Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Eρωτήματα κι ερωτηματικά προς επίδοξους Δημάρχους Καστοριάς (κι όχι μόνο)

Η ανάληψη της Δημαρχίας δεν είναι απλό, ούτε εύκολο πράγμα.  Απαιτεί ηγετική γνώση  και φυσικό ταλέντο, διαχειριστική ικανότητα και πειστική εμπειρία σε ανάλογης βαρύτητας εγχειρήματα κατά το παρελθόν,ως ατομικό «βιογραφικό» των εκάστοτε υποψηφίων. Όλα αυτά, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι προθέσεις είναι αγαστές και πηγάζουν από αυθεντική όρεξη για δουλειά και προσφορά στο Δήμο, κάτι που συχνά – αν όχι συνήθως  – δεν είναι διόλου δεδομένο.

Ερωτήματα λοιπόν, προς όλες τις υποψήφιες και τους υποψήφιους Δημάρχους Καστοριάς στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: εσείς ποιοί είστε; Από που προέρχεστε; Τι έχετε διαχειριστεί – κατά προτίμηση επιτυχώς – πριν διεκδικήσετε τη Δημαρχία; Μπορούμε να δούμε τα βιογραφικά σας αναρτημένα στο Διαδίκτυο για να έχουμε ένα βασικό σημείο αναφοράς; Τι θεωρείτε ότι σας κάνει κατάλληλους για το ανώτατο τοπικό πολιτικό αξίωμα; Ποιό το ακριβές σας σχέδιο για την Πόλη και το Δήμο; Ποιοί οι στόχοι; Πώς θα τους επιτύχετε; Θα τους μετρήσετε; Με ποιά εργαλεία;  Μέχρι πότε και με ποιά ακριβώς μέσα; Έχετε έτοιμο ένα τέτοιο σχέδιο, σαν κι αυτά που είναι σε θέση να καταρτίσουν  εύκολα οι αρχάριοι projectmanagersανά τον κόσμο; Αν ναι, πού είναι; Πού μπορούμε να το βρούμε και να το μελετήσουμε; Απαιτούμε, ως πολίτες-δημότες, να δούμε μιαεκ μέρους σας ευκρινή αναγνώριση των προβλημάτων της πόλης με ξεκάθαρη την ιεράρχησή τους, τους  προτεινόμενους τρόπους επίλυσης τους, μαζί και τα σχετικά εργαλεία χρηματοδότησης, και, κυρίως, τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.  Χωρίς, αδρές έστω, καταληκτικές ημερομηνίες εκπλήρωσης, οι στόχοι δεν είναι στόχοι, αλλά ευχολόγιο. Συχνά λαϊκιστικό, αν όχι δημαγωγικό.

Δε θέλουμε λοιπόν ένα απλό, γενικόλογο όραμα-ευχολόγιο. Αλλά αναλυτικό σχέδιο δράσης. Μπορείτε;

Βομβαρδισμός ερωτημάτων (κι ερωτηματικών) σε αυτό το πρώτο εγχείρημα της «Γκουστάνκας»  να αποπειραθεί να εκφράσει μια μερίδα σκεπτόμενων πολιτών, που δεν χαρίζουν την ψήφο τους σε λαϊκιστές, υποσχεσάκηδες, ‘δικτυωμένους’, ‘καλά παιδιά’, ‘λιγότερο κακούς από τους όποιους προηγούμενους’ και άλλα τέτοια συναφή φληναφήματα πολιτικής ρηχότητας.  Μια μερίδα πολιτών που όσο πάει και μεγαλώνει, και που την ψήφο της θα δώσει σε εκείνη ή εκείνον που προεκλογικά θα δείξει στοιχεία ηγετικής ικανότητας και θα αρθρώσει ένα ξεκάθαρο, στιβαρό πολιτικό λόγο, βασιζόμενο σε συγκεκριμένο, ξεκάθαρο  ΣΧΕΔΙΟ επίλυσης των πολλών , σοβαρών  και χρόνιων προβλημάτων του δοκιμαζόμενου Δήμου Καστοριάς.

Τα παραμύθια στην Καστοριά έχουν τελειώσει. Η πόλη ερημώνει, χωρίς καμία ένδειξη ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον. Για πείτε μας λοιπόν:
Ποιοι είστε; Γιατί να σας ψηφίσουμε;
Σε τι έχετε πετύχει κατά τον  πρότερο βίο σας που να σας χρήζει σήμερα άξιους για τη Δημαρχία μια πόλης σε παρακμή;
Πώς τεκμηριώνετε τα όποια συγκριτικά σας πλεονεκτήματα ως μελλοντικοί Δήμαρχοι;
Απτά, ξεκάθαρα, με σαφήνεια.
Και από ποιες, ποιους θα πλαισιωθείτε σε αυτό σας το εγχείρημα; Και γιατί;
Δε θέλουμε μόνο το δικό σας βιογραφικό, αλλά κι εκείνα των συνεργατών σας.
Για να γνωριστούμε, και να ξαναγνωριστούμε αν χρειαστεί. Γιατί ο Δήμος, αλλά και η χώρα, αρκετά έχει υποφέρει ταλανιζόμενη δεκαετίες τώρα μεταξύ μετριοκρατίας και κακιστοκρατίας.

Πολλά και δύσκολα (;)  τα ερωτήματα (και τα ερωτηματικά). Ωστόσο,  ο Δήμος δεν έχει κανένα περιθώριο για μια χαμένη ή «μέτρια» 4ετία – ίσως την κρισιμότερη της σύγχρονης ιστορίας του.

Η «Γκουστάνκα» λοιπόν είναι εδώ, και περιμένει απαντήσεις. Και θα σας παρακολουθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας, ρωτώντας , αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί) ξανά και ξανά τα ίδια (αλλά και άλλα) ερωτήματα, μέχρι να λάβει πειστικές απαντήσεις.

“Γκουστάνκα”

ΠΗΓΗ

 

 

Back to top button