Ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίθεται σήμερα Τετάρτη, η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το σχέδιο νόμου “ Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε “ αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια”, από τις πολιτικές δυνάμεις. “ Ξέρουμε ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους “Μακεδονομάχους ΑΕ”. Περιμένουμε αντίστοιχη αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις”, υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.
“ Με τη Συμφωνία των Πρεσπών λύνεται ένας ιστορικός κόμπος που είχε διαμορφωθεί και έτεινε να γίνει τεράστια παγίδα, η οποία, υπονόμευε το μέλλον και την ειρήνη της περιοχής”, ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που υπογράμμισε ότι “ η Συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντικότερη από ότι είχαμε διανοηθεί, πάνω στα βήματα της εθνικής γραμμής, την οποία τραβάει ακόμα παρά πέρα και τη διασφαλίζει”.
“ Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο «ναι» και εκείνους που θα πουν με σύνεση το πατριωτικό «όχι»”, δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ούτε την τυπική ούτε και τη πολιτική νομιμοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι “ ταύτισε το εθνικό συναίσθημα με την άκρα Δεξιά”.
“ Τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή της ΔΗΣΥ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών”, διατύπωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ξεκαθάρισε ότι ίδιο κατηγορηματικό θα είναι και το “ όχι” που θα πει η ΔΗΣΥ όταν έρθει στη Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.
“ Τη Συμφωνία των Πρεσπών την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού”, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και προειδοποίησε ότι “ η Συμφωνία θα είναι πρότυπο για την επίλυση και άλλων διαφορών στα Βαλκάνια, σε Σερβία και Κόσοβο”.
“ Η Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί την ιστορία της Μακεδονίας. Παραβιάζει την εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 1992”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδας.
Απολύτως αντίθετος με τη χρήση του όρου “ Μακεδονία” στην ονομασία της FYROM δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. “ Το κράτος των Σκοπίων μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ειρηνικά και με τη στήριξη της Ελλάδας, αν απλά ξεχάσει την ονομασία”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
ΑΠΕ