Ελλάδα

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος

Απεβίωσε χθες το μεσημέρι (1μ.μ.) σε ηλικία 90 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος.  

Αύριο Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του Παπάγου.

Τέκνα του Βασίλη Κόκκινου, είναι ο Αθανάσιος Κόκκινος, εν ενεργεία δικηγόρος Αθηνών, και η Ζωή, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος.

Ο Βασίλης Κόκκινος γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη. Εισήλθε στο δικαστικό Σώμα τον Μάιο του 1956 κατόπιν διαγωνισμού. Προήχθη το 1969 στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, το 1973 στον βαθμό του εφέτη, και το 1979 στο βαθμό του αρεοπαγίτη. Από το 1977 ως το 1979, ως εφέτης, διετέλεσε προϊστάμενος του πρωτοδικείου Αθηνών. Στο βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Ιούλιο του 1990 και παρέμεινε στον βαθμό αυτό έως το 1996, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Προηγουμένως, υπηρέτησε τη θητεία του στη διεύθυνση Ναυτικής Δικαιοσύνης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον Οκτώβριο του 1952 ως τον Ιανουάριο του 1956.

Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, από τον Ιούλιο του 1974 ως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος του Ναυπλίου – διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας το καλοκαίρι του 1974 και μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων δημοτικών εκλογών τον Απρίλιο του 1975.

Ο Βασίλης Κόκκινος διετέλεσε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης το 1991. Στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Βασίλης Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τελικά όμως ο Α. Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6).

Γνωστές είναι οι διαμάχες του Βασίλη Κόκκινου με τον τότε βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Η κόντρα τους ξεκίνησε την περίοδο 1977-1979, όταν ο Βασίλης Κόκκινος, ως εφέτης, ήταν προϊστάμενος του πρωτοδικείου Αθηνών και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η κορύφωση της διαμάχης ήλθε την περίοδο 1991-1992, όταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του στο «Κανάλι 29» ασκούσε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Βασίλη Κόκκινου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, ο Βασίλειος Κόκκινος, όταν ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προσέφυγε δικαστικά κατά του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη (εκείνη την εποχή στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα Τύπου) ο οποίος είχε στραφεί κατά του Β. Κόκκινου, σε σειρά δημοσιευμάτων στην ημερήσια εφημερίδα «Επικαιρότητα» (εκδότης-ιδιοκτήτης ήταν ο γνωστός επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης) και την εβδομαδιαία εφημερίδα «48 Ώρες» (εκδότης ο ίδιος ο Σπύρος Καρατζαφέρης).

Τέλος, στις 31 Ιουλίου 1991 ο Σπύρος Καρατζαφέρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 10 μηνών με αναστολή για περιύβριση δικαστικής αρχής, συκοφαντική δυσφήμηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Στο εφετείο η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι ο Σπύρος Καρατζαφέρης κινδύνευσε με εγκλεισμό στις φυλακές.

Ο Σπύρος Καρατζαφέρης πήγε στην Κύπρο, απ’ όπου παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Καλημέρα κύριε Κόκκινε» και επέστρεψε στην Ελλάδα όταν απαλλάχθηκε από τον Άρειο Πάγο.

ΑΠΕ

Back to top button