Ανασχηματισμός ακόμα και σήμερα στα σχέδια του Μαξίμου. Δυο οι απόψεις μέσα στην κυβέρνηση για το πότε πρέπει να γίνει. Τι θέλει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και τα στελέχη που ίσως μπουν στην κυβέρνηση. Το βάρος στους έξι βουλευτές που “ψάχνει” η κυβέρνηση για να βρει τους 151. Η ΝΔ πίσω από τις πληροφορίες για ανταλλάγματα στους “πρόθυμους” λένε κυβερνητικά στελέχη.
Σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης κατήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ καθώς αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες που στόχο έχουν να πλήξουν το φρόνημα των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του.
Όπως είναι γνωστό οι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ, η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.
«Τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία».
Στελέχη της κυβέρνησης επεσήμαιναν ακόμα ότι πέρα από το συγκεκριμένο γεγονός η ΝΔ βρίσκεται πίσω από κατευθυνόμενα ρεπορτάζ τα οποία παρουσιάζουν τους βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να έχουν πάρει ανταλλάγματα όπως για παράδειγμα υπουργικές θέσεις.
Όπως λένε ακόμα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τις επόμενες ώρες περιμένουν να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται ότι εάν ο πρωθυπουργός πάρει ψήφο εμπιστοσύνης απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Όπως έλεγαν μάλιστα, πέρα από τα γνωστά γεγονότα, οι πληροφορίες λένε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ζητήσει από τον Σπύρο Δανέλλη να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί τότε το Ποτάμι θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως σχολίαζαν μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν τελικά ο πρόεδρος του Ποταμιού επιμείνει σε μια τέτοια άποψη αυτό από μόνο του θα αναδείξει το μέγεθος της διαπλοκής προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, υπάρχουν δυο απόψεις μέσα στην κυβέρνηση.
* Το ένα σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά ακόμα και σήμερα και στον συνολικό ανασχηματισμό, ώστε να πάει στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης με νέο κυβερνητικό σχήμα.
* Ενώ το δεύτερο σενάριο “μιλά” για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιώνστη Βουλή και μετά την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες αναμένεται να αναλάβει ο Ευάγ. Αποστολάκης το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνει και αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι να γίνουν οι κρίσεις. Ακόμα, θα πρέπει να υπάρξει το γρηγορότερο δυνατόν αντικαταστάτης της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ενώ θα πρέπει να βρεθεί και αντικαταστάτης του Νίκου Μαυραγάνη στο υπουργείο Μεταφορών. Οι πληροφορίες λένε ότι το αντικείμενο του Νάσου Ηλιόπουλου μπορεί να καλυφθεί εκ των έσω.
Με βάση τα όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να αναλάβει άλλο στέλεχος το υπουργείο Εξωτερικών.
Το χθεσινό άνοιγμα στην κεντροαριστερά όπου ο πρωθυπουργός έκανεκάλεσμα συσπείρωσης σε όλο τον προοδευτικό χώρο πυροδότησε τα σενάριαπου θέλουν κάποια στελέχη απ’ αυτά που βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση να αναλάβουν κυβερνητικά πόστα. Όπως λέγεται με μία τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός ίσως θελήσει να επισφραγίσει και στην πράξη το άνοιγμα του προς την κεντροαριστερά και την νέα εποχή των συνεργασιών.