, το συντονισμό μεταξύ επιχειρησιακών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των επιτελείων, την ανάπτυξη νέων ιδεών και την προετοιμασία θεμάτων για την υποβολή  σε πολιτικά όργανα όπως το ΚΥΣΕΑ. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και συγκροτείται από:

ΥΕΘΑ
ΑΝΥΕΘΑ
ΥΦΕΘΑ
Α/ΓΕΕΘΑ
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΑ.
Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Άμυνας περιλαμβάνονται:
Εκτιμήσεις επί καταστάσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της χώρας με τα όμορα κράτη.
Αντιμετώπιση θεμάτων που απαιτούν άμεση αντίδραση σε επεισόδια ή έκτακτες καταστάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση θέματα δομής δυνάμεων εξοπλιστικών και ερευνητικών προγραμμάτων, προϋπολογισμού και προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

kranosgr.blogspot.com

 

 

Back to top button