Ενώ η χώρα διανύει την τελευταία περίοδο κτηματογράφησης, πολύς λόγος γίνεται για την χρησιμότητα του τοπογραφικού διαγράμματος ως συνοδευτικό στοιχείο της δήλωσης ιδιοκτησίας. Είναι άραγε υποχρεωτικό; Υπάρχουν οφέλη από την τοπογραφική απόδοση μιας ιδιοκτησίας;
Το τοπογραφικό διάγραμμα αποτελεί στην ουσία μια μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, σε συνδυασμό με την παρουσίαση νομικής πληροφορίας όπως συμβόλαια, πράξεις αναγνώρισης ορίων αλλά και διοικητικών πράξεων όπως Σχέδια Πόλεως, Πράξεις Εφαρμογής, Διανομές Υπουργείου Γεωργίας, Αναδασμοί κ.α. Αποδίδεται δηλαδή η ακριβής συσχέτιση των θεωρητικών και των υφιστάμενων μεγεθών, εξάγοντας δευτερογενή στοιχεία και συμπεράσματα για την θέση των ορίων αλλά και των επικειμένων.
Στις μέρες μας οι απαιτήσεις των τοπογραφικών διαγραμμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλές λόγω των σχετικών προδιαγραφών (αρθ.39/Ν.4495/2017) οι οποίες προτάθηκαν βαθμιαία από το ΤΕΕ και τον ΠΣΑΤΜ. Οι αποδόσεις πλέον πραγματοποιούνται στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ 87’, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την ένταξη του συνόλου της χώρας σε ένα ενιαίο σύστημα.Στο σώμα του τοπογραφικού διαγράμματος μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σχετικές με τους όρους δόμησης της περιοχής, το πολεοδομικό καθεστώς αλλά και πληροφορίες σχετικές με την νομική υπόσταση του ακινήτου, τα στοιχεία των ιδιοκτητών, τους τίτλους κτήσης κ.α. Επίσης πραγματοποιείται παρουσίαση της θέσης του υπό μελέτης ακινήτου σε διάφορα αποσπάσματα χαρτών της ΓΥΣ, του Υπ. Γεωργίας αλλά και σε πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως το οποίο παρέχεται με το τοπογραφικό διάγραμμα είναι αυτό του απόλυτου προσδιορισμού της θέσης του ακινήτου, με ακρίβεια η οποία αγγίζει ανά περίπτωση το 1cm. Μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει την σημαντικότητα του τοπογραφικού διαγράμματος σε περιπτώσεις δηλώσεων με λόγο κτήσης την χρησικτησία, όπου η ανάγκη οριοθέτησης του ακινήτου είναι επιτακτική, αλλά και σε αστικά ακίνητα όπου η δόμηση είναι πυκνή και τα όρια συγκεχυμένα.
Κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης ο πολίτης οφείλει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την στοιχειοθέτηση της δήλωσης ιδιοκτησίας. Τα δικαιολογητικά αυτά θα πρέπει να υποστηρίζουν και να επαληθεύουν τους λόγους για τους οποίους ο εκάστοτε πολίτης συνδέεται με την ιδιοκτησία. Η σύνδεση αυτή όμως ως αμφίσημη θα πρέπει να επιτελείται και για τις δύο θεμελιώδεις κατευθύνσεις του εθνικού κτηματολογίου, δηλαδή της νομικής και της γεωχωρικής του υπόστασης. Είναι κατανοητό ότι για λόγους οικονομικότητας η γεωχωρική κατεύθυνση αν και επείγουσα, έχει περιοριστεί με σκοπό τη μαζικότερη συγκέντρωση δηλώσεων, δεδομένο το οποίο ορίζεται ως απαραίτητο για την αποτελεσματικότητα της βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί. Κάπου εκεί όμως βρίσκεται και το μυστικό της επιτυχίας, στην εξισορρόπηση δηλαδή της νομικής και της τεχνικής πληροφορίας, στοιχείο το οποίο θα διασφαλίσει το ρόλο του Κτηματολογίου ως το πλέον αξιόλογο εργαλείο ανάπτυξης.
Με την σκέψη ότι το κτηματολόγιο μας οφείλεται από τις προηγούμενες γενιές αλλά και εμείς το οφείλουμε στις επόμενες,τονίζεται η ανάγκη τήρησης των διαδικασιών εκείνων που θα επιτρέψουν τη διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα.
Το τοπογραφικό διάγραμμα δεν είναι πάντα υποχρεωτικό, είναι όμως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
Βασίλειος Κ. Αντωνιάδης
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός MSc.