Ανοιχτή επιστολή Μίκη προς βουλευτές και διαδηλωτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ανοιχτή επιστολή του, που απευθύνεται σε όσους θα διαδηλώσουν αύριο στο Σύνταγμα και σε όσους θα ψηφίσουν στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Μίκης Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι το Μακεδονικό είναι ένα θέμα που δεν χρειάζεται να «λυθεί» γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο.

H επιστολή όπως δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ»

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, ενώθηκαν στο Σύνταγμα απαιτώντας να μην προχωρήσουν οι εθνικές παραχωρήσεις εις βάρος της Ελλάδας στο Μακεδονικό.

Τότε μίλησα σε εκείνους όπως και σε όλους τους Έλληνες για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει για την πατρίδα μας αυτή η αναίτια υπαναχώρηση. Η κυβέρνηση αγνόησε τους κινδύνους και τον ελληνικό λαό και χωρίς καμία λογική, αποφάσισε να προχωρήσει με κάθε κόστος. Για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να κάνουμε πίσω, ένα θέμα που δεν χρειάζεται να «λυθεί» γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο.

Για να μας επιβληθεί μια συμφωνία που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τη χώρα μας αλλά και για τα Βαλκάνια στο σύνολό τους. Και μάλιστα την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια δεν έχουν από τότε μέχρι σήμερα σταματήσει επισήμως να μιλούν για «μακεδονικό» έθνος, «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα, παραβιάζοντας καθημερινά ακόμα και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΌΛΟΙ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους και την αντιπολίτευση μέχρι και των «καλών προθέσεων» υπουργό Εξωτερικών τους που τον ακούσαμε και προχθές ακόμα στην επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σήμερα απευθύνομαι όχι μόνο σε εκείνους που θα διαδηλώσουν αύριο ξανά στο Σύνταγμα, αλλά κυρίως σε όσους θα βρίσκονται μέσα στο κτήριο της Βουλής και θα πάρουν μια απόφαση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη.

Σας θυμίζω την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη του Συμβουλίου των τότε πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασαν στις 13.4.1992 παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας (σ.σ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη (Συνασπισμός), Αλέκα Παπαρήγα) με εξαίρεση το ΚΚΕ συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

ΚΑΘΟΛΟΥ. Με κανένα γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό.

Η τυχόν απομάκρυνση από εκείνη την απόφαση πολιτικών ιστορικού διαμετρήματος που εκπροσωπούσαν σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο είναι πράξη ιστορικά απαράδεκτη, στα όρια της εθνικής μειοδοσίας και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας.

Τα Σκόπια με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Είναι ανάγκη να αντιταχθούμε σ΄αυτή την παραχάραξη της ιστορίας και να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας που κινδυνεύει από τις διεθνείς δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά στη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.

Αν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με την ψήφο τη δική μας, ώστε να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Επειδή είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική, δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα αυτό, αφού γνωρίζουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να του δώσουμε την ιστορική νομιμοποίηση. Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην Ιστορία.

Θυμηθείτε το παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας που δεν αναγνώρισε ως το τέλος την Ανατολική Γερμανία παρά το ότι δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις, θεωρώντας πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα τη δική τους νομιμοποίηση.

Βεβαίως πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ειρηνική συνύπαρξη με το κράτος των Σκοπίων. Όμως όσο εκφράζουν με κάθε τρόπο αλυτρωτικές τάσεις και διεκδικούν την ιστορική μας ταυτότητα προχωρώντας σε «παραχωρήσεις» που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων και παραβιάζοντας προκλητικότατα (άρα ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ) και την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν την ψήφο μας για την ένταξή τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι ένα θέμα που αύριο μπορεί πανεύκολα να ρυθμιστεί διαφορετικά. Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν. Καμία κυβέρνηση (ακόμα κι αν ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας) δεν μπορεί να πάρει τόσο σοβαρές για τη χώρα αποφάσεις. Γι’ αυτό η μόνη συνετή απόφαση από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης είναι να καταφύγει στην κρίση του Κυρίαρχου Ελληνικού Λαού με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος».

efsyn.gr

4 σχόλια

 1. Εμείς θα σε αγαπάμε.

  Θα παραμείνεις ένα υπέρ – εθνικό πολιτισμικό κεφάλαιο και δεν θα σε αφήσουμε στο έλεος , τη λήθη και την ερμηνεία του κάθε ημιμαθή.

  Είσαι…

  Είσαι η φωνή της Ρωμιοσύνης, τούτη και η άλλη Ελλάδα που μας ξεδιψάς……..

  Είσαι η Ρωμιοσύνη που ξύνει τις πληγές για να μάθει την Ιστορίας της………

  Είσαι για να είναι η Ρωμιοσύνη ενωμένη μέσα από τον έρω και την έριδα……………

  Είσαι η Ρωμιοσύνη που χωρίς πληγές δεν βγαίνει στην ζωή……………

  Είσαι……….

 2. Η Ρωμιοσύνη , ο Δούρειος Ίππος και οι …..ιδιοκτήτες της ακέραιας γνώσης .

  Ο Δούρειος Ίππος λειτούργησε και λειτουργεί ,όπως λειτουργεί , επειδή το περιεχόμενό του παρέμεινε και παραμένει μέχρι τέλους άγνωστο .

  Στη Ρωμιοσύνη , εμφάνιση και περιεχόμενο ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ · όχι απλώς ταυτίζονται , αλλά ομιλούν , φωνάζουν την ταύτισή τους : και ομιλούν ελληνικά !

  Ως γνωστόν δε , τα ελληνικά είναι εξ ίσου ……. κατανοητά από όλους τους Έλληνες , ημιμαθείς και ……..ιδιοκτήτες της ακέραιας γνώσης …….

  Ίσως με το τσίρκο αγαλμάτων στα Σκόπια , να μπορεί κανείς να παίζει διάφορα παιχνίδια δούρειου ίππου , ως ” αρχαιολογικά τεχνουργήματα ” ( Συμφωνία Πρεσπών Αρ. 8,3 ) , γιατί τα ” τεχνουργήματα ” είναι βουβά και δεν ομιλούν .

  Όμως με τη Ρωμιοσύνη , με την ελληνική γλώσσα , δεν μπορείς να παίξεις κανένα παιχνίδι , γιατί μόλις το αρχίσεις σε προδίδει , αφού είναι πάντα μαρτυριάρα και πάντα μιλάει ΜΕ και Το διαχρονικό περιεχόμενό της …….

  Ό’τι και να κάνεις , ό’τι και να σοφιστείς τη Ρωμιοσύνη δεν μπορείς να την ……παλουκώσεις ( προσφιλής τρόπος με τον οποίο οι Σλάβοι θανάτωναν τους αντιπάλους τους : τους κάρφωναν ζωντανούς με πασσάλους στο έδαφος και τους άφηναν να ξεψυχήσουν , Φαλμεράιερ από Προκόπιο )

  Άσε τη Ρωμιοσύνη ( την ελληνική γλώσσα ) ήσυχη · άσε τους παραλογισμούς και τις παραφροσύνες .
  Εκτός κι αν αποφάσισες να γιορτάζεις τον Μακεδονικό Αγώνα στον Μελά κι όχι στο Ίλιντεν …….

 3. Στο χωριό του, το Τσιρίλοβο, λένε: Με πορδές δεν βάφουνε αυγά…….

  Ασε τη ΡΩΜΙΟΣΎΝΗ και ψάξε την ρωμιοσύνη σου στα καλύβια της Γιάζας και των όμορων χωριών: Τσιρίλοβο- Λοσνίστα και Κομανίτσοβο………. και από εκεί ακόμη πιο πίσω…. ακολουθώντας τους νομάδες της Πίνδου……..του 18ου-19ου αιώνα.

  Μόνο έτσι θα μάθεις από που κρατά η σκούφια σου. Εικάζω ότι κάπου θα συναντηθούμε στα πέριξ της Κορυτσάς, εγώ κατά μια προγονική ρίζα στη Μοσχόπολη ( 1725 Παπαγιώργης Σίνας) εσύ…..θα μας το πεις……..

  Από εκεί κουβαλώ Ρωμιοσύνη…… και δεν με πτοούν οι ετεροπροσδιορισμοί σου γιατί “Σε τούτα δώ τα μάρμαρα καμιά σκουριά δεν πιάνει”.

  Τα σέβη μου

 4. Η Ρωμιοσύνη γιορτάζει στον Μελά κι όχι στο Ίλιντεν , αυτό πρέπει να το δεχτεί κανείς , αν είναι λογικός .

  Η Ρωμιοσύνη σήμερα επιτρέπει στους Ρωμιούς να αναζητούν τη σκούφια τους , και να την αξιολογούν όπως νομίζουν , όμως δεν τους επιτρέπει να μεταφέρουν τη γιορτή από τον Μελά στο Ίλιντεν , γιατί τότε γίνονται εχθροί της Ρωμιοσύνης .

  Και , νομίζω , ότι είναι καλό για κάθε ” προσδιορισμό ” , να θυμάται κανείς , πως ο Διεθνισμός υπήρξε ο σκληρότερος όλων απέναντι στους εχθρούς του : Τα γκουλάκ δεν είναι τίποτε μπροστά στην ανθρωποφαγία , την προγραμματισμένη εξόντωση των εχθρών του από την πείνα · οι ίδιοι οι γονείς κανιβάλισαν και έφαγαν τα παιδιά τους σε Ουκρανία και Κίνα ( ” Η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού ” ) .

shares