Αποποίηση κληρονομιάς: Το όνειρο για ένα κεραμίδι που έγινε εφιάλτης για τους απογόνους

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αποποιήσεις κληρονομιών από τους Έλληνες φορολογούμενους. Το όνειρο κάθε Έλληνα, τα χρόνια των δεκαετιών εξήντα και εβδομήντα, «να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του» και να αφήσει ένα σπίτι στο παιδί του, μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους πολίτες της κρίσης και των μνημονίων.

Του Αποστόλη Αλωνιάτη

Τα αίτια αυτής της κίνησης από τους «κληρονόμους» είναι κατανοητά.

  • Τα ολοένα αυξανόμενα χρέη – σε σύγκριση με το παρελθόν – που αφήνει ο θανών, όταν αποβιώνει (π.χ. σε Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κλπ).
  • Η δυσβάσταχτη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με κάθε λογής φόρους και «χαράτσια» (ΕΝ.Φ.Ι.Α, έμμεση φόροι σε ηλεκτρικό, δήμους, κλπ).
  • Η δυσκολία στην συντήρηση καθώς και η δυσχέρεια πώλησης των κληρονομούμενων ακινήτων, αλλά και η δυσκολία στην ενοικίαση ή ακριβέστερα στην είσπραξη των ενοικίων.

Η Αποποίηση γενικά

Η αποποίηση της κληρονομιάς είναι η δυνατότητα ενός κληρονόμου, να μην αποδεχθεί το σύνολο ή το μερίδιο, που του αντιστοιχεί από την περιουσία του θανούντος συγγενούς ή όχι.

Το δικαίωμα αυτό μπορεί να…

Η συνέχεια στο fpress.gr

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.