Καστοριά

Βιβλιοπαρουσίαση – ΙΓΚΙΓΚΑΪ: “Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή” (γράφει ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος)

Ο χρόνος υπάρχει για να μην συμβαίνουν όλα μαζί… και ο χώρος υπάρχει για να μην συμβαίνουν όλα σε ένα

Θα ξεκινήσω  την νέα χρονιά την αρθρογραφία μου με τον ίδιο τρόπο  που έκλεισα την περασμένη χρονιά,  δηλαδή  με μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση που αφορά την μακροζωία και την ευτυχία.

Επειδή λοιπόν  ο χρόνος και ο χώρος μας επιφυλάσσει συχνά εκπλήξεις, μία τέτοια ευχάριστη έκπληξη έζησα κι’ εγώ, βρισκόμενος στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, την φτωχομάνα Θεσσαλονίκη, σκοντάφτοντας τρόπον τινά σε ένα κατάστημα Public, που μου έδωσε την ευκαιρία να πέσει στο μάτι μου ένα βιβλίο με τον τίτλο Ικιγκάι.

Με το που άρχισα να το επεξεργάζομαι το βρήκα ενδιαφέρον, αφού μου θύμισε ένα άλλο Μπέστ Σέλερ  με τον τίτλο το ΜΥΣΤΙΚΟ <<The Secret>>

Και τα δύο βιβλία συνοψίζουν με έναν σύγχρονο και επικοινωνιακό τρόπο, την αρχαία σοφία που λίγο πολύ έχουμε ακούσει και διαβάσει τόσο  στα αρχαία φιλοσοφικά κείμενα (βουδισμός, στωικισμός, κυνισμός κλπ.) όσο  και στα θρησκευτικά κείμενα, όπως τα Ευαγγέλια της Χριστιανικής θρησκείας, τις ινδουιστικές βέδες κλπ. Έτσι λοιπόν επειδή μια από τις διαχρονικές και νομοτελειακές επιθυμίες του ανθρώπου είναι να ζήσει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, σκέφτηκα μέσω αυτού του άρθρου να επικοινωνήσω το περιεχόμενου αυτού του βιβλίου στους αναγνώστες μας, για προφανείς και ευνόητους λόγους.  Διαβάζουμε λοιπόν στο οπισθόφυλλο αυτού του βιβλίου:

<< Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, άλλοι το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακράνεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο. Το βιβλίο αυτό αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντας μας το πώς τρέφονται, πως κινούνται, πως δουλεύουν και το – καλύτερα φυλαγμένο μυστικό – πως βρίσκουν το ικιγάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε απόλυτα καλή φόρμα>>.

Η New York Post έγραψε: << Θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια: Φρόντισε να είσαι απασχολημένος. Το ικιγκάι είναι η τέχνη του να κάνεις τα πράγματα που σου δίνουν χαρά. Σοφό!>>

Το περιοδικό Forbes επισήμανε: << Η ανακάλυψη του δικού σου ικιγκάι ίσως αποδειχθεί ένα από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής σου>>.

Στις διακόσιες τριάντα περίπου σελίδες του, θα διαβάσει ο αναγνώστης πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία φυσικά σε ένα τόσο σύντομο άρθρο δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε. Θα αναφέρουμε όμως σε μερικούς από τους δέκα νόμους του ικιγκάι που αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου όπως:

  • Κρατήσου πάντα ενεργός ποτέ μην αποσύρεσαι. Όποιος εγκαταλείπει τα πράγματα που αγαπάει και ξέρει να κάνει, χάνει το νόημα της ζωής του. Γι’ αυτό, ακόμα και μετά το πέρας του ΄΄ επίσημου ΄΄ εργασιακού βίου, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε αξιόλογα πράγματα…….
  • Μην τρως ποτέ μέχρι να χορτάσεις…..
  • Να περιβάλλεσαι από καλούς φίλους….
  • Επανασυνδέσου με την φύση.
  • Να ευχαριστείς. Τους προγόνους σου, τη φύση που σε προμηθεύει αέρα και τροφή, τους συντρόφους της ζωής σου…… Αφιέρωνε μια στιγμή της μέρας σου για να ευχαριστείς και θα αυξήσεις το κεφάλαιο της ευτυχίας σου. ( σημ. Αυτό το νόημα έχει και πληροί η προσευχή, ο διαλογισμός και άλλες παρόμοιες ανθρώπινες δραστηριότητες, πρακτικές και μεταφυσικές αναζητήσεις).
  • Ζήσε τη στιγμή. Σταμάτα να παραπονιέσαι για το παρελθόν και να φοβάσαι το μέλλον.
  • Ακολούθησε το ικιγκάι σου. Μέσα σου υπάρχει ένα πάθος, ένα μοναδικό ταλέντο που δίνει νόημα στις μέρες σου και σε ωθεί να δίνεις το καλύτερο εαυτό σου ως το τέλος. Αν δεν βρεις το νόημα η επόμενη αποστολή σου θα είναι να το βρεις.

Φυσικά όλα όσα αναφέρονται μέσα στο βιβλίο αυτό, όπως και σε άλλα παρόμοια βιβλία, που χρησιμοποιούν νέους τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης, είναι λίγο πολύ γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων όπως αναφέρουμε και στην αρχή του άρθρου. Αυτό όμως δεν μειώνει την σημασία και την προσφορά αυτών των βιβλίων στην κοινωνία μας. Αντίθετα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά στους σύγχρονους ανθρώπους, τη διαχρονική αξία κυρίως των αρχαίων  φιλοσοφιών που μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία τόσο με την θρησκεία όσο και την επιστήμη.

 

 

 

 

 

 

Back to top button