Ελλάδα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη από την κακοκαιρία «Ωκεανίς» – Εκκενώθηκαν σπίτια στο Ρέθυμνο

Στο έλεος της κακοκαιρίας “Ωκεανίς” η Κρήτη, τεράστια προβλήματα σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ολονύχτιες οι έρευνες για τον 61χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείται από χθες. Μετά τη γέφυρα στον Κερίτη, κατέρρευσε κι άλλη, στο Ρέθυμνο. Εκκενώθηκαν σπίτια! Έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής στα Χανιά έως το απόγευμα της Δευτέρας. Σπίρτζης: Εντολή Τσίπρα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο νησί.

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» γονάτισε την Κρήτη, προκάλεσε εικόνες βιβλικής καταστροφής κυρίως στα Χανιά και το Ρέθυμνο και φαίνεται ότι θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και τις επόμενες ώρες, μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα να εκτονωθούν.

Στα Χανιά «χτυπάει» κόκκινο η αγωνία για τον 61χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείται από το μεσημέρι της Δευτέρας (25.02.2019), όταν στην προσπάθειά του να φτάσει στο μαντρί του, παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκόρωνα με το αυτοκίνητό του. Το αγροτικό βρέθηκε αλλά ο άνδρας εξακολουθεί να αγνοείται.

Όλη τη νύχτα, 30 πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντές «χτένιζαν» την περιοχή την περιοχή υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ στις έρευνες προστίθενται και βατραχάνθρωποι καθώς και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ.

Η Κρήτη και οι κάτοικοί της παρακολουθούν συγκλονισμένοι την κακοκαιρία «Ωκεανίς» να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Λίγες ώρες αφού κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η ιστορική γέφυρα του Κερίτη, στα Χανιά, ακολούθησε η γέφυρα στις Βουκολιές που επίσης κατέρρευσε από την κακοκαιρία, αλλά και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλιά Εθνική Οδό στο «Πορτοκάλι»!

Η κατάρρευση της γέφυρας στον Κερίτη

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το flashnews.gr ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο με τον Πλατανιά, την Κίσσσαμο και το Σέλινο να έχουν σχεδόν αποκλειστεί. Πέντε γέφυρες έχουν καταρρεύσει στο δήμο Πλατανιά!

Κατάρρευση γέφυρας και εκκενώσεις σπιτιών στο Ρέθυμνο

Και στο Ρέθυμνο όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν η κακοκαιρία κινήθηκε ανατολικά, κατέρρευσε γέφυρα έξω από σχολείο, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια στην περιοχή και 44 άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα αλλού!

Στο Ρέθυμνο, τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι κατέρρευσε μερικώς η γέφυρα του Σταυρωμένου, που συνδέει την παλιά με τη νέα εθνική οδό. Η συγκεκριμένη γέφυρα βρίσκεται έξω από γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής και καθημερινά περνούν από εκεί εκατοντάδες μαθητές.

Στον δήμο Ρεθύμνου έγιναν οι προληπτικές εκκενώσεις σπιτιών στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και υπήρξαν φόβοι πως αν υπερχείλιζε θα έμπαινε στα σπίτια.

Η εκκένωση έγινε με εντολή της Πυροσβεστικής σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου. Συνολικά 44 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου αλλά και σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ

Σοβαρά προβλήματα από τις κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στον ΒΟΑΚ, από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην εθνική οδό στο ύψος των Σισών όπου μέρος του βουνού υποχώρησε και βρέθηκε στο δρόμο.

Σπίρτζης: Εντολή Τσίπρα να αποκατασταθούν οι ζημιές

Στην Κρήτη από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μετείχε σε σύσκεψη στα Χανιά. Η σύσκεψη ήταν μαραθώνια και τελείωσε στη μια μετά τα μεσάνυχτα, με τον υπουργό να τονίζει ότι είναι εντολή του πρωθυπουργού να γίνει ότι απαιτείται για να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο νησί και να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Άμεσα, είπε ο Χρήστος Σπίρτζης όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα δοθούν στην περιφέρεια Κρήτης 10 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν τα σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα που έχουν κλείσει και έχουν προκαλέσει αποκλεισμούς χωριών.

Σήμερα Τρίτη, θα φτάσουν στην Κρήτη δυο μεγάλες γέφυρες από τις ένοπλες δυνάμεις και αν χρειαστεί θα σταλούν κι άλλες ώστε «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε, επίσης, ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών. «Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (…). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Με πληροφορίες από flashnews.grzarpanews.grcretapost.grneakriti.gr

newsit.gr

Back to top button