Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνη

Θέμης Μουμουλίδης: «Η Κοζάνη με το νέο Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει ισχυρό μητροπολιτικό πανεπιστημιακό κέντρο και σε εθνικό επίπεδο»

Συνέντευξη του Θέμη Μουμουλίδη  στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 99 FM  της Κοζάνης και τη δημοσιογράφο Βάσω Ανουλίδου  με θέμα το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο νόμου για την συνένωση των δύο τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στη Δ.Μακεδονία μπαίνει τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση. Ο Θέμης Μουμουλίδης μίλησε για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που θα  διαμορφωθεί στη Δυτική Μακεδονία μετά τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίαςκαι για θετικά αποτελέσματα που αναμένονται για την περιοχή μετά την ολοκλήρωση του νέου σχεδιασμού.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη:

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τελευταίου κύκλου συζητήσεων.  Τίποτα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και εμείς ως βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος θα επιμένουμε να διεκδικούμε μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου την εξασφάλιση των «ποιοτικών» χαρακτηριστικών των Τμημάτων που τελικά θα δοθούν  από το Υπουργείο και θα συνθέτουν το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως γνωρίζετε όλοι υπάρχει μία διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από 16 μήνες. Αυτή η διαδικασία πέρασε από πολλά κύματα και διακυμάνσεις. Τώρα σημασία έχει το αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε σε έναν εξαιρετικά καλό δρόμο.Το εγχείρημα βρίσκει ενωμένη στο σύνολό της την ακαδημαική κοινότητα»

Σχετικά με τις αντιδράσεις όσον αφορά στη διανομή των Σχολών και την ένσταση πολλών που κάνουν λόγο για πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες ο Θέμης Μουμουλίδης ανέφερε:

«Δυστυχώς στην περιοχή μας, ο,τιδήποτε ανακοινώνεται, ο,τιδήποτε εξελίσσεται,ο,τιδήποτε νέο οικοδομείται, περνάει απαραίτητα από την «φάση» καχυποψίας και αμφισβήτησης. Κατά καιρούς έχω επικροτήσει και έχω επιβραβεύσει και βοηθήσει προσπάθειες φορέων και ανθρώπων που δεν ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με μένα και έτσι πρέπει να συμβαίνει.

Η προσπάθεια για το νέο Πανεπιστήμιο σαφέστατα υπερβαίνει την εποχή μας, υπερβαίνει την σημερινή πραγματικότητα Πανεπιστημίου – ΤΕΙ, αλλά υπερβαίνει και τις προσδοκίες κάποιων. Υπερβατικός εκτιμώ πως θα είναι και ο τελικός χάρτης.

Ο τελικός χάρτης θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Ως κυβερνητικοί βουλευτές Δ.Μακεδονίας γνωρίζουμε καλά πως η ποιότητα των τμημάτων του Νέου Πανεπιστημίου προηγείται. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει πόλη που να αδικείται, επομένως δεν υπάρχει «αρμόδιος» που να πρέπει να μεμψιμοιρεί. Η προσπάθεια κατά την περίοδο της διαβούλευσης που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες ,θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των ενδιαφερομένων ώστε να κερδίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.»

«…Το Πανεπιστήμιο οφείλει να αποτελέσει έναν εκ των τριών αναπτυξιακών μοχλών για την περιοχή μας. Πιστεύω βαθειά ότι το Πανεπιστήμιο είναι υψηλής σημασίας αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή.…»

«…είμαι βέβαιος ότι όσοι το αμφισβητούν στο τέλος θα έχουν υποστεί -ως αντίληψη- μια τεράστια πολιτική ήττα, διότι αυτό που θα προκύψει δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης και κυρίως θα βρίσκει ενωμένους το σύνολο των ακαδημαϊκών, φοιτητών και κοινωνίας…»

«Μη ξεχνάτε ότι επιχειρούμε ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα σύνθετο εγχείρημα.Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει πολυαριθμότερο ΤΕΙ απ’ ό,τι το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Επομένως το υπουργείο αλλά και οι ακαδημαικοί κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση. Το σοφό και  το έντιμο απέναντι στο μέλλον της περιοχής θα ήταν κατά την περίοδο της διαβούλευσης να υπάρξει ένας καταιγισμός βελτιωτικών προτάσεων. Και διάλογος. Αυτό θεωρώ πατριωτικό, αυτό θεωρώ υπεύθυνο»

«.. όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για την συνένωση των τμημάτων, το μεγάλο διακύβευμα κάποιων ήτανε,να μη μειωθούν τα τμήματα και να μην υποβαθμιστούν.Σας παραπέμπω σε δηλώσεις της τελευταίας χρονιάς.

Επιμένω ακόμη ότι στόχος θα πρέπει  είναι η δημιουργία και διεκδίκηση επώνυμων σχολών.

Να βοηθηθεί η Φλώρινα να κάνει το δικό της επώνυμο Πανεπιστήμιο, η Καστοριά το δικό της επώνυμο Πανεπιστήμιο, τα Γρεβενά το ίδιο.

Η Κοζάνη θα αποτελέσει την βάση και τον μητροπολιτικό πυρήνα του Πανεπιστημίου απ’ όπου θα εξελίσσονται τα πάντα. Ένα επιστημονικό κέντρο που θα οδηγεί όλο το εγχείρημα στο μέλλον. Και προφανώς θα αναβαθμίσει τη θέση της στον ακαδημαικό χάρτη. Έτσι συμβαίνει σ’ όλο τον πλανήτη χρειαζόμαστε το μητροπολιτικό κέντρο.

Εχουμε επίσης μια πολύ καλή εξέλιξη για την Πτολεμαΐδα, η οποία αποκτά δύο τμήματα ιατρικών επαγγελμάτων που εκτιμώ θα συνδεθούν σύντομα με το νοσοκομείο. Εδώ ζητούμενο παραμένει η ουσιαστική επίλυση του ζητήματος των κτηριακών υποδομών. Είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για μια περιοχή η οποία μαστίζεται από υψηλή ανεργία καθώς πληρώνει τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας της ΔΕΗ και οι εξελίξεις την βρίσκουν απροετοίμαστη. Όμως και εδώ είμαστε αισιόδοξοι.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου εξελίσσεται αυτό το σχέδιο

«Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο από τη στιγμή που μπαίνει σε διαβούλευση.Θα μείνει τρεις βδομάδες περίπου στην διαβούλευση, στη συνέχεια θα συνταχθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα συζητήσουμε και μετά θα έρθει στις Επιτροπές της Βουλής , για να ψηφιστεί τελικά στην Ολομέλεια. Εκτιμώ ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώστε όμως ότι ο χρόνος της διαβούλευσης θα πρέπει να είναι γόνιμος χρόνος και όχι χρόνος άγονων αντιπαραθέσεων. Σ’ αυτό οφείλουμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε όλοι και εμείς και οι δημοσιογράφοι αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που παίρνουν οι βουλευτές, της Δυτικής Μακεδονίας , να συναντηθούνε πλέον επίσημα και να συνομιλήσουνε για το αναπτυξιακό μοντέλο με παραγωγικές ομάδες, με επιμελητήρια, με συνεταιρισμούς κ.λπ.

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η κατηγορία ενδεχομένων νέων τμημάτων αλλά κυρίως να μιλήσουμε για τα τμήματα διετούς φοίτησης που είναι πολύ σημαντικά και θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να αναπτυχθούν τα χαρακτηριστικά της περιοχής, με φοιτητές που θα προέρχονται κυρίως από την περιοχή μας.

Περιμένω να γίνει ένας ωραίος διάλογος όπου θα προκύψει μία σύνθεση απόψεων με στόχο το μέλλον της περιοχής.

Σχετικά με τον προβληματισμό για  το αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν η κυβέρνηση έχει τελικά την πλειοψηφία για να το ψηφίσει.

«Η Κυβέρνηση διαθέτει 151 βουλευτές, με την συμμετοχή των έξι ανεξάρτητων βουλευτών, επομένως είναι επιλογή της πλειοψηφίας της ΕθνικήςΑντιπροσωπείας να βοηθηθεί η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει το σημαντικό της έργο.

Κορυφαίες πολιτικές επιλογές που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι τα Πανεπιστήμια, οι 120 δόσεις, η συνταγματική αναθεώρηση, τα κόκκινα δάνεια αλλά και  μια σειρά σημαντικών νομοθετημάτων και τροπολογιών. Επομένως όχι μόνο δεν τίθεται θέμα πλειοψηφίας, αλλά μιλάμε για επιβεβλημένες μεταρρυθμιστικές και διορθωτικές κινήσεις.

Στην περίπτωση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκτιμώ πως έχουμε 151 συν τους τρεις βουλευτές της περιοχής.

«..Ας προχωρήσουμε ενωμένοι, ας διεκδικήσουμε κάτι που έρχεται και δημιουργείται ως ανάγκη των καιρών. Η Δυτική Μακεδονία βγαίνει αναβαθμισμένη στον εκπαιδευτικό χάρτη»

 

 

 

Back to top button