Κόσμος

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό σφίγγει τον οικονομικό κλοιό γύρω από τον Μαδούρο

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χούαν Γκουαϊδο ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό νέας διοίκησης στη Citgo, τη θυγατρική στις ΗΠΑ της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, σε μια ακόμη προσπάθεια να σφίξει τον οικονομικό κλοιό γύρο από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ικανούς Βενεζουελάνους που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχουν πολιτικούς δεσμούς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter o Γκουαϊδό.

Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PDVSA.

«Με αυτή την απόφαση, όχι μόνο προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά αποφεύγουμε να συνεχιστεί η καταστροφή της εταιρείας, αποφεύγουμε τις απώλειες», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, με τις οποίες το Καράκας έχει διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, έχουν ήδη δώσει επισήμως τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Από τις 28 Απριλίου η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την αμερικανική αγορά.

Το Καράκας εκτίμησε ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Βενεζουέλας «το αμερικανικό εμπάργκο» ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα. «Υπάρχουν διάφορες λύσεις, διάφορες επιλογές. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Κολομβιανό ομόλογο του Ιβάν Ντούκε.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «γιορτή μίσους» ενάντια στη χώρα του. «Μην ακουμπάτε τη Βενεζουέλα!», προειδοποίησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος επικρίνοντας τους δύο ηγέτες που προτίμησαν να μιλήσουν για τη χώρα του, αντί για «την κοκαΐνη που παράγεται στην Κολομβία».

Ο Τραμπ τόνισε εξάλλου ότι ο Μαδούρο διαπράττει ένα «φρικτό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα χθες ότι θα στείλουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Ντούκε υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ασκείται πίεση στο Καράκας: «Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουμε τον ίδιο στόχο: να απελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα από τη δικτατορία».

Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Ανησυχώ για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του προέδρου, του υπαινιγμούς του ότι μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παραμένει ένα ενδεχόμενο. Θέλω να ξεκαθαρίσω (…): δεν υπάρχει ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης».

ΑΠΕ

Back to top button