Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Το μήνυμα του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Νικόλαος Μπουτσιάδης απευθύνει το παρακάτω μήνυμα: «Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου η σκέψη μας επικεντρώνεται και αναζητούμε βοήθεια από τους Τρεις Ιεράρχες, το Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, που τίμησαν και καταξίωσαν με τις πράξεις τους, σε όλη τη ζωή τους, τα Ελληνικά Γράμματα.
Το πάντα επίκαιρο και παιδαγωγικό μήνυμά τους, μας ορίζει το πλαίσιο της ακεραιότητας και του ήθους της χριστιανικής αυθεντικότητας, δίνοντας λύσεις στα σύγχρονα θέματα που μας απασχολούν, σε ασφαλείς κατευθύνσεις, κυρίως για τη νέα γενιά. Το Σχολείο, αν θέλουμε να είναι ο προάγγελος του αισιόδοξου μέλλοντός μας, θα πρέπει να εμπνέεται και να προβληματίζεται από τη ζωή και το έργο των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας μας, που υποστήριζαν, σαν απαραίτητο μηχανισμό ανάπτυξης της κοινωνίας την Παιδεία. Μιας παιδεία της απελευθέρωσης, των ανοιχτών οριζόντων και όχι της επιβολής και του αυταρχισμού.
Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία τους και τα στοιχεία της διδασκαλίας τους, ήταν και είναι οδηγοί για δικαιότερη κοινωνία, με αλληλεγγύη, όπου θα επικρατούν ο αλληλοσεβασμός και η συνεργατικότητα. Γνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει η Πατρίδα μας, όπου όλα, σε κοινωνικό, οικονομικό και αξιακό πλαίσιο, θεωρούνται ρευστά και υπό διαπραγμάτευση, η ζωή και το έργο των τριών Ιεραρχών, για τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, για το μέλλον αυτού του τόπου, είναι πολύτιμη «σανίδα» σωτηρίας.
Τιμώντας την εορτή των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία μας, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές οφείλουμε να διδαχθούμε και να εμπνευστούμε από το έργο τους, τον αγώνα τους και τις διδαχές τους, καθιστώντας τους μόνιμους, καθημερινούς βοηθούς και συνεργάτες στο δύσκολο έργο μας.»
Χρόνια πολλά στους μαθητές και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
Νικόλαος Ζ. Μπουτσιάδης

Back to top button