Εκδηλώσεις

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ρακιντζή λίγο πριν τη συναυλία του στην Καστοριά

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα. Έναν καλλιτέχνη που δε δίστασε στην καριέρα του να πειραματιστεί σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Reggae, pop, ροκ, λαϊκή μουσική, electro, dance κτλ. Οι συνεργασίες του επίσης πολλές φορές ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και τον φέρνουν δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Ian Gilan και η Bonnie Tyler. Ο λόγος για τον Μιχάλη Ρακιντζή, με τον οποίο επικοινώνησε ο Ζήσης Πετκανάς με την ευκαιρία της εμφάνισής του στην πόλη μας, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στο Prague Live stage στο εμπορικό κέντρο Καστοριάς!

Απολαύστε παρακάτω την πολύ όμορφη συνέντευξη και ετοιμαστείτε για το μεγάλο live της Κυριακής!

 Έχουμε μαζί μας τον Μιχάλη Ρακιντζή ενόψει και της εμφάνισής του στο Prague Live Stage στην Καστοριά στις 17 του μηνός. Καλησπέρα Μιχάλη.

Καλησπέρα, χαιρετώ εσένα και την Καστοριά, που έχω χρόνια να έρθω.

Μεγάλη τιμή να σε δούμε κι από κοντά. Θυμάσαι πότε είχες έρθει ξανά;

Δε θυμάμαι ακριβώς αλλά πάνε αρκετά χρόνια.

Μήπως ήταν στο Νεστόριο με Σοφία Αρβανίτη;

Όχι, όχι τόσο παλιά. Έχω ξανάρθει, ήταν σε κάποιο γήπεδο, δε θυμάμαι σε ποιο ακριβώς.

Ποιες οι αναμνήσεις σου από τότε;

Koίτα, λόγω του ότι ήμασταν πιτσιρικάδες αλλά και λόγω του ότι η ελληνική, μοντέρνα μουσική ήταν στα καλύτερά της, ζούσαμε ωραίες στιγμές στις συναυλίες και σήμερα με ρωτάνε οι πιο νέοι πως ήταν τότε, αλλά είναι δύσκολο να τους εξηγήσω τον παλμό και τι γινόταν τότε. Σήμερα δε γίνονται αυτά.

Άλλες εποχές τότε και τις νοσταλγούμε όλοι μας. Το τώρα πως είναι όμως, αν το συγκρίνεις με το τότε;

Kαι τώρα καλά είναι, ο κόσμος ανταποκρίνεται με τα τραγούδια που αγαπάει και γινόμαστε μια παρέα, είναι γνωστά τα κομμάτια και τα τραγουδάμε όλοι μαζί. Για τον καθένα κάτι σημαίνουν οπότε τώρα είναι πιο ώριμη η φάση.

Σίγουρα, θα περάσουμε φανταστικά, αυτό είναι σίγουρο. Θα ακούσουμε όλες τις μεγάλες επιτυχίες, αλλά θα έχει και εκπλήξεις.

Κοίτα, πλέον δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Έκπληξη είναι το ότι παρουσιάζω με διαφορετικό τρόπο τα τραγούδια μου, πιο ήρεμα, πιο ήσυχα. Αυτό το ξεκίνησα στην Αθήνα, στο Σταυρό του Νότου και είχε απίστευτη επιτυχία. Δεν περίμενα να αρέσει τόσο πολύ στον κόσμο, νομίζω είναι αρκετά πετυχημένη αυτή η συνταγή και γενικά αρέσει.

Ακριβώς, εμάς μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τα κομμάτια σου και όχι τόσο το πως. (Και μόνο που θα ακούσουμε τραγουδάρες όπως τα  Ολόκληρο Φεγγάρι, Δικός σου για πάντα, Εγώ και ο Πουφ, Προκαλείς, S.A.G.A.P.O, Μωρό μου Φάλτσο,Τι σου λέιπει,Δαχτυλίδι, Είσαι σαν κουνέλι κλπ. μας φθάνει!)

Κοίτα, τα έχω παίξει rock, τα έχω παίξει hard style, δεν υπάρχει στυλ που να το έχω αφήσει. Μου αρέσει να τα δοκιμάζω σε διαφορετικά είδη μουσικής. Όλες έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία και αυτό κάνει και τον κόσμο να τα βλέπει με άλλο ενδιαφέρον. Εκπλήσσονται κάθε φορά με το πως παίζονται.

Είμαι σίγουρος ότι το μαγαζί θα είναι γεμάτο και θα υπάρχει παλμός. Εμφανίζεσαι και στα Γιάννενα το Σάββατο στις 16 και εύχομαι κι εκεί κάθε επιτυχία.

Ευχαριστώ. Έχω ξεκινήσει μια χειμερινή περιοδεία στην Ελλάδα και ελπίζω να είναι ωραία.

προπώληση στην τιμή των 10€

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
– Διασκάδικο ΜΕΛΩΔΙΑ
– Prague Live Stage
ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
– NOTES Technology
– Βιβλιοπωλείο ΣΑΝΤΑΛΙΔΗΣ
– Βιβλιοπωλείο ΜΗΛΙΟΣ
—————————————————————-
* Η αγορά του εισιτήριου δεν εξασφαλίζει θέση καθήμενου.
* Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 693 816 6669
* Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό

Το εισιτήριο στην είσοδο θα κοστίζει 12€

Εσύ ξεκίνησες στα μέσα του ’70 με τους Wait Object αν δεν κάνω λάθος;

Ε εντάξει, αυτό ήταν ένα συγκρότημα που κάναμε τότε στο τέλος του Δημοτικού ας πούμε.

Άρα είσαι στο τριπάκι της μουσικής από μικρός.

Από πολύ μικρός, ήταν οι πρώτες μας προσπάθειες…

Η πρώτη σοβαρή μπάντα όμως ήταν οι Scraptown, σωστά;

Bέβαια, δεν ήταν μόνο σοβαρή μπάντα. Πιστεύω όσοι το ακούνε σήμερα είναι αδύνατον να πιστέψουν ότι υπήρχε τέτοια ελληνική μπάντα εκείνη την εποχή. Τελείως διαφορετικές μουσικές, σύγχρονες και είμαι ειλικρινά περήφανος για εκείνες τις δουλειές.

Και μετά πάμε στη προσωπική σου δουλειά που ξεκίνησε το ’87 με το “Μωρό Μου Φάλτσο”.

Ναι, εκεί ξεκινάει μια άλλη πορεία στα ελληνικά, με ελληνικό στίχο εννοώ και ήταν μια μεγάλη έκρηξη για την ελληνική μοντέρνα μουσική, δεν υπήρχε τέτοιο προηγούμενο. Ξέφυγε από τους μικρότερους χώρους και πέρασε στα μεγάλα γήπεδα. Υπήρξαν μεγάλες συναυλίες που γινόντουσαν από λαϊκά σχήματα, μάλλον όχι λαϊκά, απλά στα τέλη της δεκαετίας επικρατούσε ακόμη το πολιτικό τραγούδι. Έτσι, πέρασαν κάποια χρόνια που είχε μεγάλη επιτυχία αυτό το νέο είδος.

Και πολύ αργότερα ήρθε η συνεργασία σου με τον μεγάλο Ian Gillan.

Ναι, πρώτα ήρθε με την Bonnie Tyler και την Σοφία Αρβανίτη και μετά από μικρό χρονικό διάστημα έγινε με τον Gillan.

Αυτό πως προέκυψε;

Tι να σου πω, προέκυψε…Είναι λίγο τυχερά μερικά πράγματα. Η πρώτη συνεργασία με την Bonnie Tyler ήταν δική μου ιδέα, έγραψα ένα κομμάτι νομίζοντας ότι η φωνή της θα ταίριαζε γάντι σε αυτό. Της το στείλαμε, το άκουσε και ήρθε στην Ελλάδα και το τραγούδησε. Όσον αφορά τον Gillan, είχε ήδη έρθει στην Ελλάδα και άκουγε κάποια κομμάτια ενώ τρώγανε σε κάποιο εστιατόριο με την εταιρεία μου. Τα συζητήσανε μεταξύ τους, βρεθήκαμε και συνεργαστήκαμε για τρία τραγούδια. Μια συνεργασία που φαινόταν ανέλπιστο για Έλληνα καλλιτέχνη να την κάνει με κάποιον τέτοιου βεληνεκούς, όμως έτυχε, το χαρήκαμε, γίναμε φίλοι και έχουμε μέχρι σήμερα επαφή. Το θεωρώ σαν την κορυφή της όλης καριέρας μου.

Μπράβο, μας κάνεις υπερήφανους. Και συμμετέχεις και στο CD με Tony Iommi, Ian Gillan και πολλούς ακόμα.

Ναι κι αυτό είναι πολύ τιμητικό γιατί ήταν κάτι που το αποφασίσανε μόνοι τους. Εγώ δεν είχα ιδέα ότι θα βάλουν μέσα το κομμάτι και το ίδιο έκανε και η Bonnie Tyler στο τελευταίο της CD. Επίσης τιμητικό, διότι όπως ξέρεις αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει δεκάδες τραγούδια και το τελευταίο που περίμενα ήταν να επιλέξουν τα δικά μου.

Έχουν μια τεράστια ιστορία και συνεχίζουν να έχουν ακόμα. Και με τον Ian κρατάς ακόμα φιλική επαφή.

Εννοείται. Τον έχω επισκεφθεί στην Αγγλία και έχει έρθει στην Ελλάδα κι αυτός για να κάνουμε μαζί διακοπές, αλλά πέρα από συνεργασίες και αυτά, είναι πολύ ωραίος άνθρωπος γενικότερα, έξω από τη δουλειά του. Αξίζει να τον έχεις φίλο.

Σίγουρα, εσύ τον έχεις ζήσει από κοντά και ξέρεις περισσότερα για το χαρακτήρα του, πολύ σημαντικό. Ποιες οι μελλοντικές σου βλέψεις, ετοιμάζεις κάποιο δίσκο;

Πάντα κάτι ετοιμάζω, έχω κάποια κομμάτια στα σκαριά, έτοιμα σχεδόν, αλλά δεν ξέρω αν θα κυκλοφορήσει πριν ή μετά το καλοκαίρι. Μέσα στη χρονιά πάντως.

Πολύ ωραία, θες κάτι άλλο να προσθέσεις;

Όχι (γέλια), εγώ είμαι εντάξει.

Για τη συναυλία τα είπαμε στην αρχή, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πέρα από καλή επιτυχία, είσαι από τους πιο σεβαστούς μουσικούς του χώρου.

Ευχαριστώ πολύ Ζήση, να είσαι καλά, θα τα πούμε κι από κοντά Ζήση. Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Ζήσης Πετκανάς

Ξεκίνησε η προπώληση για τη μεγάλη συναυλία του Μιχάλη Ρακιντζή στην Καστοριά

 

 

Back to top button