Καστοριά

Ετοιμάζουν τα κόλλυβα για τον Άγιο Χαράλαμπο οι γυναίκες της Κορησού (φωτογραφίες)

Παραμονή Αγίου Χαραλάμπους και στην Κορησό οι γυναίκες από το πρωί ετοιμάζουν τα κόλλυβα. Έβρασαν το σιτάρι και το απόγευμα μετά τον Εσπερινό του Αγίου Χαραλάμπους ξεκίνησαν να στολίζουν τα κόλλυβα, που αφού θα διαβαστούν αύριο στην εκκλησία, θα μοιραστούν στον κόσμο για ευλογία. Τις κυρίες επισκέφθηκε κι η Μαρία Αντωνίου.

Ο Άγιος Χαράλαμπος πολιούχος της Κορησού

Γράφει ο Αναστάσιος Θεμελης, γραμματέας του Συλλόγου Αγίου Διονυσίου Κορησού
Η Κορησός έχει ως πολιούχο τον Άγιο Χαράλαμπο, αφού κατά το 1840 επιδημία πανώλης έπληττε την Κωνσταντινούπολη και η παροικία Κορησιωτών της πόλης ζήτησαν τη χάρη από τον Άγιο Χαράλαμπο να τους προστατέψει, με αποτέλεσμα να μείνουν ανέπαφοι από την επιδημία αυτή. Από τότε οι Κορησιώτες γιορτάζουν τη μνήμη του με τιμή και μεγαλοπρέπεια όπου κι αν βρίσκονται με επίκεντρο την Κορησό.
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτά του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ με ώρα έναρξης 07:30π.μ.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί διανομή σταριού (ως γλύκισμα) στους παρευρισκόμενους στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.
Εν συνεχεία οι κάτοικοι θα επισκεφτούν την οικία της τέως Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος-Καθαριότητος κ. Μαλαματής Αντωνίου που φιλοξενεί φέτος τον Άγιο όπως απαιτεί το παραδοσιακό έθιμο για να κεραστούν και να αποδώσουν τα χρόνια πολλά.

 

 

 

 

Back to top button