Καστοριά

Δημήτρης Μοθωναίος: Για τα γυρίσματα της σειράς «Η ζωή εν τάφω» και στην Καστοριά

“Συγκλονιστικό το ταξίδι στα Κορέστεια, σε ένα τοπίο αδιανόητο, ένα χωριό εγκαταλελειμμένο από τον Εμφύλιο”

Συνέντευξη:

Έναν ηθοποιό όπως τον Δημήτρη Μοθωναίο, που διαστέλλει το ταλέντο του φτάνοντας σε υψηλές ερμηνευτικές κλίμακες κάθε φορά, ζώντας μέσα σε μια συνεχή μαθητεία, έχοντας τη μελέτη και τη σπουδή μόνιμες συντρόφους και κρατώντας αγκαλιά τα κείμενα και τους χαρακτήρες που ερμηνεύει, επέλεξε ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς για να υποδυθεί τον Αντώνη Κωστούλα, πρωταγωνιστή στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω» που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ 1 την προσεχή Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις 10 το βράδυ.

«Μικρός έβλεπα τη μελέτη λίγο σαν υποχρέωση, όπως το να διαβάζω τα μαθήματά μου. Τώρα πια καταλαβαίνω ότι είναι δώρο, συντροφιά. Ξαναδιάβασα περισσότερες από δέκα φορές το ‘Η ζωή εν τάφω’ και γύρω στις δεκαπέντε φορές το σενάριο. Την πρώτη φορά η συγκίνηση ήταν σαν κύμα. Και ταυτόχρονα ένιωθα ότι έχει τη δύναμη αμερικάνικης blockbuster ταινίας με όλα τα στοιχεία της επιτυχίας.

Έχει στην καρδιά του μια φοβερή ιδεολογία, όπως το πώς πορεύεται ο άνθρωπος σε σχέση με τις ιδέες του, τον εαυτό του και καταλήγει μόνος και θυσιάζεται, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η αγάπη του ευδοκιμούν και χάνεται» εξιστορεί ο γνωστός πρωταγωνιστής μιλώντας για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μυριβήλη, εμπνευσμένο από τους πολέμους που είχε συμμετάσχει.

«Είναι σειρά γραμμάτων. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια περσόνα, τον Αντώνη Κωστούλα, που είναι ο ήρωας που υποδύομαι και υποτίθεται συμπολεμιστής του, ο οποίος κρατάει σημειώσεις μέσα στο αμπρί του γράφοντας γράμματα στην αγαπημένη του. Ξεκινάει ενθουσιώδης για τον πόλεμο, για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και καταλήγει πασιφιστής, απογοητευμένος από όλα και αντιλαμβανόμενος ότι είναι ένα παίγνιο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των άλλων».

Ενθουσιασμένος από τη συνεργασία, ο Δ. Μοθωναίος ομολογεί πως «ο Τάσος Ψαρράς έχει δουλέψει δέκα χρόνια με πραγματική δεξιοτεχνία και επιμονή μελετητή. Ταξιδέψαμε στη Λέσβο και στο χωριό του Μυριβήλη, τη Συκαμιά, όπου ήταν πολύ συγκινητικά, καθώς περπατήσαμε στα ίδια σοκάκια και μπήκαμε στα ίδια σπίτια, όπου μας υποδέχθηκαν με εξαιρετική θέρμη και ενθουσιασμό. Το επόμενο συγκλονιστικό ταξίδι ήταν στα Κορέστεια, μισή ώρα από την Καστοριά, σε ένα τοπίο αδιανόητο, ένα χωριό εγκαταλελειμμένο από τον Εμφύλιο. Γυρίσματα κάναμε επίσης στην Ελευσίνα και αλλού, όπως στην Παιανία, όπου έχει στηθεί ένα κανονικό χαράκωμα με σκαμμένα αμπριά». Από τις σκηνές που κρατά στην καρδιά του είναι αυτή όπου «ο ήρωας, προσπαθώντας να αναρριχηθεί από το αμπρί σε ένα γυμνό τοπίο, βλέπει μια παπαρούνα και βάζει τα κλάματα».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο avgi.gr

“Η ζωή εν τάφω”: Γυρίσματα στα Κορέστεια (σειρά φωτογραφιών – βίντεο – δηλώσεις)

“Η ζωή εν τάφω”: Γυρίσματα στην Καστοριά με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (φωτογραφίες)

Back to top button