Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

«Νερό»: Το κοινό μας ρόφημα (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Δεν είμαι και δεν κατέχω τα των ιώσεων μολύνσεων μικροβίων κλπ. Είμαι μακριά από την ιατρική. Επομένως όσοι περιμένετε κάτι τέτοιο σταματήστε το διάβασμα.
Το κείμενο αυτό γράφετε για να προβληματίσει ή και να καυτηριάσει κάτι. Το λεγόμενο “πολιτικό κόστος” στην περίπτωση παλιά της Καστοριάς τώρα του ΄Αργους Ορεστικού. Καλόπιστα και ήρεμα. Κυρίως με απλή λογική.
Παρουσιάζεται ένα αρνητικό φαινόμενο στην υγεία των κατοίκων. Πηγαίνουν στο Νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας μαζικά και τους ρωτούν που ήταν. Όλοι λένε ότι ήταν σε ένα γάμο μία κηδεία ένα τραπέζι. Αυτόματα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πιθανή αιτία είναι η μόλυνση από το κοινό φαγητό. ΄’Εως εδώ καλά. Αν όμως οι παθόντες είναι από διάφορα μέρη δεν είχαν καμιά κοινή παρουσία το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι το νερό.
Δεν υποδεικνύω ούτε γνωρίζω πως γίνεται αυτή η διαδικασία, ποιος είναι υπεύθυνος ,τι πρέπει να κάνει προσωπικά θα έλεγα ότι αμέσως έπρεπε (και στο μέλλον να γίνεται) να βγει απαγορευτικό για το νερό. Μετά θα μπορούσαν να κάνουν τις μετρήσεις, τις αναλύσεις τις καλλιέργειες κλπ Αλλά σαν μέτρο προφύλαξης θα ήθελα να ειδοποιηθεί ο κόσμος να σταματήσει μαχαίρι την κατανάλωση νερού. Για λίγο μόνο εμφιαλωμένο.
Το αντιμετώπισα προσωπικά πριν πολλά χρόνια όταν στην Καστοριά δεν μας ειδοποίησαν γρήγορα που κατ΄ εμένα έπρεπε να βγουν ντουντούκες και να φωνάζουν.”Μην πίνετε νερό”. Για καλή μου τύχη δούλευα σε ανακατασκευή του μπάνιου και δεν μπορούσα να πιω πολύ νερό, είχα κλείσει τον κεντρικό. Στο τέλος ήπια ένα δυο ποτήρια επειδή διψούσα πολύ και την πέρασα ξώφαλτσα με την βοήθεια του συχωρεμένου Παπαλάμπρου που με παρότρυνε αμέσως να πάρω ένα φάρμακο. Όταν πήγα στο πατρικό μου στην Κολοκυνθού ήπια λίτρα. Ακόμη σκέφτομαι τι θα πάθαινα αν είχα πιει όλα αυτά τα λίτρα στην Καστοριά.
Πεποίθησή μου ότι αυτή η στάση μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τον φόβο του “πολιτικού κόστους”. Φυσικά επειδή δεν ζω στο Άργος δηλώνω ότι δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και πιθανόν κάποιος να μπορεί να εξιστορήσει -διαφωτίσει καλύτερα τα γεγονότα. Να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Για μένα αυτή είναι η κυριότερη αιτία.
Ελπίζω στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και οι αρμόδιοι να προστατεύουν τον κόσμο έστω και εάν αυτό είναι αρνητικό για κάποιους υπεύθυνους. Πρώτα η υγεία και μετά όλα τα άλλα.

 

 

 

Back to top button