ΕλλάδαΚαστοριά

Στα πιο συχνά ερωτήματα για τη γρίπη απαντά η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ

Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης έστω και καθυστερημένα συνιστά στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, λόγω της έξαρσης του ιού, με επικρατέστερο τον Α(Η1Ν1). Παράλληλα επισημαίνει ότι αν δεν υποτιμάται ο κίνδυνος της γρίπης και αν λαμβάνονται τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, τα κρούσματα μπορούν κάθε χρόνο να μειωθούν σημαντικά και μεγάλο ποσοστό των σοβαρών περιστατικών μπορούν να αποφευχθούν.

Στοχεύοντας στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις, που τίθενται για τη γρίπη.

Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Η γρίπη είναι μια εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ελαφριά, σαν κοινό κρυολόγημα, έως πολύ σοβαρή -όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς, εκείνες όμως που οφείλονται σε ιό γρίπης είναι οι πιο επικίνδυνες. Στην Ελλάδα η πραγματική γρίπη κυκλοφορεί από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου με κορύφωση από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.

Η γρίπη στην Ελλάδα παρακολουθείται και μελετάται από τα δύο Εθνικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΑΠΘ για τη Βόρεια Ελλάδα και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για τη Νότια. Κάθε χρόνο εμφανίζονται αρκετά βαριά ή και θανατηφόρα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2017 κυκλοφόρησαν κυρίως ιοί γρίπης Α(Η3Ν2) με 276 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 108 θανάτους, την περίοδο 2017-2018 κυρίως ιοί γρίπης Β με 107 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 42 θανάτους, ενώ η τρέχουσα περίοδος προς το παρόν εξελίσσεται ιδιαίτερα έντονα με επικρατέστερο ιό τον Α(Η1Ν1). Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων και των θανόντων είναι ανεμβολίαστοι.

Από τη γρίπη κινδυνεύουν μόνον οι υπερήλικες;

Όχι μόνον αυτοί. Μεγάλο κίνδυνο βαριάς συμπτωματολογίας ή και κίνδυνο ζωής διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνιες καταστάσεις, οι παχύσαρκοι, τα βρέφη, οι έγκυες, αλλά μερικές φορές και οποιοσδήποτε άλλος, υγιής, νέος ή μεσήλικας.

Μπορεί κάποιος να αποφύγει τη γρίπη;

Καθένας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο νόσησης α) αποφεύγοντας τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, β) πλένοντας συχνά τα χέρια με απλό σαπούνι, κυρίως αν έχει έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα, γ) προσπαθώντας να μην αγγίζει στόμα, μύτη και μάτια με άπλυτα χέρια.

Το αντιγριπικό εμβόλιο προφυλάσσει σίγουρα;

Οι ιοί της γρίπης παρουσιάζουν συνεχώς μεταβολές. Έτσι υπάρχει περίπτωση κάποια χρονιά το εμβόλιο να μην προστατεύσει από τον ιό που θα κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο. Γενικά πάντως κάθε εμβολιασμένος έχει πιθανότητες 60% να μη νοσήσει καθόλου από τον ιό της γρίπης. Όμως ακόμη και αν τελικά πάθει γρίπη, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιασθεί.

Μήπως πάθω γρίπη από το ίδιο το εμβόλιο;

Αποκλείεται. Το εμβόλιο αποτελείται όχι από ολόκληρους ιούς, αλλά από μια χημική ουσία της επιφανείας τους. Είναι αδύνατον να νοσήσει κάποιος μόνον από μία καθαρή χημική ουσία.

Μήπως το εμβόλιο με κάνει τελικά πιο ευαίσθητο;

Ασφαλώς όχι. Το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τον ιό της γρίπης -και μόνον αυτόν- να μας προσβάλει, για όσο διάστημα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να νοσήσουμε από οποιονδήποτε άλλο ιό του αναπνευστικού είτε έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη είτε όχι.

Α.Φ.

 

 

Back to top button