ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Νέα Υόρκη: Τρεις γενιές Καστοριέων στην 56η τελετή απονομή υποτροφιών – βραβείων (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Νέα Υόρκη:  Τρεις γενιές Καστοριέων παραβρέθηκαν στην 56η τελετή απονομής υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Ιανουαρίου 2018, στο ομώνυμο Πνευματικό Κέντρο στο Γουάιτστόουν και εξέπληξαν τους πάντες με την αγάπη τους για την Καστοριά.

Του Δημήτρη Τσάκα

Η τελετή, η οποία κατά κανόνα ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και την Ελληνικών Γραμμάτων ήταν άρτια οργανωμένη και εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Συλλόγου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Δρ. Θεοδώρα Πίνου, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έλκουν την καταγωγή τους από την Καστοριά, έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 3.00 και πάνω,  να γράψουν έκθεση με θέμα «Πώς οραματίζεστε τη μελλοντική συμμετοχή στο Σύλλογο Καστοριέων «Η Ομόνοια» και πώς σκοπεύετε να επιτύχετε αυτό το όραμα», και να συμμετέχουν σε κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνικές δράσεις.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα απονείμουν υποτροφίες σε αριστούχους μαθητών των κοινοτικών σχολείων της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, σε αριστούχους μαθητές των Λυκείων Καστοριάς και ομογενείς φοιτητές και σπουδαστές.

Αναφερόμενη στις καινοτομίες της φετινής τελετής επεσήμανε ότι έχουν ετοιμάσει ένα φυλλάδιο με τις φωτογραφίες και τα βιογραφικά σημειώματα των βραβευθέντων και ότι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα των Καστοριέων https://kastoria.us/

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δήμος Σιώκης συνεχάρη την Επιτροπή Υποτροφιών, τους μαθητές και τους φοιτητές καθώς επίσης και τους γονείς τους και τόνισε ότι εφέτος θα απονείμουν πενήντα περίπου χιλιάδες δολάρια.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος το καλοκαίρι θα  δημιουργήσει για πρώτη φορά δύο θέσεις μαθητευομένων και ότι θα παράσχει τη δυνατότητα σε δύο φοιτητές που έλκουν την καταγωγή από την Καστοριά να εργαστούν και συνάμα να ανταμειφθούν.

Η Επιτροπή Υποτροφιών, όπως επεσήμανε ο κ. Σιώκης, θα καταρτίσει τα κριτήρια και όλα τα απαιτούμενα έντυπα και εν ευθέτω χρόνω θα τα κοινοποιήσουν.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη συνεχάρη την ηγεσία του Συλλόγου και την Επιτροπή Υποτροφιών για το αξιόλογο έργο και εστίασε την προσοχή της στους δεσμούς των Καστοριέων με την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Στη συνέχεια συνεχάρη τους μαθητές και τους φοιτητές για τις επιδόσεις τους και τους κάλεσε να μην αποκοπούν από το Σύλλογο και να συμμετάσχουν στην πολυσχιδή του δράση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Δημήτριος Τζίμας, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την αέναη προσφορά του Συλλόγου και την αγάπη των Καστοριέων για τη γραφική πόλη της Καστοριάς. Ο ομιλητής αποκάλυψε ότι και ο ίδιος είχε λάβει υποτροφία από το Σύλλογο και προέτρεψε τους φοιτητές να μη λησμονήσουν ούτε την Καστοριά και ούτε το Σύλλογο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της Κωνσταντίνας Σιώκη, η οποία εστιάστηκε στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο Σύλλογος για την προσέλκυση της νέας γενιάς, για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσω του παιχνιδιού, για την προετοιμασία των μαθητών για το Κολλέγιο. Μάλιστα τόνισε είναι πρόθυμη να συμβάλει στη διοργάνωση της εκδήλωσης «Kastorians apply to College», καθώς επίσης και για τη δημιουργία της σελίδας του Συλλόγου στο Instagram.

Αμέσως μετά ακολούθησε η απονομή επαίνων και υποτροφιών στους μαθητές Victoria Keraj από το Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, Alexandra Dobronranov από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ, Kristalia Pasvatis από το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, Yaretzi Moreno, από το Σχολείο «Αργύριος Φάντης» της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν και Sophia Verwoert  από το Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Οι υποτροφίες στους φοιτητές εντάχτηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. Στην κατηγορία των διδακτορικών σπουδών απονεμήθηκε μόνο μια υποτροφία στην Heather Toskos, ενώ στην κατηγορία των μεταπτυχιακών σπουδών βραβεύτηκαν οι Katherine Polihrom, Anthoula Nikolaidis και Aphrodite Megaris. Υποτροφίες απονεμήθηκαν στους πρωτοετείς φοιτητές Achilleas Karangunis, Isabella DeFelice και Katherine Psaltos  καθώς επίσης και στους προπτυχιακούς φοιτητές Nikolaos Ziosis, John Melizanis, Theodota Kontopoulos, Alexandra Vassiliou, Joseph Fallait, Konstantina Siokis, George Politidis, Erika Papagianopoulos, George Toskos, Michel Xerras, Suzanna Papastamatis και Alexandra Rizopoulos.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Αθανάσιος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από τις επισκέψεις τα καλοκαίρια στην Καστοριά και προέτρεψε τους βραβευθέντες να κουβαλούν την Καστοριά μαζί τους και τους κάλεσε να μην απωλέσουν τους δεσμούς τους με το Σύλλογο.

 

Περισσότερα στο anamniseis.net

Back to top button