«Πρέσπες»: Λύτρα πολιτικής θεσιθηρίας ή επίχειρα ιδεοληψίας ;

Υπάρχει μία φράση στα «Δημόσια και τα Ιδιωτικά» του Ελύτη που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει όταν ψηλαφίζει την καταγωγική σχέση του με τη γη και την πατρίδα . «Ένα τοπίο» λέει ο ποιητής «δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί κάποιο, απλώς, σύνολο γης ,φυτών και υδάτων .Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη».
Για μένα η θέση αυτή είναι η πιο εναργής εξήγηση του λόγου για τον οποίο θα μπορούσε κανείς ,και να θυσιαστεί ακόμη, για έναν τόπο. Και νιώθω πως με βοήθησε πολύ, ειν’ αλήθεια, στα άγουρα χρόνια να τιθασεύσω τις ιδεολογικές ορμές της αμφισβήτησης για να μη γίνουν στείρα άρνηση κι ανάθεμα. Γιατί ο τόπος ,ή η πατρίδα αν θέλετε ,εν τέλει, είναι αυτό: Η αποτύπωση της ψυχής πάνω στην ύλη.
Ο Ελύτης σαν υπογράφει το 1992- τότε που οι ποιητές μιλούσαν- μαζί με τη Μερκούρη ,την Αρβελέρ, τον Τσάτσο ,τον Μάνεση και τον Γεωργάκη την περίφημη επιστολή προς τους Ευρωπαίους για τη Μακεδονία δηλώνοντας: «η ψυχή μας είναι το όνομά μας», κάθε άλλο παρά εμφορούνταν από τον νέο- εθνικισμό της εποχής. Παρόλα αυτά ,είναι σίγουρο κι τούτο : πώς ,αν ζούσε και έπραττε τα ίδια σήμερα, οι υπέρμαχοι της open Society δεν θα δίσταζαν να τον κατατάξουν ,αυθωρεί ,και αυτόν στους «Μακεδονομάχους».

Ο συντηρητισμός της «πνευματικής πρωτοπορίας»

Έτσι αντιμετωπίζουν σήμερα μια χούφτα άνθρωποι της πάλαι ποτέ πνευματικής πρωτοπορίας όσους αρνούνται να συγκατανεύσουν στο μνημείο ιστορικού ανορθολογισμού ,την περιβόητη πια «Συνθήκη των Πρεσπών».
Γι αυτούς ,που βαυκαλίζονται με το να αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί, οι γείτονες μπορούν να λέγονται όπως θέλουν . Και Μακεδονία σκέτο ,αν το επιθυμούν , καθώς αυτό επιτάσσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πρόκειται πραγματικά για μια θέση συντηρητική που απολυτοποιεί την αξία ενός ,κυρίως, ατομικού δικαιώματος και αρνείται τις δυσοίωνες δυνητικές επιπτώσεις για τις οποίες προειδοποιούν η πολιτική επιστήμη ,η ιστορία και η γεωστρατηγική με πιθανότατο αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρότατης βλάβης στο ατομικό ή συλλογικό υποκείμενο που υποτίθεται πως προστατεύεται.
Με άλλα λόγια και για να γίνω πιο σαφής : Όπως ακριβώς ,αν κάποιος λόγω της ζωοφιλίας του επιχειρήσει μια βόλτα στη ζούγκλα, κινδυνεύει να αναλωθεί από τα θηρία .( Εκτός πια κι αν πιστεύει κανείς στα σοβαρά πως ο διεθνής περίγυρος δε μοιάζει με ζούγκλα…) ,έτσι με αρχές μόνο της κοινωνικής ανθρωπολογίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει κίνδυνος στο όνομα των αγαθών προθέσεων να προκληθούν ανυπολόγιστα δεινά. .
Δυστυχώς ,όμως, οι εκπρόσωποι αυτής της εκφυλισμένης πρωτοπορίας δεν
φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα θεμελιώδη αξιώματα της γεωστρατηγικής. Περιοριζόμενοι στον μιμητικό μυρηκασμό των προοδευτικών κατά τα άλλα εννοιών έχουν αγαλματοποιήσει όλες τις στημονικές αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας .Τις έχουν μεταβάλλει σε στατικά ιδεοληπτικά σκηνώματα που αντί να προωθούν την ατομική και συλλογική ευημερία καταλήγουν να τρέφουν τον πιο αντιδραστικό και διαλυτικό δικαιωματισμό.
Πρόκειται ξεκάθαρα για τους συντηρητικούς της μετανεωτερικότητας που στην περίπτωση των «Πρεσπών» δεν θέλησαν να δουν τις αντιφάσεις στις οποίες έπεφταν όταν στο όνομα του αυτοπροσδιορισμού ,αφενός συμπαρατάσσονταν με την εθνικιστική και ανιστόρητη αυτοαντίληψη των Σκοπίων κι αφετέρου αποδέχονταν την ,κατ εντολή του ΝΑΤΟ, επιβολή της πολυπληθέστερης εθνοτικής ομάδας απέναντι στις άλλες υιοθετώντας παράλληλα έναν σκανδαλώδη ,συμπλεγματικό εθνομηδενισμό απέναντι στην χώρα τους.

Μακεδόνες Erga omnes

Η συμφωνία των Πρεσπών, όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών ,που δεν ανήκουν σ αυτή τη νομενκλατούρα των συντηρητικών της μετανεωτερικότητας ,αλλά και για τον απλό κόσμο, είναι ξεκάθαρα ετεροβαρής σε βάρος της Ελληνικής πλευράς .
Παρόλο που η πρόθεση αυτού του σημειώματος δεν είναι να εξηγηθεί ο παραπάνω χαρακτηρισμός θα επισημάνω πως με τους απαράδεκτα ατζαμίδικους (στην καλύτερη περίπτωση) χειρισμούς της η κυβέρνηση και ,αφού αναγνώρισε ως ισόκυρο με τις ελληνικές θέσεις τον ιστορικό μαξιμαλισμό των Σκοπίων, θεώρησε ως υποχώρηση την μερική παραίτηση τους από την ανιστόρητη συσχέτισή τους με τους αρχαίους Μακεδόνες πανηγυρίζοντας κιόλας πως «πήραμε πίσω την ιστορία μας» sic, ενώ την υποτιθέμενη επιτυχία του erga omnes την υπονόμευσε αυτόχρημα με την αναγνώριση της χρήσης «Μακεδόνας» και «Μακεδονική» σκέτο και χωρίς προσδιορισμό ,για την ιθαγένεια και τη γλώσσα αντίστοιχα, από τους γείτονες .
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως έπειτα απ όλα αυτά έχουμε ως χώρα καταστήσει τους Σκοπιανούς μοναδικούς διαχειριστές των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» καθώς θα τους χρησιμοποιούν με το αυξημένο κύρος μιας κρατικής οντότητας σε αντίθεση με την Ελλάδα που με τον αντίστοιχο όρο θα προσδιορίζει μια επαρχία μόνο της δικής της επικράτειας.
Μια τέτοια διευθέτηση αποτελεί ασφαλώς βλακώδη και εθνικά βλαπτική εξέλιξη για τα θέματα της χώρας μας και μόνο ιδωμένη από τον παραμορφωτικό φακό της διεθνιστικής ιδεοληψίας μπορεί να πανηγυριστεί ως θρίαμβος .
Για να ΄μαι βέβαια απόλυτα ειλικρινής ποτέ δεν στοιχήθηκα πίσω από το σύνθημα που θέλει τη Μακεδονία μια, και μόνο Ελληνική, καθώς ένα τέτοιο αίτημα αγνοεί τις ιστορικές διεργασίες κατά τη φάση της νεωτερικότητας και επιχειρεί την επίλυση του θέματος με το ιστορικό status της αρχαιότητας. Πιστεύω ,όμως, πως ,αν επιθυμούμε ως χώρα ( γιατί μπορεί και να μη θέλουμε…)να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο επίλυσης του θέματος , η σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που θα προσδιορίζει ξεκάθαρα τη σλάβικη καταγωγή των κατοίκων και το μέρος της ιστορικής περιοχής στην οποία κατοικούν (Σλαβομακεδονία) αποτελεί μια ανεκτή λύση και το έσχατο όριο υποχώρησης που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών .
Γιατί , για να υιοθετήσω και τη λογική της «Πρέσπας»,πως αλλιώς θάπρεπε να λέγεται η χώρα που οι κάτοικοί της δέχονται πως είναι σλάβοι που κατοικούν σ ένα μόνο τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας, αν όχι Σλαβομακεδονία ;Και πώς να λέγεται η γλώσσα που μιλούν και δέχονται τη σλάβικη καταγωγή της ,αν όχι Σλαβομακεδονική;
Η συγκεκριμένη συμφωνία ,όμως ,όπως προαναφέρθηκε, κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Ό,τι παραχωρεί το παραχωρεί με μια λέξη κι ότι κερδίζει το κερδίζει με μια παράγραφο. Αλήθεια, πως θα αντιδρούμε όταν στην καθημερινότητα οι γείτονες δηλώνουν Μακεδόνες ,σκέτο ( όπως προβλέπει η συμφωνία) και χαρακτηρίζουν τη γλώσσα τους Μακεδονική ,σκέτο ( όπως προβλέπει η συμφωνία επίσης);
Θα τους αναγκάζουμε να διευκρινίζουν πως δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και πως ο όρος αναφέρεται στην ιθαγένεια ;
Και η γλώσσα τους ; Αν και Μακεδονική, θα τους ζητάμε να θυμίζουν τη σλάβικη προέλευσή της ;
Αστεία πράγματα !
Είναι απολύτως βέβαιο πως έτσι όπως στήθηκε η συμφωνία τα Σκόπια θα γίνουν αργά ή γρήγορα οι απόλυτοι διαχειριστές του ιστορικού ,πολιτιστικού , γεωγραφικού και εθνικού εν τέλει όρου «Μακεδονία» . Θα γίνουν για να το πω και με τη γλώσσα της αγοράς οι απόλυτοι διαχειριστές ενός πανίσχυρου brand name το οποίο βλακωδώς και εντελώς απαράδεκτα τους παρέδωσε η κυβέρνηση συριζα – ανελ.
Την ώρα που γράφω αυτά διάβασα την επική δήλωση του Κατρούγκαλου «Δηλαδή μόνο για εμάς το όνομα είναι θέμα της ψυχής μας; Δηλαδή σε επίπεδο συμβολισμού και υποστολής της εθνικής τους υπερηφάνειας, εν γνώσει τους ότι η Συμφωνία αποτελεί τίμιο συμβιβασμό, έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο ψυχολογικό και συμβολικό επίπεδο υποχρεώσεις, από ό,τι είναι οι δικές μας υποχρεώσεις»
Δύσμοιρε Ελύτη…!
Αυτά δηλώνει ο ανεκδιήγητος υπουργός χωρίς να ντρέπεται!
Θεωρεί ,και μας το λέει κατάμουτρα ,πως για τη χώρα των Σκοπίων που το 25% ανήκει στην Αλβανική μειονότητα ,που έχει επιβάλει τη χρήση της Αλβανικής γλώσσας ως δεύτερη επίσημη και ονειρεύεται την προσάρτηση στη μεγάλη Αλβανία ,για το άλλο 30% που μ όλα τα σοβαρά του πιστεύει πως ο Μεγαλέξανδρος είναι ο γεννήτορας της ράτσας του και για το υπόλοιπο 30% που δέχεται ,εκφραζόμενο με δημοψήφισμα μάλιστα ,την εντολή των υπερδυνάμεων ν αλλάξει το όνομα της χώρας του για να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ,γι αυτή την εθνολογική και πολιτιστική βαβέλ ,ο υπουργός των εξωτερικών μας λέει πως το όνομα «Μακεδονία» είναι η ψυχή του.
Είναι σαφές !
Εάν αυτά δεν είναι τα λύτρα της πολιτικής θεσιθηρίας τους, αποτελούν σίγουρα τα επίχειρα της πολιτικής τους ιδεοληψίας .
Σε κάθε περίπτωση το καταστροφικό κόστος θα το πληρώσει η χώρα και όχι οι υπεύθυνοι.
Κι είναι κι αυτό μία ακόμα ήττα…

 

 

 

 

8 Σχόλια

 1. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Και ας βγει η κάθε κα. Τελιγιορίδου ή η κάθε «Κοινή Λογική» να τα διαψεύσει με κομματοπολιτικάντικες μπερδεματοαερολογίες του τύπου «ήξεις αφίξεις».
  Μόνο που, αγαπητέ κε. αρθρογράφε, υπαίτιοι δεν είναι μόνο οι συριζανέλ… είμαστε όλοι μας διότι σαν πολίτες μας λείπει η σωστή παιδεία και αγωγή και η ανάλογη παλικαριά.
  Με πατριωτικούς (και όχι ρουφιάνικους και χαφιέδικους) χαιρετισμούς

  Γ.Ρ.

 2. Αυτό το άρθρο είναι ήττα του ορθολογισμού, της αυτοκριτικής και παράλληλα διαβεβαίωση πολιτικών φρονημάτων. Εύγε! Μία θέση στην Σαμαρική, ακροδεξιά και πατριδοκάπηλη πλατφόρμα γράφει το όνομά σας ήδη. Τελικά κανείς δεν χάνεται σε αυτήν την χώρα όσο ικανοποιεί το κατάλληλο ακροατήριο ακόμη και αν αυτό γίνεται εις βάρος της πατρίδας.

 3. Ως Λαος, εχουμε εδω και πολλα χρονια – δεκαετιες ολοκληρες – αφησει τα πραγματα και τις τυχες ημων και των παιδιων μας, στα χερια αναξιων και ξεπουλημενων ανδρεικελων καθε ειδους και …»ιδεολογιας» / και να που φτασαμε: Κανεις απο εκεινους τους 300 που βρισκονται εκει που τους στειλαμε ΕΜΕΙΣ, δεν ειναι αμοιρος ευθυνων – ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ φυσικα. Καθεις, θα πληρωσει το μερτικο του σαν ερθει εκεινη η ωρα: Και εμεις βλεποντας τα παιδια μας να τρεχουν με τις σκελεες για να βγαλουν το φιδι – που εμεις επιτρεψαμε να ΞΑΝΑξυπνησει – απ την τρυπα, και εκεινοι, που καποια στιγμη αργα η γρηγορα, θ’αντικρυσουνε με κρυο ιδρωτα την αγχονη εξω απτον Αγνωστο στρατιωτη.

 4. Κοινή Λογική, ο άνθρωπος είναι αριστερός βρε φανατισμένε, απλά σε αντίθεση με εσάς τους υπόλοιπους έχει εγκέφαλο.

  • Και το ΚΚΕ αριστερό δηλώνει αλλά ούτε την συμφωνία ψήφισε ούτε και την αύξηση του κατώτατου μισθούς. Χάρισμά σας όλοι οι «Μίκυ Μάους» καριερίστες.

 5. ….και ξανά, ΚΡΙΜΑ ΜΑΣ !!!
  Τίποτα περισσότερο.

 6. Κοινή Λογική, αδιάβαστο σε πιάνω, το ΚΚΕ ήταν το πρώτο που ήθελε «ανεξάρτητη Μακεδονία» σε συνεργασία με τους Βούλγαρους πάντα, πολύ πρίν εμφανιστείτε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι ευρωκομμουνιστές. Απλά τώρα αντιδράει επειδή όλο αυτό είναι επιταγή του ΝΑΤΟ και των Τραμπ, Μέρκελ (αυτοί δεν είναι αριστεροί έ?). Συν τοις άλλοις το ΚΚΕ σαν καλοκουρδισμένη αίρεση-επιχείρηση που είναι ξέρει πολύ καλά να επιβιώνει (δυστυχώς), και πάει με την κοινή γνώμη. Τώρα αν όλο αυτό το επέβαλε αντί της Αμερικής, κανένας «πατερούλης» τότε σίγουρα θα ήταν υπέρ της προδοσίας, όπως ήταν πάντα.

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.