ΑγροτικάΚαστοριά

Συνάντηση στο υπουργείο με την Πρέσβη της Ινδίας – Ευχαριστίες για τα μήλα

Με την Ινδή πρέσβη στην Αθήνα, κα Shamma Jain, συναντήθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου

Μεταξύ των δύο πλευρών έγινε εκτενής συζήτηση για το διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Ο Έλληνας Υπουργός, αφού τόνισε ότι «υπάρχουν οι προοπτικές για τη συνεργασία και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών», στάθηκε στα εξής ζητήματα:

  • Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει περαιτέρω πρόσβαση στην ινδική αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία έχουν μοναδική ποιότητα.
  • Ευχαρίστησε την κα Jain για τη συμβολή της στο να ανοίξει ο δρόμος των εξαγωγών ελληνικών μήλων, έστω και σε δοκιμαστική βάση, ζητώντας την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που εκκρεμούν.
  • Σε ότι αφορά τα ακτινίδια, εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον μας για την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ινδίας της αποδοχής της μεθόδου της ψυχρής μεταχείρισης κατά την διαμετακόμιση (cold treatment in transit) και στη συνέχεια μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές αποστολές και για τα μήλα.
  • Ζήτησε την μεσολάβηση της Πρέσβεως ώστε να επισπευθεί η κοινοποίηση των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων της Ινδίας στον ΠΟΕ για τα ελληνικά πορτοκάλια, για τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα από το 2016.
  • Τόνισε την ελληνική ευαισθησία στα θέματα κατάχρησης της κορυφαίας μας γεωγραφικής ένδειξης της Φέτας τονίζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει τη φήμη των ελληνικών προϊόντων σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε η πρόταση να συναντηθούν μέσα στον Μάρτιο επαγγελματικοί φορείς, ενώσεις παραγωγών, εισαγωγέων και εξαγωγέων από τις δύο χώρες, με τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου και της Πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα. Σκοπός της συνάντησης θα είναι η διερεύνηση του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων να εξάγουν στην Ινδία και αντίστοιχα από ινδικές επιχειρήσεις να εξάγουν αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν τη δέσμευσή τους για την οργάνωση μίας τέτοιας συνάντησης, εάν καταστεί δυνατό και εντός του προσεχούς Μαρτίου.

Back to top button