Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

ΚΚΕ Καστοριάς: Επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστούν τα αίτια των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

Την επιτακτική ανάγκη να διαλευκανθεί, και χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων, πώς προσβλήθηκαν  μαζικά με γαστρεντερίτιδα πάνω από 510 κάτοικοι του Άργους Ορεστικού,  να πραγματοποιηθούν όλες οι επιπλέον απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι με σκοπό να βγει στην επιφάνεια η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά και με σκοπό την πρόληψη για την αποτροπή επανεμφάνισης του φαινομένου καθώς και την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης, τονίζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Είναι γνωστό εδώ και μέρες το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι του Άργους Ορεστικού, με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Με επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα που καταγράφηκαν ξεπερνούν τα 510 χωρίς να συνυπολογίσουμε τις περιπτώσεις που δεν έφθασαν στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού για να καταγραφούν επίσημα.

Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και μπορεί το φαινόμενο να βρίσκεται σε ύφεση (με συνέχιση όμως των κρουσμάτων κυρίως σε ευπαθείς ομάδες) όμως δεν χρειάζεται επανάπαυση, αλλά ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως ο λόγος που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού νόσησε  ταυτόχρονα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Έγινε γνωστό από τις ανακοινώσεις του δήμου αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι με βάση τους ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκε ως υπαίτιος ένας ιός (Νοροϊός), αλλά μια εβδομάδα μετά τα πρώτα μαζικά κρούσματα δεν υπάρχει ακόμη απάντηση για το πώς μεταδόθηκε ο συγκεκριμένος ιός, αφού πηγή διασποράς του ιού θα μπορούσε να είναι κάποιο τρόφιμο μαζικής κατανάλωσης, το νερό ή διαμέσου κοινόχρηστων επιφανειών σε κοινόχρηστους χώρους κι άλλα.

Δήμος, Περιφέρεια, αλλά και κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν αυτήν την επικίνδυνη για την υγεία του λαού κατάσταση. Έχουν την ευθύνη να δώσουν λύση στο πρόβλημα, να πραγματοποιηθούν όλες οι επιπλέον απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι με σκοπό να βγει στην επιφάνεια η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά και με σκοπό την πρόληψη για την αποτροπή επανεμφάνισης του φαινομένου καθώς και την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης.  Επειδή ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες, σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της κατάστασης και η συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου με συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων.

Ακόμη, αυτά τα φαινόμενα κάνουν όλο και πιο έκδηλη την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία παρά την υπερπροσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού. Δεν μπορούν να κρυφτούν η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την υγεία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων. Γίνεται φανερό πόσο επιζήμια είναι η κατεύθυνση που ακολουθείται και θέλει τη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση οι κάτοικοι της περιοχής να βάλουν στο επίκεντρο και να απαιτήσουν την τάχιστη αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες μελλοντικές καταστάσεις.

Άμεσα η Περιφέρεια και η Δημοτική Αρχή να φροντίσουν:

  • Να γίνει ενημέρωση για τους κανόνες τήρησης σωστής υγιεινής σε όλα τα σχολεία εφόσον παραμένουν ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά.
  • Να συνεχίσει να υπάρχει ετοιμότητα σε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας δεδομένου ότι το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί.
  • Να πραγματοποιηθούν ξανά ενδελεχείς έλεγχοι σε όλο το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο δήμο.
  • Εφόσον, με βάση τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, ακόμα δεν έχουν αποκλείσει κάποια αιτία, ασχέτως αν οι έλεγχοι αυτή τη στιγμή δείχνουν καταλληλότητα του νερού, να εξασφαλιστεί δωρεάν παροχή εμφιαλωμένου νερού.
  • Προστασία των εργαζομένων χωρίς να χάσουν τα μεροκάματα λόγω απουσίας από τη δουλειά τους».

 

 

Back to top button