ΚαστοριάΚοζάνηΠρόσωπα

“Πάλεψε στα δικά του μαρμαρένια αλώνια”: Για τον Κώστα Παπαλάμπρο (βιογραφικό – φωτογραφίες))

 Αποχαιρετισμός σε έναν φίλο

Απεβίωσε  ο Κώστας Παπαλάμπρος,σε ηλικία 78 ετών,συνταξιούχος Βιοτέχνης ιδρυτής της Μαρμαροβιοτεχνίας στο Δισπηλιό Καστοριάς -Η Κηδεία του έγινε στις 5-2-2019 στα Σέρβια Κοζάνης.
Επειτα από σειρά προβλημάτων υγείας απεβίωσε τελικά  ο Κώστας Παπαλάμπρος,σε ηλικία 78 ετών,συνταξιούχος Βιοτέχνης ιδρυτής της γνωστής Μαρμαροβιοτεχνίας στο Δισπηλιό Καστοριάς.-Η Κηδεία του έγινε την Τρίτη στις 5-2-2019  στην γενέτειρά του στα Σέρβια Κοζάνης..

Ο Κώστας Παπαλάμπρος, υπήρξε συνεργάτης, προμηθευτής, πελάτης στον χώρο των κατασκευών, αλλά πάνω απ’όλα φίλος , από τα πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός μας ως Μηχανικού.

Καλός και ευσυνείδητος επαγγελματίας,οικογενειάρχης(άφησε σύζυγο,γιό και δύο θυγατέρες) αλλά και άτομο με προβληματισμούς, κοινωνικές ευαισθησίες και παρουσία στα πολιτικοκοινωνικά πράγματα και στην γενέτειρά του τα Σέρβια,όπου υπήρξε Δημοτ.Σύμβουλος και Πρόεδρος Δημ.Συμβουλίου, αλλά και στην Καστοριά όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρου του Δημοκρατικού Κέντρου , μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην συνέχεια του ευρύτερου “αντιμνημονιακού” δημοκρατικού τόξου.

Η ζωή του δεμένη με το μάρμαρο στις κατασκευές,(κτίρια και τάφοι),δεν τον πτοούσαν οι όποιες δύσκολες καταστάσεις,αλλά έδωσε  στο τέλος τον δικό του άνισο αγώνα ζωής  στη Μάχη με τον Χάρο,σαν ένας άλλος Διγενής Ακρίτας, στα δικά του “Μαρμαρένια Αλώνια”.Ανθρώπινα δεν άντεξε.Αναπαύεται πλέον στην τελευταία δική του μαρμάρινη κατοικία……….

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέτειράς του των Σερβίων που τον σκεπάζει πλέον.

Συλλυπητήρια στους οικείους του……….

Σύντομο Βιογραφικό με βασικούς σταθμούς στη ζωή του

Η Μαρμαροβιοτεχνία στο Δισπηλιό Καστοριάς με ιδρυτή τον Κώστα Παπαλάμπρο

    Από τον γιό του Λάμπρο, που ανέλαβε τα ηνία της Μαρμαροβιοτεχνίας “Παπαλάμπρος” αφ’ότου ο Κώστας συνταξιοδοτήθηκε ζητήσαμε ένα συνοπτικό βιογραφικό με τους βασικούς σταθμούς στη ζωή του πατέρα του

Κώστας-Από δεξιά 2ος:-στο Λατομείο  αρχές του 1966 στα Σέρβια,
κάτω καθιστός με τον σκύλο ειναι ο Τάκης Δούπολης (ο Λαστιχας)
που δούλευε στο λατομείο σαν εργάτης

-Γεννημένος στα Σέρβια  Κοζάνης το 1941, ο Κωνσταντίνος Παπαλάμπρος ξεκίνησε την δραστηριότητα του με την εξόρυξη μαρμάρων το 1958 στο Τρανόβαλτο Κοζάνης.

Το 1959 πηγαίνει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται με την εξόρυξη μαρμάρων στα Λατομεία Πεντέλης.

-1959 εως 1964 δραστηριοποίηση με τα εργατικά σωματεία στην Αθήνα, υποστηρικτής του Γρηγόρη Λαμπράκη με συμμετοχή στην ”1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης” κ.α

-Το 1964 επιστρέφει στα Σέρβια Κοζάνης και ανοίγει Λατομείο Μαρμάρων (Φωτο*)

-Τέλη του 1966 ανοίγει Λατομείο μαρμάρων στην Καστανιά Ημαθίας.

-Το 1967 η χούντα ανακαλεί όλες τις άδειες για κατοχή εκρηκτικών (ήταν λατόμος)  και συλλαμβάνεται.

-Το 1968 φεύγει για την Γερμανία ασχολείται πάλι με τα μάρμαρα και  πλέον έχει αντιδικτατορική δράση ως μέλος του ΠΑΚ και επί πλέον συμμετέχει σε ανεξάρτητη αντιδικτατορική οργάνωση με σαμποτάζ σε αίθουσες  κινηματογράφων στην Γερμανία που έπαιζαν τα γνωστά ”Επίκαιρα” κ.α

-Το 1973 επιστρέφει στα Σέρβια Κοζάνης και ιδρύει εταιρία πλακοποιίας και Μαρμάρων.

-Το 1975 ανοίγει υποκατάστημα στην Καστοριά.

-Απο το 1978 εως το 1986 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων Κοζάνης.

Πανελλήνια  Σύσκεψη για την Τοπ.Αυτ/δση-Αθήνα 29 Μαρτ ‘1981(Με τσιγάρο ή στυλό?)

Καθορισμός χαρακτηριστικής εικόνας

Χρίστος Νικόπουλος

nikopoulos-chris.blogspot.com

Καστοριά: Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παπαλάμπρος

Back to top button