Ελλάδα

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή – H ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση εξασφαλίζοντας 151 ψήφους.

Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα, κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στην oλομέλεια, στο πλαίσιο του αιτήματος του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρείχαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπυρίδων Δανέλλης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (αφού ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε) οι 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, 5 βουλευτές του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 7 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ την έδωσαν τρεις: η Έλενα Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), ο Βασίλειος Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) και ο Σπυρίδων Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι).

Συνολικά, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη.

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου απέναντι στην Ελλάδα της συντήρησης

«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς «ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας», δεν το έκανε. Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις, τόνισε. Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

Στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλεκοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.

«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.

Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».

«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω – αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία

«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.

«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου.

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: “Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε”.

H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές

H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.

Ταύτιση της Φ. Γεννηματά και του Κ. Μητσοτάκη

Για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ομιλίες τους είναι ίδιες σε βαθμό που αναρωτήθηκε αν τις γράφουν και μαζί.

Καλώ σε ντιμπέιτ τον κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.

Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι (ακόμα και στο ΣΚΑΙ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια, είπε). “Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδομεί ολοκληρωτικά τα προσχήματα του κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. και σημείωσε πως με τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχονται μερικές πολύ χρήσιμες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το τοπίο. “Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία;

Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της.

 

Είπε ψέματα ο κ. Κουμουτσάκος-η Ν.Δ. προσχωρεί στην πιο ακραία μορφή λαϊκισμού και διχασμού

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ψέματα στη Βουλή, εμφανίζοντας κείμενο της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αυτοαποκαλούνται “σλαβομακεδόνες”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι γνωστό ότι αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”.

“Εσείς τους αποκαλούσατε σε επίσημα έγγραφά σας σλαβομακεδόνες, όπως και τόσα χρόνια εσείς ήσασταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό υπό τον όρο Μακεδονία. Και τώρα που εμείς προσπαθούμε να λύσουμε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, εσείς αυτό που κάνετε είναι ότι προσχωρείτε στην πιο ακραία, στην πιο άθλια μορφή λαϊκισμού και διχασμού και όλους θα μας κρίνει η ιστορία, αλλά θα μας κρίνει και ο ελληνικός λαός.

Κολοσσιαίο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη η αναφορά στον Ευάγγελο Αποστολάκη

Για “κολοσσιαίο ατόπημα” του κ. Μητσοτάκη μίλησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. “εξισώνει ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, με υψηλό δημοκρατικό πατριωτικό φρόνημα, με ανδρείκελα της χούντας των συνταγματαρχών”, αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

“Ούτε την ιστορία του κόμματός σας δεν ξέρετε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980, τον Ιωάννη Ντάβο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ επί πέντε χρόνια τον αποστράτευσε 10 Ιανουαρίου του 1980 για να τον ορκίσει υφυπουργό Αμυνας τέσσερις μέρες μετά. Ποιο ήταν το πρόβλημά σας, δηλαδή; Ότι ήταν υφυπουργός;” είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας, κρίνεται η συνέπεια και η ηθική στάση του καθενός και της καθεμιάς που έχει την τιμή να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό

“Σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας, κρίνεται η συνέπεια και η ηθική στάση του καθενός και της καθεμιάς που έχει την τιμή να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό σε αυτή την αίθουσα”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα χρόνια της κρίσης, υπέστη σοβαρά πλήγματα. Κυβερνήσεις ζόμπι, πρωθυπουργοί απόντες από την κοινοβουλευτική διαδικασία, νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου περιφρόνηση και απαξίωση των θεσμών”, τόνισε και συνέχισε: “Πρακτικές ενός πολιτικού κατεστημένου που δηλητηρίασαν τελικά μια ολόκληρη κοινωνία και τροφοδότησαν την αντιπολιτική και την απαξίωση του κοινοβουλευτισμού. Φοβάμαι ότι αυτές οι πρακτικές είναι ακόμα εδώ και τις εκπροσωπούν αυτοί οι οποίοι τις έφεραν πριν από 8 χρόνια. Κι αυτές οι πρακτικές είναι εδώ:

-Στις κραυγές των χρυσαυγιτών.

-Στα επιχειρήματα χωρίς βάση περί συναλλαγών και υπογείων διαδρομών που αναπαράγεται για βουλευτές.

-Σε αυτούς που ενορχηστρώνουν και εκτελούν μια φασιστική εκστρατεία στοχοποίησης και τρομοκράτησης μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

-Στη στάση όλων αυτών που κάνουν τελικά κουρελού την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

 

Κ. Μητσοτάκης: Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας

Για ευτελισμό της πολιτικής κατηγόρησε νωρίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, και πρόσθεσε ότι θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού.

Δεν πρόκειται για συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, πρόκειται για την τελευταία πράξη μίας πολιτικής φαρσοκωμωδίας είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τριπλό.

  • Να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία.
  • Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Και να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε το «αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρηθούν πρόσκαιροι συχετισμοί» και τον «τραγέλαφο των ΑΝΕΛ» καθώς βουλευτές τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πάνος Καμμένος.

«Αναρωτιέμαι αν η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα, ο κ. Κόκκαλης θα σας είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν έμεναν υπουργοί;» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες. Επίσης 4 από τους 6 βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και άλλοι δύο κάνουν τους κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων… Γιατί έτσι θα περάσει, κυρίες και κύριοι, η αποψινή βραδιά στην Ιστορία: Ως η βραδιά της ψήφου για μια κυβέρνηση-κουρελού».

Ακολούθως προειδοποίησε:

  • «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.

 

Κυβέρνηση Σαμαρά και Παπαδήμου

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα στον απολογισμό της κυβέρνησής του που έκανε στην εναρκτήρια ομιλία του και υπερασπίστηκε την περίοδο Σαμαρά: «Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και μας στοιχήσατε παραπάνω από 100 δις, ένα τρίτο επίσημο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, τις άστοχες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κινδύνεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 είχε σωθεί. Για να έλθετε εσείς και να την ξαναφέρετε στο χείλος του γκρεμού. Και να την πληγώσετε ξανά, επιβάλλοντας πολλαπλάσια μέτρα – χωρίς, μάλιστα, να άρετε όλα τα προηγούμενα… Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και προσθέσατε στις παλαιές μειώσεις 17 επιπλέον περικοπές. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και αυξήσατε τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Και όλα αυτά, όταν η χώρα είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%  και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις για επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε  προηγουμένως».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε και της κυβέρνησης Παπαδήμου: «Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, μιλήσατε για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πετυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί από τρομοκράτες. Έμεινε επί μήνες τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Και εσείς δεν είχατε την ευαισθησία ως πρωθυπουργός να πάτε εκεί μια φορά ή να του πείτε έστω περαστικά».

Για τους πολιτικούς «γυρολόγους»

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε και την αποστροφή του περί πολιτικών γυρολόγων: «Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ.  Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Και όλοι τους βέβαια, θα δοκιμαστούν, ζητώντας την ψήφο των πολιτών… Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση… Αυτό και σας είπα ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο κ. Τσίπρα. Υπουργοποιείτε πολιτικό που σας αποκαλούσε ανοιχτά «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν “τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”».

Ο κ. Μητοτσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για την αναφορά του σε απειλές εναντίον βουλευτών: «…Αλλά ποιος είναι αυτός που μας ζητά και τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελάγατε όταν προπηλάκιζαν βουλευτές μας;  Εσείς που  μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες;  Εσείς που τυπώνατε αφίσες των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια;  Που συναντιόσασταν με τη Χρυσή Αυγή στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών; Θα σας το πω, όπως σας αξίζει να το ακούσετε. Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών».

Για την ανάληψη του υπουργείου Αμύνης από τον κ. Αποστολάκη

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την ανάληψη του υπουργείου Αμύνης από τον κ. Αποστολάκη λέγοντας ότι διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Η κριτική μου αφορά πρωτίστως την δική σας απόφαση κ. Τσίπρα», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής… Ο νέος υπουργός Άμυνας, είναι πλέον πολιτικός. Και δέχθηκε να είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία».

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας

Κλείνοντας περιέγραψε το διακύβευμα της ψηφοφορίας: «Όποιος ψηφίζει σήμερα «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια: Την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία… Όποιος ψηφίζει «Ναι», ανοίγει το δρόμο στην δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών… Και όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα».

Τέλος ζήτησε ξανά εκλογές: «Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές λοιπόν για να αναπνεύσει ο τόπος μας. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους».

ΑΠΕ

 

Back to top button