Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν τα προγράμματα σπουδών για τη νέα Γ’ λυκείου

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δημοσιοποίησε την πρότασή του προς το υπουργείο Παιδείας για τα προγράμματα σπουδών της νέας Γ’ λυκείου, η οποία, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, θα έχει τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού με κοινό εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τα Νέα Ελληνικά, και τρία εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε Ομάδα (εκ των: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα παραπάνω εξεταζόμενα μαθήματα σχεδιάζεται να έχουν έξι διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα.

Επιπλέον, στα προγράμματα σπουδών προστίθενται η Φυσική Αγωγή (2 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και μαθήματα επιλογής (ένα μάθημα 2 ωρών).

«Τα Προγράμματα Σπουδών αποσκοπούν στην εξασφάλιση της δυνατότητας των εκπαιδευτικών να σχεδιάζουν τα μαθήματα και να επιτελούν το έργο τους στην τάξη με άνεση χρόνου», σημειώνει το ΙΕΠ και προσθέτει ότι η «γενναία αύξηση των ωρών διδασκαλίας» των εξεταζόμενων μαθημάτων συνοδεύεται από «προσεκτική και λελογισμένη αύξηση της ύλης».

Τα προγράμματα που προτείνονται αναμένεται να ισχύσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος, 2019-20 και όπως ενημέρωσε το ΙΕΠ, θα υποστηρίζονται από τα ήδη διαθέσιμα σχολικά εγχειρίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των προγραμμάτων σπουδών δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα τον καθορισμό της διδακτέας και εξεταστέας ύλης.

Αλλωστε, οι σχεδιασμοί του υπουργείου, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αναμόρφωση της Γ’ λυκείου και το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, δεν έχουν πάρει ακόμα τη μορφή σχεδίου νόμου.

Από πλευράς υπουργείου, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, ενώ από πλευράς ΙΕΠ, σημειώνεται ότι διδακτέα και εξεταστέα ύλη, καθώς και οδηγίες για τα μαθήματα «θα ακολουθήσουν».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις προτάσεις του ΙΕΠ για τα προγράμματα σπουδών.

 ΑΠΕ

Back to top button