Ελλάδα

Αναδρομικά: Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ – Όλα τα σενάρια για το Δημόσιο

Όλα τα σενάρια για τα αναδρομικά στο Δημόσιο. Αύριο η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα. Ποιους επηρεάζει η απόφαση, τι θα σημάνει για όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Αύριο ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων. Η όποια απόφαση θα σημάνει ουσιαστικά και πρόδομο για την ανάλογη ετυμηγορία που θα αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στην αυριανή του συνεδρίαση θα αποφανθεί για την τύχη των κομμένων δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο και είναι πιθανόν να πυροδοτήσει τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία.

Στην συνεδρίαση, θα εξεταστεί η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας και θα αποφασιστεί αν ισχύσει αναδρομικά. Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τον 13ο και τον 14ο μισθό που κόπηκαν από το 2013 και μετά. Τα ποσά φθάνουν τα 1.000 ευρώ ετησίως (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) και καλύπτουν τα έτη 2013-2018. Αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση υπολογίζεται ότι φτάνει τα 1,9-2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2013 ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο και εκτινάσσεται στα 3,8 με 4,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή ζητούσαν επίμονα εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το τι θα πράξει, ώστε να περιφρουρήσει τα κεκτημένα στην οικονομία και απαντήσεις δεν πήρε. Την ίδια στάση κράτησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας να δοθεί προσοχή στην δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών.

Επί της ουσίας τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αύριο, όπου και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη των προσφυγών. Η απόφαση που θα ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο θα δώσει την τάση για το τι θα συμβεί με τα δώρα και τα επιδόματα που έχουν περικοπεί στα χρόνια του μνημονίου. Αν τελικά υιοθετηθεί η προσφυγή ουσιαστικά θα έχει απασφαλίσει η δημοσιονομική βόμβα και το ζητούμενο είναι αν θα τινάξει την ασθμαίνουσα οικονομία στον αέρα ή θα βρεθεί τρόπος διαχείρισης.

Σαφείς εκτιμήσεις δεν υπάρχουν, αφού το αρμόδιο υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μελέτη προκειμένου να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο. Πάντως στην περίπτωση που δικαιωθούν οι πάντες, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, τότε το συνολικό ποσό μπορεί να κυμανθεί από τα 10 – 24 δισ. ποσό που καμία οικονομία ανάλογη της Ελλάδος, ακόμη και σε άνθιση δεν μπορεί να αντέξει.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει δικαίωση στο ΣτΕ, η επίπτωση θα είναι μία και έξω, ενώ τα χρήματα θα δοθούν σε βάθος πολλών ετών. Στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού τότε θα υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση, ώστε να ρυθμιστεί εκ νέου το ζήτημα.

Και μπορεί βέβαια να υπάρξει αύριο η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ, όμως η σχετική απόφαση θα αργήσει πολύ να ληφθεί και να δημοσιευθεί. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019.

Αναφέρεται μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση για το σύνολο των απαιτήσεων, από την 2013 μέχρι και σήμερα. Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, μπορούν να επικαλεσθούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικείες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ (αναδρομικά δηλαδή), ενώ αντίθετα όσοι ασκήσουν αγωγές μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων, εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευσή της.

Back to top button