ΑγροτικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς στην “11η Zootechnia” (φωτο)

Την 11η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία Zootechnia 2019 εγκαινίασε σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αίθουσα Α΄ του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος», ενώ ανέπτυξε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και στο σχεδιασμό του Υπουργείου από δω και πέρα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στα εξής:

Ο Έλληνας κτηνοτρόφος πιέστηκε μέσα στην κρίση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό. Είναι ο άνθρωπος, που δεν μπορεί να φύγει ούτε μία μέρα από το κοπάδι, ο παραγωγός, που είναι πιο ταλαιπωρημένος από τις διακυμάνσεις των τιμών και πια αντιμετωπίζε, εκτός από τις εισαγόμενες ασθένειες, την Κλιματική Αλλαγή. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου και στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών. Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 5 ευρώ ανά ζώο.

Η νέα Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα ελέγχου στο γάλα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές. Προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ πέρα και πάνω από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε μήνα. Ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο νωπό γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων. Ήδη τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων έχουν αποδώσει καρπούς.

Πρόσληψη άνω των 200 κτηνιάτρων, στο επόμενο διάστημα. Προετοιμασία νομοσχεδίου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος να είναι οργανωμένος σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα κι όχι σε πολλούς διαφορετικούς φορείς. Δε χτίζεται αγροτική ή κτηνοτροφική πολιτική χωρίς ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Τροπολογία του ν. 4492/2017 του Δεκεμβρίου 2018 με την οποία θωρακίστηκε η εφαρμογή του για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες.

Παράταση στη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τροπολογία το Δεκέμβριο του 2018, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να απλοποιηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.  Προώθηση της φέτας ΠΟΠ στις αγορές του εξωτερικού και σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σαν ΠΓΕ. Με το Ελληνικό Γιαούρτι στην Τσεχία, υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη ύστερα από έντονη πίεση της ελληνικής πλευράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της φετινής Zootechnia, αφού διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετέχουν όλοι οι φορείς του κτηνοτροφικού και πτηνοτροφικού κλάδου.

  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς συμμετέχει στην 11η ZOOTECHNIA στα πλαίσια του προγράμματος «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία – Πρόγραμμα 10.2.1 Ελληνική Κόκκινη Φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και σας προσκαλεί στις 31/1/2019 -03/02/2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 16 σταντ 39.
  • Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 17:30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της δράσης 10.2.1 εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων περίπτερο 8 σταντ 5 από την νόμιμη εκπρόσωπο του έργου κα. Άννα Μόσχου και τον αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ – Τεχνικού Συμβούλου του ΑΣΟ Καστοριάς κ. Αναστάσιο Μιχαηλίδη. Θα ακολουθήσει event γαστρονομίας από τον Σεφ και καθηγητή γαστρονομίας κ. Γεώργιο Παλησίδη με βάση το μοσχάρι της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής και άλλα τοπικά προϊόντα της Καστοριάς χορηγίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

 

 

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς στη Zootechnia (φωτογραφίες – βίντεο)

 

 

 

 

Back to top button