ΓούναΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Παγκόσμια η κατάρρευση του κλάδου της γούνας

Η γούνα δεν έχει πάρει την κατιούσα μόνο στην Ελλάδα με τις εξαγωγές να κατρακυλούν όπως και η απασχόληση στον κλάδο. Η κρίση στη γουνοποιία φαίνεται ότι έχει παγκόσμιες διαστάσεις

 
Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων από γούνα προς τη Ρωσία. Πηγή elstat

Η τελευταία οικονομική έκθεση της Saga Furs για το τέλος του έτους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν απότομα (κατά 20%) μεταξύ 1.11.2017 και 31.10.2018 και τα κέρδη προ φόρων του ομίλου μειώθηκαν από € 9.2 εκατομμύρια το 2016-2017 σε μείον € 1,7 εκατ. (μείωση € 10,9 εκατ.).

Η έκθεση κατηγορεί εν μέρει τους μεγάλους οίκους μόδας που καταργούν τη γούνα, όπως ο Gucci, ο Jimmy Choo, ο Michael Kors και ο Versace, καθώς και τις αυξανόμενες αντιδράσεις στις δυτικές κοινωνίες για την κακοποίηση των ζώων , αλλά και την επιβράδυνση των κινεζικών αγορών.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στην τελευταία δημοπρασία στην Kopenhagenfur. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 3,3 περίπου εκατομμύρια γουνοδέρματα, πουλήθηκαν λιγότερα από το 30%, ενώ η μέση τιμή ήταν στις 160 κορώνες Δανίας. Ένας εκτροφέας πρέπει να πουλήσει στις 300 κορώνες για να καλύψει τα εξοδά του. Η Kopenhagenfur αναγκάστηκε επίσης να μειώσει το προσωπικό της για να ελαττώσει τις δαπάνες της.

Ο πίνακας της Kopenhagenfur που ακολουθεί, δείχνει την πορεία της παραγωγής μινκ από το 2009. Από σχεδόν 90 εκατομμύρια μινκ το 2013, η παραγωγή υπολογίζεται στα 37 εκατομμύρια για φέτος.

Η μπλε στήλη είναι η παγκόσμια παραγωγή χωρίς την Κίνα, και η πορτοκαλί στήλη είναι η παραγωγή της Κίνας.

Back to top button