Κόσμος

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων φέτος για το Νόμπελ Ειρήνης

Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 ξεπέρασαν φέτος τις 300, φτάνοντας τις 304 – αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των Νόμπελ, όπως ανακοίνωσε σήμερα αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία. Από τους 304 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, οι 219 αφορούν μεμονωμένα άτομα, προσωπικότητες από όλους του τομείς, και 85 αφορούν οργανισμούς.

Όπως  μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, μεταξύ των υποψηφίων είναι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ καθώς και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι κατάφεραν να λήξουν τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο  πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επεξηγεί το πρακτορείο.

Ωστόσο, η Επιτροπή των Νόμπελ, σε ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, τονίζει ότι τα ονόματα των υποψηφίων δεν γίνονται γνωστά πριν περάσουν 50 χρόνια από την κατάθεση του φακέλου της υποψηφιότητάς τους.

ΑΠΕ

5 Comments

 1. Φανταστείτε να υπήρχε ειρήνη, χωρίς πρόσφυγες να πνίγονται με τα παιδιά τους, χωρίς να ξοδεύονται τρισεκατομμύρια από τις κυβερνήσεις για πυραυλικά συστήματα κοκ. Θα χιλιάζαν οι υποψήφιοι!

 2. ” Ο Καστοριανός υποψήφιος για το Νόμπελ……”

  Εάν ο ” Καστοριανός ” μιλάει —γράφει και σκέπτεται ελληνικά και έχει ελληνική συνείδηση , καλώς να τον αναγνωρίσουμε και καλώς να τον δεχτούμε — έστω και μετά 50 χρόνια !! — και αυτόν και τον κ. ALKIS ( Αργύρη Σάρο ) , ο οποίος μας το υπενθυμίζει .

  Θέλουμε να πιστεύουμε όμως , ότι δεν υπονοεί —όπως τις προάλλες — τον από την Κορησό καταγόμενο γλωσσολόγο !! κ. Κ.Τσούλκα , ο οποίος ανακάλυψε 4 χιλιάδες σλαβομακεδόνικες λέξεις με καταγωγή —ρίζα από τη γλώσσα του Ομήρου …….

  Συμπέρασμα : Οι Σλαβομακεδόνες …….κατάγονται από τον… .Όμηρο…..και είναι Έλληνες που…..μιλάν σλαβικά ……γιατί οι Έλληνες ….. εσφαλμένα μιλάν …ελληνικά …. μη σκέπτεστε άλλο ..θα τρελαθείτε !!

  Να θυμίσουμε , ότι ο μεγάλος Έλληνας οικονομολόγος Ξενοφών Ζολώτας , κάποτε έδωσε μία διάλεξη σε οικονομικό φόρουμ στη Αγγλία , κατά την οποία όλες ! οι λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησε , ήταν μεν λέξεις του αγγλικού λεξιλογίου ,πλην όμως είχαν ελληνική ρίζα !! και γι αυτό απέσπασε τον ανυπόκριτο θαυμασμό Ελλήνων και Ξένων .

  Κανενός Εγγλέζου όμως , δεν πέρασε από το μυαλό να πει ότι είναι …….απόγονος του ….Ομήρου και να σφετεριστεί την κληρονομιά , όσων μιλάνε σήμερα τη γλώσσα του Ομήρου και την διαβάζουν ! στα ανασκαπτικά ευρήματα π.χ της Βεργίνας .

  Να θυμίσουμε ακόμη , ότι τον …..γλωσσολόγο …….Μακεδονοκτίστη ! κ. Τσούλκα , ένας ξένος συνάδελφός του ( Peter Mack Ridge ) τον αποκάλεσε ” Ψυχανώμαλη διαστροφή της ιστορικής γλωσσολογίας ” ………

  Αυτά για τους νεοβαπτισθέντες βορειομακεδόνες , οι οποίοι νομίζω, ίσως μέχρις ενός σημείου , αφού η διπλωματία μας δεν μπόρεσε να τους δώσει το ” Σλάβο ” στη θέση του ” Βόρεια ” , καλώς το πήραν · από το σκέτο ” Μακεδονία ” χίλιες φορές το ” Βόρεια μακεδονία ” προτιμότερο .
  Οι υπόλοιποι , νομίζω , δεν πρέπει καν να θέτουν το ερώτημα στον εαυτό τους , μήπως είναι της ……. Νότιας Μακεδονίας · αυτοί δεν είναι ( δεν είμαστε ) ούτε της Βόρειας , ούτε της νότιας , είμαστε της ελληνικής Μακεδονίας , της αυθεντικής Μακεδονίας και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με τι πράγμα ;
  Μα φυσικά με την διαχρονική ελληνική γλώσσα που μιλάμε !

 3. Ένας υποψήφιος Καστοριανός Νομπελίστας γίνεται γνωστός 50 χρόνια μετά….!!

  Κύριε Κουκουφίκα η σχέση σας με τα χώματα της Μακεδονίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 χρόνια. Αν κάνω λάθος διορθώστε με Άρα μην την επικαλείσθε με τόσο σθένος, η δε σχέση σας με την θεσμική ελληνική παιδεία δεν περνά τα 50 χρόνια.

  Αυτό δεν σας κάνει περισσότερο ή λιγότερο Έλληνα πολίτη, ούτε στο Τσιρίλοβο, ούτε στην Γιάζα, ούτε στην Καστοριά.

  Αν θέλετε να φανείτε χρήσιμος στον δημόσιο διάλογο εστιάσετε στην ελληνική παιδεία της Γιάζας και εγώ να σας πω λεπτομέρειες, πού εξέδιδε τα εκκλησιαστικά βιβλία ο προπάππους μου (Παπα- Γιωργης Σίνας στην Μοσχόπολη, το 1740).

  Έχουμε και μεις εθνικιστικές ελληνικές κορόνες άλλα δεν τις επικαλούμαστε γιατί δεν βοηθούν τον διάλογο!!.

  Επιμείνετε στην Γιιάζα……………… ότι έχετε ακούσει …ότι έχετε βιώσει…… έτσι θα καταστεί ο διάλογο μας χρήσιμος και ωφέλιμος…………..μην αδικείται τον γενέθλιο προγονικός σας τόπο, με την σιωπή και την αφωνία. Τα άλλα που δημοσιεύουμε είναι απλές αναφορές και ιδιότυπες ερμηνείες…..νάχαμε να λέγαμε….Τολμήστε το…………….

  Τα σέβη μου

 4. Κ. ALKIS ( Αργύρη Σάρο ) , η περιέργειά μου , θα σας το χρωστούσε μεγάλη χάρη , αν μου λέγατε συγκεκριμένα , ποια έκφρασή μου θεωρείτε ” εθνικιστική ελληνική κορόνα ” .
  ………” Τολμήστε το ” …….

Back to top button