Κόσμος

Οι γιαγιάδες της Θεσσαλίας καλλιεργούν ντομάτες με Βάγκνερ

Στο πλαίσιο του Culinary Cinema της Μπερλινάλε, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου: «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες», στο τμήμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ που προβάλλει ταινίες-«τροφή για σκέψη», γύρω από τις απολαύσεις της διατροφής και όχι μόνο.

Το ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7-17 Φεβρουαρίου 2019) και έχει ως θέμα την ιστορία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει.

Δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ακούν στα χωράφια τη μουσική του Βάγκνερ, ενώ διηγούνται ιστορίες για να πάρουν κουράγιο. Με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά. Η νέα ταινία της Μαριάννας Οικονόμου μιλάει για την δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τις αντιξοότητες της ζωής σε δύσκολους καιρούς.

Τo ντοκιμαντέρ με τίτλο «When Tomatoes Met Wagner» θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 15.30 (κινηματογράφος Cubix) και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 22.00 (κινηματογράφος Gropius Bau). Το φιλμ θα παρουσιαστεί επίσης σε market screenings για τους εκπροσώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Kέντρο Kινηματογράφου και τη γερμανική εταιρεία διανομής Rise and Shine.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας τον Μάρτιο 2019, στους κινηματογράφους από το CineDoc καθώς και στο κανάλι COSMOTE HISTORY HD της COSMOTE TV.

Πρόκειται για μια παραγωγή της STEFI&Lynx (Σπύρος Μαυρογένης) και της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ), σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Cosmote TV, με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του προγράμματος Creative Europe – Media της ΕΕ και της 2|35.

Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο «Docs in Progress 2018» του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείου καλύτερου ντοκιμαντέρ, καθώς και στην διεθνή αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του ‘Αμστερνταμ, IDFA Forum 2018.

Η Μαριάννα Οικονόμου ασχολείται με το ντοκιμαντέρ από το 2000. Εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα-Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «’Ακουσέ με», «Food for Love»). Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, και ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΑΠΕ

Back to top button