Ελλάδα

Δωρεάν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Εθνική βιβλιοθήκη εκσυγχρονίζεται και προσφέρει συνεχώς νέες υπηρεσίες στους αναγνώστες. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε, κυρίως, με τη μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2018 και συνεχίζεται.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει μπει πλέον στην ψηφιακή εποχή, ακολουθώντας τις αλλαγές -που φέρνει η τεχνολογία- στον κόσμο του βιβλίου και της ανάγνωσης. Το διάβασμα γίνεται πλέον ηλεκτρονικό και το βιβλίο ψηφιοποιείται.

Έτσι, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, η Εθνική Βιβλιοθήκη προσφέρει στο κοινό, πιλοτικά, άλλη μία νέα ψηφιακή υπηρεσία: το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστεςνα διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.

Η συλλογή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας, με έμφαση στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και στην εξοικείωση του κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα, η οποία διαθέτει περισσότερους από 2.500 τίτλους, που προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη εκδοτική παραγωγή ηλεκτρονικών τίτλων. Κάθε πιστοποιημένος χρήστης της Εθνικής Βιβλιοθήκης μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου μπορεί να «κατεβάσει» ταυτόχρονα έως 3 ηλεκτρονικά βιβλία, για 20 ημέρες το καθένα, με δικαίωμα ανανέωσης. Η διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου είναι: ereading.nlg.gr.

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο βρίσκεται σε πιλοτική έκδοση και μέσα από τη χρήση, τη συλλογή στατιστικών και τη διεξαγωγή στοχευμένης έρευνας αναμένεται να εξαχθούν το επόμενο διάστημα χρήσιμα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας.

Η δημιουργία και η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που εκπονείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΑΠΕ

Back to top button