Καστοριά

Καστοριά: Εμείς δεν υπογράψαμε… (του Διονύση Μωραίτη)

Παρακολουθήσαμε όλοι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη θα έλεγα, το κάλεσμα της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των διαφόρων Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας στο Δημαρχείο Καστοριάς, προκειμένου να συλλέξουν υπογραφές ενάντια στην επικείμενη ψήφιση από την Βουλή της – γνωστής ελπίζω σε όλους μας – Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κεντρικός ομιλητής μάλιστα μίλησε για πραξικόπημα και κάλεσε χειροκροτούμενος από το ενθουσιώδες ακροατήριο σε ανατροπή του. Ο κατά γενική ομολογία υπερδραστήριος Δήμαρχός μας, απηύθυνε χαιρετισμό (αφού πλέον έχει λύσει τα περισσότερα ουσιαστικά προβλήματα της πόλης), δημοτικοί σύμβουλοι (νυν και μελλοντικοί) έδωσαν το παρόν στην πασαρέλα και φυσικά πλήθος κόσμου.

Κοινός τόπος όλων τους είναι ότι, απορρίπτοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτούν από όλους μας να αποκαλούμε εσωτερικά το γειτονικό κράτος Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία. Και βέβαια όλος ο υπόλοιπος πλανήτης σκέτο Μακεδονία. Επεκτείνοντας την σκέψη τους θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι πρόβλημα τους δεν είναι το όνομα Μακεδονία, αφού αυτό τους το έχουμε αναγνωρίσει από το 1995. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε τι είναι αυτό που επιδιώκουν, εκτός αν δεχτούμε ότι λειτουργούν μόνο συναισθηματικά και απουσιάζει από την σκέψη τους η στοιχειώδης λογική. Λειτουργώντας όμως μόνο συναισθηματικά κινδυνεύεις να γίνεις είδος εκμεταλλεύσιμο από κάθε λογής γεράκια που καραδοκούν. Διότι όλοι είδαμε στην συγκέντρωση της Αθήνας χεράκια να υψώνονται ναζιστικά, να κάνουν τις γνωστές φασιστικές δηλώσεις και να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους.

Η συμφωνία προβλέπει να αλλάξει το όνομα από Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και όχι από Σκόπια σε Βόρεια Μακεδονία. Το όνομα υπήρχε και θα υπάρχει όσο και αν στρουθοκαμηλίζουμε. Τόσο απλά και κατανοητά. Τα υπόλοιπα είναι καθοδηγούμενες ιστορίες.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στους ιστορικούς, πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς λόγους που επιβάλουν την επικύρωση την συμφωνίας από πλευράς Ελληνικού κράτους για να μην σας κουράσω. Σας παραπέμπω όμως στο άρθρο του κος Μέρτζου (πρώην προέδρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών) στην Καθημερινή στις 12-01-2019. Ο οποίος βέβαια μόνο Συριζαίος δεν είναι….

Ευχαριστώ

Επιστολή του κ. Διονύση Μωραίτη στο ΦΟΥΙΤ

Η Καστοριά υπογράφει για τη Μακεδονία (φωτογραφίες – βίντεο)

Ν. Μέρτζος: Μία λύση που δεν αφήνει πληγές στο σώμα της Ελλάδας

 

 

 

4 Comments

  1. Αγαπητέ Διονύση,
    το ότι όλος ο πλανήτης αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία δεν έχει καμιά σημασία. Είναι στα πλαίσια των διμερών τους σχέσεων και μόνο. Τό όνομα Μακεδονία θα το έχουν όταν και μόνο περάσει απο το συμβούλιο ασφαλέιας του ΟΗΕ και για να φτάσει εκεί χρειάζεται την “άδειά” μας. Πιστεύετε οτι αν μπορούσαν να το κάνουν χωρίς την δικιά μας “άδεια” δεν θα το κάναν?

    και για να διακομοδίσω λίγο άν εσάς σας φωνάζει όλο το χωριό σας με το όνομα Τάκη, οταν θα βρεθείτε μπροστά π.χ. σε ενα δικαστήριο θα σας ζητήσει την ταυτότητά σας και θα σας φωνάξει με τό όνομά σας :Διονύσης. Το ίδιο είναι και με τα Σκόπια, το ότι όλος ο πλανήτης τους φωνάζει Μακεδονία, σημασία έχει πως είναι καταχωρημένοι στον ΟΗΕ….

  2. Διονύση μπράβο σου.
    Με τον καλύτερο τρόπο τα είπες. Σε μια πόλη που αργοπεθαίνει, χωρίς όραμα από τους πολιτικούς της, χωρίς παρεμβάσεις από τους πολίτες της για να ανατρέψουν την κατάσταση, κάποιοι ,κάνοντας μικροπολιτικά παιχνίδια, νομίζουν ότι κάνουν εξωτερική πολιτική. Αγνοώντας ταυτόχρονα την ιστορία του ίδιου του τόπου, θεωρούν ότι με περικεφαλαίες και υπογραφές, παρατείνοντας χρονικά το πρόβλημα, θα αποτρέψουν την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα κι από τις υπόλοιπες χώρες. Το ότι και μέσα στο FYROM υπάρχει το όνομα Μακεδονία, φαίνεται ότι δεν τους λέει τίποτε…

Back to top button