Ελλάδα

Big Brother σε πάνω από 200.000 θυρίδες από το υπουργείο Οικονομικών – Οι τράπεζες θα ελέγχουν τα πάντα

Οι τράπεζες θα καταγράφουν κάθε κίνηση όσων έχουν θυρίδες. Σύστημα παρακολούθησης ανάλογο αυτού των λογαριασμών. Η εφορία θα γνωρίζει τα πάντα για τους καταθέτες. Σπάει το απόρρητο για κάρτες και δάνεια.

Οι θυρίδες αποτελούν για το υπουργείο Οικονομικών προφανώς ένα ανεκμετάλλευτο κοίτασμα χρυσού και προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάρει μερίδιο από αυτό.

Από τις αρχές Μαρτίου, όπως ορίζει απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταγράφουν κάθε κίνηση του ενοικιαστών θυρίδων, ανάλογων με ότι κάνουν για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η εφορία πλέον θα μπορεί – όχι απαραίτητα και υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες – να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, πόσες φορές ο ενοικιαστής θυρίδας την επισκέφτηκε, πόσο χρόνο έμεινε στο χώρο κ.α.

Στόχος της εφορίας δεν είναι βέβαια άλλος από την σύλληψη της φοροδιαφυγής και στο παρελθόν οι θυρίδες αποτέλεσαν ένα σύνηθες πεδίο, μάλλον εντυπωσιασμού παρά ουσίας.

Ο κατάλογος των πληροφοριών για τους πολίτες, ούτως ή άλλως περιελάβανε το σύνολο των καταθέσεων, εμπλουτίστηκε και με τα δάνεια αλλά ακόμη και με τις… τραπεζικές θυρίδες. Οι τραπεζικές αρχές, υποχρεούνται με το που θα λάβουν σχετική παραγγελία, να γνωστοποιήσουν αν στο όνομα του φορολογούμενου για τον οποίο γίνεται έρευνα, υπάρχει δηλωμένη και τραπεζική θυρίδα.

Με βάση την απόφαση η τράπεζα θα έχει την υποχρέωση, εφόσον της ζητηθεί, να δώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες που η νομοθεσία προβλέπει.

Μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να μην περιγράφει διαδικασία ανοίγματος των θυρίδων, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι θα διαβιβάζεται στις φορολογικές αρχές η πληροφορία για κατοχή θυρίδας, θα επιτρέπει στη συνέχεια στις ελεγκτικές αρχές να ενεργοποιούν άλλες διαδικασίες όπως για παράδειγμα τη δέσμευση του περιεχομένου.

Όσον αφορά στην παροχή της πληροφορίας για την εξυπηρέτηση δανείων, ουσιαστικά συνδέεται με τους ελέγχους που θέλει να κάνει η εφορία για το «πόθεν έσχες» και της αποπληρωμής δανείων. Τα ποσά που καταβάλλονται σε ετήσια βάση για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων, συνιστούν τεκμήριο το οποίο πρέπει να δικαιολογείται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ο φορολογούμενος πληρώνει περισσότερο φόρο. Επίσης, από τις δαπάνες για εξυπηρέτηση δανείων μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι γίνεται απόκρυψη δηλωθέντων εισοδημάτων.

H συνέχεια στο Newsit.gr

Back to top button