Κόσμος

Ρωσία: Άνδρας έκλεψε πίνακα από γνωστή γκαλερί και έφυγε ανενόχλητος (βίντεο)

Επανεξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας στα μουσεία της Ρωσίας  μετά τη θρασύτατη και πρωτόγνωρη κλοπή ενός πίνακα από την περίβλεπτη Γκαλερί Τρετιακόφ της Μόσχας: το απόγευμα της Κυριακής ένας άνδρας ξεκρέμασε το έργο, υπό τα βλέμματα των επισκεπτών και έφυγε ανενόχλητος.

Στα βίντεο των καμερών ασφαλείας που μεταδόθηκαν από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν έναν άνδρα με ξυρισμένο κεφάλι, ντυμένο στα μαύρα, να πλησιάζει τον πίνακα του Ελληνορώσου ζωγράφου Αρχίπ Κουίντζι, που εικόνιζε ένα τοπίο της Κριμαίας. Στην συνέχεια τον ξεκρεμάει και φεύγει παίρνοντάς τον μαζί του, υπό τα κατάπληκτα βλέμματα των επισκεπτών και χωρίς να τον σταματήσει κανείς από τους υπαλλήλους φύλαξης της γκαλερί.

Η Γκαλερί Τρετιακόφ δεν εξήγησε για ποιον λόγο οι φύλακες ασφαλείας δεν αντέδρασαν καθόλου όταν κλάπηκε ο πίνακας, γύρω στις 18.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της πινακοθήκης, ένας φύλακας σήμανε συναγερμό, όμως μόνο αφού ο δράστης είχε βγει από το κτίριο.

Ο κλέφτης έφυγε με αυτοκίνητο.

Παρά τη σύλληψη του υπόπτου, λίγες ώρες αργότερα, και την επιστροφή του πίνακα στη θέση του, το γεγονός αυτό ήταν εξαιρετικά ντροπιαστικό για την πινακοθήκη αυτή, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ρωσίας, οκτώ μήνες αφότου ένας άλλος επισκέπτης βανδάλισε ένα έργο χωρίς να τον σταματήσει κανείς.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας. Επιπλέον, θα εφοδιάσει όλους τους πίνακες της Τρετιακόφ με συναγερμούς που θα ενεργοποιούνται αν κάποιος επισκέπτης πλησιάσει πολύ κοντά.

Ο πίνακας, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1898-1908 και εικονίζει ένα τοπίο της Κριμαίας, το όρος του Αγίου Πέτρου, βρέθηκε σε μια αποθήκη όπου τον είχε κρύψει ο δράστης. Το είχε δανείσει στην Τρετιακόφ το Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης και η αξία του εκτιμάται στα 175.000 ευρώ, σύμφωνα με έναν ιστορικό τέχνης που μίλησε στο πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο φερόμενος ως δράστης έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο γιατί στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν είχε συνεργούς.

Η Γκαλερί Τρετιακόφ ιδρύθηκε το 1856 και διαθέτει μια από τις πλουσιότερες συλλογές έργων ζωγραφικής στη Ρωσία και σε όλον τον κόσμο – μεταξύ άλλων έχει στη συλλογή της έργα των Μαρκ Σαγκάλ, Βασίλι Καντίνσκι και Καζιμίρ Μάλεβιτς.

Το χθεσινό, ήταν το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε έναν χρόνο για την διάσημη πινακοθήκη. Στα τέλη Μαΐου, ένας 37χρονος άνδρας βανδάλισε έναν πασίγνωστο πίνακα του Ιλιά Ρέπιν, που εικονίζει τον Ιβάν τον Τρομερό να σκοτώνει τον γιο του. Το έργο σκίστηκε σε τρία σημεία και αποσύρθηκε από την έκθεση, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 ΑΠΕ 

Back to top button