Κόσμος

Τριπλό χτύπημα κατά Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Τη διαδικασία αλλαγής διοικητικού συμβουλίου στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Bενεζουέλας PDVSA και κύριο τροφοδότη της οικονομίας της βενεζουελάνικης χώρας κίνησε πριν από λίγο ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρός της Χουάν Γκουαϊντό, με δήλωσή του.

Την ίδια στιγμή o σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον αποστέλλει μήνυμα στον στρατό της χώρας να αποδεχθεί την ειρηνική μετάβαση  της εξουσίας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό.

Σχεδόν ταυτόχρονα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε κυρώσεις κατά της κρατικής πετρελαϊκής της Βενεζουέλας, εταιρίας μπλοκάροντας κάθε περιουσιακό στοιχεία της που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία ενώ απαγόρευε κάθε αμερικανό πολίτη να προβαίνει σε πάσης φύσεως συναλλαγές με την εν λόγω εταιρία.

«Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο και των φίλων του και η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορούν πλέον να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία του Βενεζουελανού λαού», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις στην PDVSA στοχεύουν να αποτρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από το να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε βάλει επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον ζωτικής σημασίας για την λατινοαμερικανική χώρα πετρελαϊκό τομέα.

Ο Γκουαϊδό με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να ξεκινήσει τη διαδικασία να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην PDVSA και στην Citgo, θυγατρικής της στις ΗΠΑ.

 ΑΠΕ

Back to top button