ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Αυτή την ώρα “Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύει στο συντριβάνι (φωτογραφίες)

“Ο άλλος άνθρωπος”, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος σήμερα στην Καστοριά μαγειρεύει για όλους

“Ο άλλος άνθρωπος” είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011. Μέσω της “κοινωνικής κουζίνας” η ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων. Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχει στηριχτεί από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Από το 2015 λειτουργεί χώρος 230 τ.μ. στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα και Κέντρο Ημέρας.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια.

Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της “κοινωνικής κουζίνας”: ο κ. Πολυχρονόπουλος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους. Συχνά τα Διαδικτυακά ΜΜΕ τον βοηθούν κοινοποιώντας την έκκληση που απευθύνει στον κόσμο από το ιστολόγιό του για συνεισφορά βασικών ειδών.

Βραβεία

Το 2015 ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς”, όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο δηλώνοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αληλλεγγύης και του πολιτισμού αλλά όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ

Την Κυριακη στις 10 Φεβρουαριου στις 8 το πρωι ξεκιναω για Καρδιτσα,οπου μαγειρευουμε στην Κεντρικη πλατεια στις 1 το μεσημερι,στις 12 του Φεβρουαριου θα ειμαι στην Καστορια οπου μαγειρευουμε στις 1 το μεσημερι στην κεντρικη πλατεια και στις 13 Φεβρουαριου θα ειμαι Θεσσαλονικη οπου μαγειρευουμε στην Πλ Αριστοτελους και Εγνατιας στις 1 το μεσημερι,14 Φεβρουαριου θα ειμαι Π.Φαληρο. Τα εξοδα ειναι πολλα, βενζινες, διοδια, μπουκαλες κλπ .οποιος μπορει εδω λοιποον αν μπορει )
PayPal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 084/609402-35 και
IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγουλα Πολυχρονοπουλου του Μιχαηλ
SWIFT / BIC: ETHNGRAA.

Καστοριά: 14 Αφγανοί πρόσφυγες μαγείρεψαν μαζί με τον ‘Άλλο άνθρωπο” στο σιντριβάνι (φωτο)

 

Back to top button