Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κόσοβο! – Απειλεί με παραίτηση ο Θάτσι

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αν απορριφθεί από την βουλή του Κοσόβου ενδεχόμενη συμφωνία με το Βελιγράδι. Ο Θάτσι, σε συνέντευξη του από την Πρίστινα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Raport-Tv, ανέφερε ότι,«εάν επιτευχθεί συμφωνία με το Βελιγράδι που να προβλέπει την προσάρτηση στο Κόσοβο τριών δήμων της Σερβίας και η βουλή την απορρίψει»,τότε θα παραιτηθεί, αφού προηγουμένως προκηρύξει δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει το Σύνταγμα, προσπαθώντας με πολιτικές μεθοδεύσεις να επιβάλει ενδεχόμενη συμφωνία με το Βελιγράδι, αλλά θα την θέσει  στην κρίση των βουλευτών και του λαού. «Για να συμβεί προσάρτηση των δήμων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στο Κόσοβο δεν χρειάζεται να παραβιαστεί το Σύνταγμα, αλλά θα χρειαστεί να γίνει αναθεώρηση και αυτό θα το αποφασίσει η βουλή. Αν απορρίψει αυτή τη λύση, θα γίνει δημοψήφισμα» επισήμανε ο Θάτσι. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο δημοψήφισμα, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% των ψηφισάντων, θα υπερψηφίσει την ένταξη των δήμων αυτών στην σύνθεση του κράτους του Κοσόβου.

Οι δήμοι Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα βρίσκονται στη νότια Σερβία και η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι Αλβανοί. Την 1η Μαρτίου του 1992 στους δήμους αυτούς είχε πραγματοποιηθεί παράνομα δημοψήφισμα για την ένωση με το Κόσοβο, όπου το 97% των Αλβανών, ψήφισαν υπέρ. Το θέμα της προσάρτησης των τριών αυτών δήμων στο Κόσοβο επανήλθε τελευταία επανήλθε στο προσκήνιο και σε πολλά σενάρια φέρεται ως μέρος της οριστικής συμφωνίας με το Βελιγράδι, όπου η Σερβία, ως αντάλλαγμα, θα λάβει το βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

ΑΠΕ

Back to top button