Κόσμος

Οι πέντε παγκόσμιες «απειλές» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ για το 2019

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εμφανίζονται να αμφισβητούν μερικούς από τους πιο σοβαρούς ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις εθνικής ασφάλειας, μεταδίδει το ABC News.

Οι ίδιοι προειδοποιούν το Κογκρέσο ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παραδέχονται ότι το Ιράν -έχει τουλάχιστον προσωρινά- εγκαταλείψει τις προσπάθειες του για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται επίσης να υποστηρίζουν πως είναι απίθανο για την Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει» το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Η ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της αναφοράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών «για την εκτίμηση των απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο». (2019 Worldwide Threat Assessment).

Η αναφορά αυτή επισημαίνει ότι: «μερικοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ επιζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουάσινγκτον, αντιδρώντας στην εντύπωση που έχουν σχηματίσει για τις αλλαγές των αμερικανικών πολιτικών σε ζητήματα ασφάλειας και εμπορίου».

«Σε αρκετές διαστάσεις ασκείται κριτική στην πολιτική ρητορική της κυβέρνησης», δήλωσε ο Τζον Κόεν, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με ειδίκευση στις πληροφορίες για τις απειλές, στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κόεν είναι σήμερα συνεργάτης του ABC News και υποστηρίζει ότι οι απόψεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι: «ανησυχητικές σε αρκετές διαστάσεις».

Την προηγούμενη χρονιά, ο Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε μόνο να χρησιμοποιηθεί από το Ιράν ως ένας μανδύας για την συνέχιση της ανάπτυξης του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε έμφαση στις πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει προχωρήσει σε αναρτήσεις τον προηγούμενο μήνα, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος «έχει ηττηθεί στη Συρία».

Ωστόσο, χθες ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόουτς, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος « βρίσκεται κοντά στην περιφερειακή ήττα του» στην περιοχή, έχει «πρόθεση να προκαλέσει εξέγερση κι έχει ακόμη υπό την διοίκησή του, χιλιάδες μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία».

Παράλληλα, ο Κόουτς δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «δεν πιστεύουν πως το Ιράν προχωρεί για την ώρα, στις βασικές εκείνες ενέργειες τις οποίες κρίνουμε απαραίτητες για την παραγωγή μιας πυρηνικής βόμβας».

«Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δημόσια απειλήσει να ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα όρια από τη διεθνή συμφωνία, εάν το Ιράν δεν κερδίσει σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα που αναμένει ότι θα πάρει από τη συμφωνία», πρόσθεσε ο Κόουτς.

Ο Κόεν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «αυτά που είναι σημαντικά γι’ αυτήν την λεπτομερή αξιολόγηση, είναι τα όσα δεν αναφέρει».

«Η αναφορά αυτή, δεν ενισχύει ή υποστηρίζει τους πρόσφατους ισχυρισμούς από την αμερικανική κυβέρνηση για μία κρίση εθνικής ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή», είπε ο Κόεν.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Κόουτς χαρακτήρισε τις «μεταναστευτικές ροές» ως μία «πρόκληση» για τα αμερικανικά συμφέροντα, λέγοντας ότι οι αρχές του Μεξικού δεν μπορούν «να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά» τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο ίδιος είπε ότι «τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και η ανεργία θα συνεχίσουν να σπρώχνουν τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα και την Ονδούρα προς τις ΗΠΑ».

Ο Κόουτς είπε στα μέλη του Κογκρέσου ότι η εναρκτήρια τοποθέτησή του είχε ως στόχο «να προσφέρει μία γενική εικόνα για τις απειλές εθνικής ασφάλειας» με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ.

Ο ίδιος ήταν ο μόνος που είχε προετοιμάσει μία εναρκτήρια τοποθέτηση και μιλούσε εκ μέρους των αξιωματούχων που κάθονταν πίσω του: Τζίνα Χάσπελ (διευθύντρια της CIA), Κρίστοφερ Ρέι (διευθυντής του FBI) Πολ Νακασόνι (στρατηγός, διευθυντής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας), Ρόμπερτ Άσλεϊ (στρατηγός, διευθυντής Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών), Ρόμπερτ Καρντίλο ( διευθυντής Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών).

«Οι απειλές κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας θα επεκταθούν και θα διαφοροποιηθούν μέσα στη χρονιά, ενώ θα προέρχονται μερικώς από την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός τους με τις ΗΠΑ, αλλά και τους παραδοσιακούς συμμάχους τους», σύμφωνα με την αναφορά για την εκτίμηση απειλών εθνικής ασφάλειας, για το 2019.

«Την ίδια στιγμή, μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και συνεργαζόμενες χώρες αναζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουάσινγκτον, αντιδρώντας στις εντυπώσεις που έχουν σχηματίσει για τις αλλαγές στις αμερικανικές πολιτικές ασφάλειας κι εμπορίου, ενώ γίνονται πιο ανοιχτές σε νέες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες», τονίζει η ίδια αναφορά.

Στη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της ακρόασης κυριάρχησε η Κίνα με τον Κόουτς να επισημαίνει την ενίσχυση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής που αποκτάει το Πεκίνο.

 ΑΠΕ

Back to top button